Senaraikan Semula Nikotin Di Bawah Akta Racun

 

Nikotin perlu disenaraikan semula di bawah Akta Racun dengan segera, kata Persatuan Perubatan Malaysia (MMA).

Dalam siaran akhbar yang dikeluarkan pada malam Isnin (6 Nov), ia berkata bahawa kerajaan perlu segera menyenaraikan semula gel dan cecair nikotin sebagai bahan terkawal di bawah Akta Racun 1952.

MMA berkata ini perlu dilakukan berikutan keputusan kerajaan untuk memisahkan Generasi Penamat (GEG) daripada Rang Undang-undang Kawalan Produk Merokok untuk Kesihatan Awam 2023.

Di bawah adalah kenyataan MMA sepenuhnya;

MMA menuntut kerajaan segera menyenaraikan semula gel dan cecair nikotin sebagai bahan terkawal di bawah Akta Racun 1952 berikutan keputusannya untuk memisahkan Generasi Penamat (GEG) daripada Rang Undang-undang Kawalan Produk Merokok untuk Kesihatan Awam 2023.

Kami menyatakan kekecewaan yang amat mendalam terhadap pengendalian kerajaan terhadap keseluruhan perkara ini. Merokok dan vape adalah kebimbangan kesihatan awam. Kementerian Kesihatan (KKM) perlu menunjukkan kepimpinan dengan melakukan segala yang boleh dalam kuasanya untuk memastikan, demi kepentingan kesihatan awam, kelulusan pantas Rang Undang-undang untuk membolehkan peraturan ketat industri merokok dan vape.

Sebaliknya, apa yang kita lihat adalah lebih banyak kelewatan dan sekatan yang disebabkan oleh kerajaan sendiri.

Adakah mereka hanya memutuskan bahawa GEG adalah ‘tidak berperlembagaan’ dan perlu dipisahkan daripada Rang Undang-undang setakat minggu lepas? Kerajaan mempunyai masa berbulan-bulan untuk mengkaji secara meluas semua sudut berkaitan Rang Undang-undang itu. Rang Undang-undang ini telah dibincangkan dari zaman kerajaan terdahulu hingga kerajaan sekarang. Mana-mana kementerian, sebelum membentangkan Rang Undang-undang yang begitu penting di Parlimen, akan berunding dengan pasukan undang-undang mereka atau malah Jabatan Peguam Negara (AGC) untuk mendapatkan pandangan dan nasihat mereka.

Mendakwa bahawa GEG adalah ‘tidak berperlembagaan’ sekarang, apabila Bacaan Kedua Rang Undang-Undang itu sebelum ini dijadualkan untuk dibentangkan pada 10 Okt, menunjukkan satu lagi taktik kerajaan untuk menangguhkan atau menghalang pembentangan Rang Undang-undang. Ia membuatkan seseorang tertanya-tanya di mana keutamaan kerajaan. Setakat ini, tindakan mereka nampaknya paling menguntungkan industri vape.

Memandangkan kepada perkembangan terkini ini, dan fakta bahawa industri e-rokok dan vape kekal tidak dikawal, Kementerian Kesihatan mestilah mengambil langkah yang bertanggungjawab dengan segera menyenaraikan semula gel dan cecair nikotin di bawah Akta Racun atau berisiko mengikis kepercayaan orang ramai.

Kami ingin mengingatkan kerajaan mengenai kewajipan moral dan etikanya dalam mencegah kemudaratan kepada kesihatan manusia. Kementerian Kesihatan dan lanjutannya, kerajaan telah mengabaikan nasihat pakar yang memberikan amaran kepada mereka mengenai akibat penyingkiran gel dan cecair nikotin daripada Akta Racun. Hasil daripada keputusannya itu (untuk menyahsenaraikan nikotin daripada Akta Racun), e-rokok dan produk vape termasuk yang mengandungi nikotin, boleh dijual secara sah kepada kanak-kanak pada sebarang usia.

Kami menggesa ibu bapa yang mempunyai kanak-kanak di bawah umur 18 tahun yang kesihatannya terjejas akibat pengambilan e-rokok atau produk vape agar mempertimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap kerajaan kerana mengabaikan nasihat pakar dan kerana gagal dalam tugasnya untuk melindungi rakyat dengan secukupnya, terutamanya kanak-kanak kecil daripada bahaya kesihatan vape.

Pada Jun tahun ini, Ketua Pengarah Kesihatan menyatakan bahawa 17 kes berkaitan e-rokok atau kecederaan paru-paru berkaitan penggunaan vape (EVALI) dilaporkan pada bulan itu sahaja.

Beliau juga berkata, data yang diperolehi menerusi Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) 2022 menunjukkan peningkatan penggunaan rokok elektronik dalam kalangan remaja bawah 18 tahun (berusia 13 hingga 17 tahun) daripada 9.8% pada 2017 kepada 14.9% pada 2022. Peningkatan ketara juga berlaku dalam kalangan remaja perempuan, daripada 2.8% pada 2017 kepada 6.2% pada 2022.

MMA memandang serius mengenai penyahsenaraian kerajaan terhadap gel dan cecair nikotin daripada Akta Racun. Kami menentang sekeras-kerasnya langkah ini dan menggesa rakyat Malaysia supaya kerajaan bertanggungjawab bagi setiap kes EVALI dalam kalangan kanak-kanak bawah umur.

 

DR AZIZAN ABDUL AZIZ
Presiden
Persatuan Perubatan Malaysia (MMA)

Sumber: The Star (7 November 2023)