Pertubuhan-Pertubuhan Berkepentingan Awam Gesa Perundangan untuk Hentikan Krisis Pencemaran Global yang Disebabkan oleh “Bahan Kimia Selamanya”

Pertubuhan berkepentingan awam sedang berusaha mendapatkan penggubalan undang-undang untuk menangani krisis pencemaran global dan pelanggaran terhadap hak asasi manusia yang diiktiraf PBB untuk persekitaran yang bersih, sihat dan mampan yang disebabkan oleh “bahan kimia selama-lamanya” yang berterusan dan toksik.

Pada webinar yang diadakan hari ini, penyokong kesihatan alam sekitar menarik perhatian umum kepada pencemaran alam semula jadi oleh bahan per- dan polyfluoroalkyl (PFAS), yang telah mendapat jolokan “bahan kimia selama-lamanya” kerana ia tidak mudah hancur atau terurai dalam persekitaran dan kekal utuh untuk jangka masa yang sangat lama.

Anjuran bersama oleh EcoWaste Coalition, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP), Interfacing Development Interventions for Sustainability (IDIS), Mother Earth Foundation, Taiwan Watch Institute (TWI) dan International Pollutants Elimination Network-Southeast and East Asia (IPEN-SEA), webinar tersebut menunjukkan keperluan untuk mengharamkan PFAS sebagai satu kelas bahan kimia dan menghentikan pembuatan dan penggunaannya, kerana bahan kimia ini menjejaskan hak rakyat untuk persekitaran yang bersih, sihat dan mampan.

PFAS, yang terkenal dengan sifat kalis gris dan airnya, digunakan dalam membuat alat memasak tidak melekat, pembungkusan makanan kalis gris, pakaian kalis air, permaidani dan upholsteri kalis kotoran, buih pemadam api, pengilat dan lilin, cat, salutan dan pengedap, produk penjagaan diri dan kosmetik, dan sebagainya.

Oleh kerana penggunaannya yang meluas, PFAS telah dikesan di kebanyakan tempat di planet ini, dan telah ditemui di dalam air hujan, air bawah tanah dan air minuman lain pada paras tidak selamat di banyak lokasi. Laporan yang dikeluarkan tahun lepas mendedahkan kehadiran PFAS dalam sampel darah tali pusat daripada 30,000 bayi baru lahir dalam 40 kajian yang dijalankan.

“Kami menyaksikan, buat pertama kali dalam sejarah, pelanggaran sempadan planet, ruang operasi yang selamat jika anda mahu menggunakan bahan kimia buatan manusia,” kata Lee Bell, Penasihat Dasar IPEN Mercury dan POPs, pembentang utama webinar. “Para saintis dalam kajian baru-baru ini menyimpulkan bahawa bagi hanya empat sebatian PFAS daripada 12,000 yang wujud, penyebaran global bahan kimia ini di atmosfera telah menyebabkan sempadan planet bagi pencemaran bahan kimia sedang melebihi had.”

Di samping itu, Lee Bell memberi amaran, keadaan ini mungkin tidak dapat diterbalikkan, kerana PFAS berterusan yang tinggi dan keupayaannya untuk terus berkitar dalam hidrosfera. “Kemudahan PFAS bergerak melalui air bermakna ia sukar untuk dibendung, dan dengan itu merebak melalui laluan air, rantai makanan, hidupan liar, ternakan dan perikanan. Akhirnya, ia terkumpul di bahagian atas rantai makanan iaitu pada manusia, “katanya.

Lee Bell menyelar perdebatan mengenai kesan kesihatan PFAS sebagai taktik penangguhan semata-mata. “Telah terbukti bahawa pendedahan sebatian C8 PFAS boleh membawa kepada penyakit tiroid, kerosakan hati, kanser buah pinggang, kanser testis, masalah pembiakan, berat lahir yang lebih rendah, tindak balas yang berkurangan terhadap vaksin dan senarainya berterusan,” katanya. “Industri ingin kami menghabiskan beberapa dekad untuk menilai kesan setiap kompaun PFAS secara individu dan memperjuangkan larangan dan pengecualian satu demi satu. Dengan lebih 12,000 sebatian PFAS untuk dinilai, seluruh planet akan tercemar teruk sebelum selesai penilaian sebahagian kecil daripada jumlah sebatian PFAS yang diketahui.”

Webinar pada hari ini mengemukakan lima perkara bagi tindakan yang diperlukan untuk menghentikan pencemaran PFAS global dan mengelakkan bencana hak asasi manusia global:

  1. Melarang dengan segera pengeluaran dan penggunaan keseluruhan kelas PFAS di seluruh dunia.
  2. Mempertanggungjawabkan pengilang bagi pencemaran PFAS global dan memastikan mereka membayar untuk pembersihan PFAS global.
  3. Hentikan pembakaran sisa PFAS dalam tanur simen dan insinerator yang menyebarkan masalah.
  4. Berhenti membuang sisa PFAS di darat.
  5. Melabur dan melancarkan gelung tertutup, teknologi pemusnahan bukan pembakaran untuk sisa PFAS.

“Ketamakan dan sikap bermuka dua pengeluar PFAS dalam menyembunyikan kesan kesihatan bahan kimia ini dan arahan daripada kerajaan yang tidak mencukupi adalah peringatan yang jelas bahawa kepentingan perniagaan terus mengatasi langkah pengurangan pendedahan dalam perundangan kimia,” kata Lee Bell. “Apa yang kita perlukan ialah mematikan paip PFAS.”

Untuk menjaga kesihatan pekerja, wanita, kanak-kanak dan awam, CAP bersama pertubuhan berkepentingan awam yang lain mencadangkan agar negara menangani bahan kimia PFAS sebagai satu kelas dan mengharamkannya sama sekali. Ini akan mengurangkan prospek menggantikan satu jenis toksik PFAS dengan yang lain.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Siaran Akhbar, 9 Mac 2023