Suruhanjaya Siasatan perlu ditubuhkan bagi tragedi tanah runtuh di Batang Kali

Sahabat Alam Malaysia (SAM) amat terkejut apabila mengetahui tragedi tanah runtuh yang dahsyat di Batang Kali yang telah meragut beberapa nyawa termasuk kanak-kanak. Berkali-kali kami telah memberi amaran mengenai membenarkan kerja tanah dan bentuk aktiviti lain di tanah tinggi dan lereng bukit yang merupakan kawasan sensitif alam sekitar.

Punca utama tragedi itu mestilah disiasat dan didedahkan secara terbuka.

Bagaimanakah tapak perkhemahan itu dibenarkan di kawasan berbukit? Gambar menunjukkan bahawa kegagalan cerun yang besar telah berlaku di bawah lebuh raya berhampiran di bahagian atas tapak. Apakah yang mencetuskan perkara itu berlaku?

Perlu ada moratorium ke atas semua pembangunan cerun bukit selanjutnya sehingga terdapat semakan menyeluruh mengenai betapa terdedah atau berdaya tahan kawasan ini terhadap peningkatan intensiti dan kekerapan hujan akibat perubahan iklim.

Kita sedang berusaha dalam masa yang belum dicartakan dan tidak pernah berlaku sebelum ini di mana kesan perubahan iklim hanya berlaku sekarang. Kita tidak boleh meneruskannya dengan pendekatan seperti biasa yang sedikit demi sedikit, membenarkan aktiviti di lereng bukit.

Kerajaan mestilah menyegerakan Pelan Adaptasi Nasional untuk memahami kawasan yang terdedah dan berisiko tinggi kepada kesan iklim dan mengambil langkah segera untuk membina daya tahan iklim.

Mereka yang bertanggungjawab ke atas kematian mangsa dalam tragedi Batang Kali mestilah dibawa ke muka pengadilan. Suruhanjaya Siasatan mestilah dijalankan untuk mendapatkan punca sebenar dan bagi langkah pencegahan serta pemulihan.

 

 

Meenakshi Raman
Presiden
Sahabat Alam Malaysia (SAM)

Kenyataan Akhbar, 16 Disember 2022