SEMAKIN RAMAI REMAJA MALAYSIA MENGHISAP VAPE

Menurut data yang disediakan di dalam akhbar ini oleh Sekolah Perubatan dan Sains Hayat Universiti Sunway pada Jumaat, 14.9 peratus remaja meminati vape, pertumbuhan yang mengejutkan daripada 9.8 peratus pada 2017.

SEMAKIN ramai remaja Malaysia – pelajar semakin ramai daripada mereka – beralih  kepada vape tanpa menyedari bahaya yang ditimbulkan oleh rokok elektronik kepada paru-paru dan sistem pernafasan mereka.

Menurut data yang disediakan dalam akhbar ini oleh Sekolah Perubatan dan Sains Hayat Universiti Sunway pada Jumaat, 14.9 peratus remaja meminati vape, pertumbuhan yang mengejutkan daripada 9.8 peratus pada 2017.

Namun, Kementerian Kesihatan kita tidak dikacau. Tidak juga apabila komuniti perubatan dan pertubuhan bukan kerajaan menonjolkan ketidaksengajaan mereka dalam menyahsenarai nikotin daripada Akta Racun 1952 pada 1 April.

Hasil daripada cukai ke atas produk berasaskan nikotin nampaknya menjadi motivasi. Kami tidak akan berkata lebih lanjut kerana terdapat semakan kehakiman yang belum selesai mengenai penyahsenaraan cecair nikotin. Inilah sebabnya mengapa Kementerian Kesihatan, dan kerajaan secara amnya, perlu digerakkan.

Kita tidak tahu berapa banyak jenama e-rokok yang ada di negara ini, tetapi ia adalah sebahagian daripada empayar vape bernilai RM3 bilion.

Dalam surat yang ditulis kepada akhbar ini, Universiti Sunway mendedahkan bahawa ia  menganalisis 10 jenama cecair vape dan mendapati 70 peratus daripadanya mengandungi jumlah propilena glikol yang lebih tinggi daripada apa yang dinyatakan oleh label.

Lebih buruk lagi, 80 peratus daripada sampel yang diuji mempunyai kesan ammonia, bahan kimia yang terdapat dalam produk seperti baja, pewarna rambut dan plastik. Satu petunjuk jelas bahawa pengawal selia kami tidak menjalankan tugas mereka.

Pakar perubatan berkata pendedahan berpanjangan kepada bahan kimia berbahaya itu akan menyebabkan penyakit berkaitan paru-paru, seperti paru-paru bertih jagung dan kanser, dan juga kematian.

Tiada rekod kematian berkaitan vape di Malaysia, tetapi di Amerika Syarikat, 12 daripada kematian sedemikian dilaporkan pada 2019. Ini hanya akan berkembang apabila jenama yang sah dan haram bersaing untuk mendapatkan bahagian empayar vape global yang dianggarkan menjadi AS$182.84 bilion menjelang 2030, menurut Business Wire, sebuah syarikat Berkshire Hathaway.

Malaysia juga menyediakan akses mudah kepada jenama e-rokok haram dan sah. Pusat Kesihatan dan Dasar Sosial Galen berkata dalam laman sesawangnya bahawa sekurang-kurangnya 90 peratus daripada pasaran Malaysia adalah vape berasaskan nikotin, kebanyakannya haram dan diimport dari China.

Terdapat hujah pelik yang dijaja oleh sesetengah orang (seseorang tertanya-tanya jika industri e-rokok berada di belakangnya): menghisap vape kurang berbahaya daripada merokok. Ini adalah omong kosong. Benar, nikotin adalah keburukan dalam kedua-duanya.

Menghisap vape mempunyai lebih banyak keburukannya lagi. Ia mempunyai glikol dan gliserin dan beberapa lagi seperti plumbum dan nikel, untuk tekak dan paru-paru seketika sehingga ia rosak dan tidak dapat dibaiki. Kisah selepas menghisap vape adalah satu kisah kesakitan, tidak pernah keseronokan. Sentiasa.

Kementerian Kesihatan dan pengawal selia lain mestilah membaca isyarat bahaya ini dan melakukan sesuatu mengenainya sebelum terlambat. Apa sebenarnya yang boleh dilakukan oleh Kementerian Kesihatan?

Pertama, letakkan kembali nikotin cecair dalam Akta Racun. Kedua, mengharamkan vape pakai buang, produk yang nampaknya direka untuk menarik minat pelajar sekolah menggunakan vape. Ini adalah salah satu sebab mengapa menghisap vape berkembang kepada hampir 15 peratus dalam kalangan remaja Malaysia.

Seterusnya, lakukan apa yang China lakukan: haramkan vape berperisa. Akhir sekali, semak semula undang-undang kawalan tembakau. Malaysia tidak mampu untuk tidak memilikinya. Tembakau dan vape mestilah mempunyai penamat. Jika tidak, ia bermakna berakhirnya Malaysia yang sihat.

Sumber: “Of Vaping and Popcorn Lungs”, NST Leader (20 Ogos 2023)