Plastik yang tersangkut di arteri mungkin dikaitkan dengan risiko penyakit jantung dan kematian yang lebih tinggi

Pesakit dengan mikroplastik atau nanoplastik dalam tisu plak mereka juga mempunyai tahap protein keradangan yang tinggi dalam darah mereka yang diketahui memainkan peranan dalam aterosklerosis dan kegagalan jantung, kata para penyelidik. – Gambar PeopleImages / IStock.com melalui AFP

Penyelidik Itali melaporkan cebisan plastik yang amat kecil tersimpan di dalam mendapan lemak yang melapisi arteri manusia mungkin dikaitkan dengan risiko yang lebih tinggi bagi penyakit jantung, strok dan kematian.

Di antara 304 pesakit yang menjalani prosedur untuk membersihkan arteri utama di leher, 58% didapati mempunyai kepingan plastik “bergerigi” mikroskopik dan nanoskopik di dalam plak yang melapisi saluran darah, termasuk polietilena dan polivinil klorida yang mengandungi klorin, kata Dr. Raffaele Marfella di Universiti Campania di Naples dan rakan sekerja melaporkan.

Mereka yang mempunyai zarah plastik dalam plak arteri karotid mereka mempunyai risiko 4.5 kali lebih tinggi untuk mengalami serangan jantung atau strok atau mati dalam tempoh tiga tahun akan datang, para penyelidik mendapati selepas mengambil kira faktor risiko individu yang lain.

Pesakit dengan mikroplastik atau nanoplastik dalam tisu plak mereka juga mempunyai tahap protein keradangan yang tinggi dalam darah mereka yang diketahui memainkan peranan dalam aterosklerosis dan kegagalan jantung, kata para penyelidik.

“Polietilena dan polivinil klorida, dalam pelbagai bentuknya, digunakan dalam pelbagai aplikasi, termasuk pengeluaran bekas makanan dan kosmetik dan paip air,” tulis pengarang. Dalam laporan dalam The New England Journal of Medicine, membuka tab baharu, mereka menyatakan bahawa mikroplastik itu ditemui dalam air minuman, pelbagai jenis makanan, produk kosmetik, dan udara.

Kajian terdahulu mengesan pelbagai jenis mikroplastik dan nanoplastik dalam pelbagai tisu, termasuk kolon, hati, limpa, tisu nodus limfa dan plasenta. Kajian ke atas haiwan menunjukkan plastik ini boleh menyebabkan kesan toksik.

Walaupun kajian baharu tidak dapat membuktikan plastik menyebabkan kesan sampingan terhadap pesakit, ia adalah yang pertama menghubungkan zarah kecil dengan hasil penyakit kardiovaskular pada manusia, Dr Philip Landrigan dari Boston College, yang tidak terlibat dalam kajian itu, menulis dalam editorial, membuka tab baharu yang mengiringi laporan.

Penemuan mikroplastik dan nanoplastik dalam plak adalah “penemuan cemerlang,” tulis Landrigan.

Katanya, antara persoalan yang ditimbulkannya adalah sama ada pendedahan perlu dianggap sebagai faktor risiko kardiovaskular, dan bagaimana pendedahan boleh dikurangkan.

Dalam laporan 2022, membuka tab baharu mengenai pendedahan pemakanan dan penyedutan kepada kepingan kecil plastik, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menyatakan konsensus yang menggalakkan bahawa plastik tidak tergolong dalam alam sekitar, dan langkah-langkah perlu diambil untuk mengurangkan pendedahan.

“Kos rendah dan plastik memudahkan adalah mengelirukan,” kata Landrigan. “Malah, mereka menutup bahaya besar, seperti potensi sumbangan plastik kepada hasil yang berkaitan dengan plak aterosklerotik.”

Sumber: Reuters (9 Mac 2024)