Pihak berkuasa perlu serius dalam membanteras penyeludupan hidupan liar

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mengalu-alukan berita penahanan seorang penyeludup hidupan liar Malaysia dan mengekstradisinya ke Amerika Syarikat. Menurut siaran berita Agensi Penyiasatan Alam Sekitar (EIA) pada 30 Jun 2022, dia ditangkap oleh polis Thailand di Bangkok. Jika disabitkan kesalahan, ini akan menunjukkan kepada dunia bahawa penyeludup hidupan liar adalah penjenayah dan melakukan jenayah tidak menghasilkan apa-apa keuntungan.

Siasatan EIA mendedahkan penglibatannya selama lebih dua dekad dalam perniagaan haram ini ketika dia bekerja dalam pengasingan dengan rangkaian jenayah dengan menyediakan perkhidmatan penyembunyian dan pembungkusan kepada mereka yang terlibat dalam penyeludupan gading gajah, tanduk badak dan sisik tenggiling ke Asia melalui pelabuhan Malaysia.

Siasatan juga mendedahkan hubungannya yang kukuh dengan pegawai kastam Pelabuhan Johor yang membenarkan pelanggannya memasuki Gudang Pelepasan Kastam untuk mengesahkan penghantaran sebaik tiba di Malaysia. Kemudian pelanggannya dibenarkan untuk membungkus semula penghantaran mereka untuk pengangkutan seterusnya.

Sukar untuk memahami bagaimana pegawai Kastam Johor boleh membenarkan pelanggannya mengesahkan penghantaran hidupan liar tanpa mempersoalkan apa sebenarnya kandungan konsainan itu.

Kami tertanya-tanya mengapa pegawai yang berkaitan tidak menjalankan pemeriksaan latar belakang mengenai identiti beliau, perniagaannya, dan pertalian yang relevan dan aktif untuk mengetahui bagaimana reputasi beliau di pasaran sebelum menganugerahkan beliau dengan gelaran “Datuk Seri”.

Pakar hidupan liar mendakwa bahawa Malaysia adalah tempat transit utama untuk pemerdagangan haram spesies terancam ke negara Asia lain, khususnya kerana peranannya sebagai titik transit penting dalam perdagangan gading global. Lebih daripada 15,400 kes rampasan gading yang disusun sejak 21 tahun lalu oleh Analisis Rekod Perdagangan Flora dan Fauna dalam Perdagangan (TRAFFIC) menunjukkan peningkatan jumlah penghantaran gading haram melalui pelabuhan Malaysia terutamanya Pasir Gudang, Johor.

Walaupun tiada siapa yang tahu dengan tepat berapa besar perdagangan hidupan liar haram, ia nampaknya sangat menguntungkan. Penyeludup yang bijak mengambil kesempatan daripada kelemahan perundangan dan mengelakkan daripada pengesanan dengan menyembunyikan hidupan liar haram dalam penghantaran yang sah, dengan memalsukan dokumen perdagangan dan merasuah pegawai kastam dan pegawai hidupan liar.

Suspek pemerdagangan hidupan liar tidak boleh disentuh dan hanya sedikit sahaja yang pernah ditangkap. Kegagalan teruk oleh pihak berkuasa di kedua-dua negara sumber dan destinasi, bersama-sama dengan sikap acuh tak acuh daripada agensi penguatkuasaan kerajaan membolehkan sindiket pemerdagangan hidupan liar transnasional muncul sebahagian besarnya tanpa cedera.

Untuk menutupi aktiviti tidak sah mereka, penyeludup hidupan liar mengendalikan perniagaan yang sah berkaitan dengan industri import-eksport dan juga hubungan dengan perdagangan hidupan liar yang sah seperti kedai haiwan peliharaan, zoo, kemudahan pembiakan dan ladang hidupan liar. Mereka menggunakan perniagaan yang sah ini sebagai medan untuk mewajarkan pergerakan barangan dan pembayaran merentasi sempadan.

Peningkatan pendapatan di Asia adalah punca kepada wabak pemerdagangan hidupan liar yang semakin meningkat sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Peningkatan permintaan terhadap produk hidupan liar turut dibantu oleh kemajuan teknologi, kemudahan capaian internet, dan penggunaan media sosial. Pulangan wang yang lumayan berikutan permintaan tinggi terhadap hidupan liar hidup dan produknya, mendorong ramai untuk terlibat dalam perdagangan haram ini dan kumpulan jenayah juga turut berkembang pesat.

CAP menggesa agar jenayah hidupan liar ini disiasat sebagai jenayah pengubahan wang haram yang berpotensi kerana ia akan membolehkan ejen penguatkuasa undang-undang mengenakan tindakan tegas terhadap penyeludup seperti rampasan aset, pemantauan transaksi kewangan yang mencurigakan dan tanda amaran terhadap akaun penjenayah hidupan liar.

Institusi kewangan juga mempunyai peranan untuk dimainkan melalui pengakuan yang lebih besar terhadap jenayah hidupan liar sebagai jenayah kewangan supaya penyiasatan kewangan yang sewajarnya dan penguatkuasaan undang-undang dapat dijalankan dan tindakan diambil untuk mendakwa penyeludup bagi pengubahan wang haram. Buat masa ini, tindakan keras seperti rampasan, atau pertuduhan pengubahan wang haram boleh menjadi sukar kerana kekurangan dana atau tiadanya kemahuan politik.

Namun begitu, pengguna mestilah dididik mengenai mengapa jenayah hidupan liar ini perlu dibanteras dan keperluan untuk mengelak daripada membeli hidupan liar dan produk liar. Apabila membeli barangan pasaran gelap atau produk yang berpotensi diperoleh secara haram, mereka juga turut menjadi rakan sejenayah kepada jenayah alam sekitar. Usaha untuk membendung atau menghapuskan kegiatan jenayah sebegini perlu datang daripada semua orang, bukan hanya agensi penguatkuasaan.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Surat kepada Pengarang, 16 Disember 2022