Temui syarikat yang menukar penyepit terpakai kepada perabot mesra alam

Oleh Azmi Athni

Penyepit pakai buang mungkin mudah, tetapi ia mendatangkan kos kepada alam sekitar, menyumbang kepada penebangan hutan, pelepasan karbon dan pengumpulan sisa. Walau bagaimanapun, sebuah syarikat telah menghasilkan penyelesaian yang inovatif untuk menangani masalah itu iaitu satu penyepit pada satu masa.

Pasangan suami-isteri Justin Lee dan Evelyn Hew dengan bangku ChopValue Singapura yang dibuat untuk DUO, pembangunan bercampur bersepadu yang terletak di daerah Ophir-Rochor.

Mereka mengatakan sampah seorang lelaki adalah harta karun lelaki lain. Di pejabat The Work Boulevard, ruang kerja bersama yang terletak di Daerah Pusat Perniagaan, meja dan panel dinding diperbuat daripada penyepit pakai buang.

Sukar untuk membayangkan bagaimana penyepit yang dibuang daripada perhimpunan lohei Tahun Baharu Cina baru-baru ini boleh diubah, tetapi ChopValue Singapura melakukan perkara itu.

ChopValue Singapore, yang diasaskan di sini pada Disember 2021, mengitar semula penyepit yang dibuang menjadi perabot mesra alam dan telah bekerjasama dengan nama terkenal seperti Marina Bay Sands, Google dan Lau Pa Sat.

Syarikat itu, yang bermula di Kanada pada 2016 oleh jurutera kayu Felix Bock, dibawa ke Singapura sebagai rakan kongsi francais oleh pasangan suami isteri Evelyn Hew dan Justin Lee.

Ciri dinding di dalam ruang pejabat The Work Boulevard di Anson Road dipasang dengan panel oleh ChopValue.
Coaster kecil yang diperbuat daripada jubin kayu oleh ChopValue dijual sebagai cenderahati di Food Folks di Lau Pa Sat.

Cik Hew, 38, sentiasa mahu menyumbang kepada perubahan positif dalam persekitaran selepas melahirkan anak pertama pasangan itu pada 2013.

Wanita kelahiran Malaysia itu, yang datang ke Singapura pada usia 18 tahun, membayangkan masa depan untuk anak perempuannya yang baharu lahir dan menyedari bahawa tindakannya akan memainkan peranan dalam kualiti hidup anaknya.

Sehingga kini, 584,208kg pelepasan karbon dioksida daripada lebih 12 juta penyepit telah dikurangkan hanya dengan model perniagaan mesra alam syarikat di Singapura.

“Alasan kenapa ChopValue mempunyai beberapa kejayaan adalah kerana bahan itu adalah cara yang mudah dan bersahaja untuk menunjukkan komitmen anda terhadap kemampanan. Semua orang tahu penyepit, dan sangat mudah untuk memahami ekonomi sirkular apabila anda melihat penyepit menjalani kehidupan kedua,” kata Encik Lee, 42, Pengurus Besar syarikat itu.

 

Tong kitar semula ChopValue di stesen pemulangan dulang di Lau Pa Sat. Biasanya, tukang cuci akan membuang penyepit terpakai ke dalam tong sampah sebelum ia dikumpulkan.

Usaha syarikat ke arah kemampanan tidak berakhir dengan hanya kitar semula penyepit terpakai.

Untuk mengurangkan lagi pelepasan karbon, syarikat itu mengekalkan bahawa adalah penting untuk menjadi hiperlokal, membina kilang mikro di mana sahaja ia beroperasi untuk meminimumkan pengangkutan.

Encik Babu mengumpul beg penyepit dari restoran Ramen Hitoyoshi di Our Tampines Hub.

Pada masa ini, ia mempunyai 10 kilang mikro, dari Amerika Utara hingga Asia Tenggara. Sebuah kilang mikro ditakrifkan sedemikian pada jejak karbonnya, bukan dimensi fizikalnya.

Dalam kes ChopValue, jentera berat hanya digunakan untuk menyusun dan menekan penyepit ke dalam jubin. Proses seterusnya dilakukan sepenuhnya dengan tangan, menyumbang kepada pengurangan pelepasan.

Kilang mikro ChopValue di Loyang.

“Kami tidak selalu bercakap mengenai perkara ini, tetapi jejak karbon terbesar selalunya datang daripada penghantaran, bukan produk sebenar,” kata Encik Lee, bapa kepada tiga orang anak.

Pasangan itu tidak asing lagi dengan usaha kelestarian.

Setelah mengasaskan Smartcity Solutions sebelum ini iaitu sebuah syarikat yang menyediakan penyelesaian digital kepada industri pengurusan sisa di mana mereka menghadapi cabaran pengurusan sisa di Singapura.

Pasangan itu melakukan penyelidikan mereka di Internet dan terjumpa ChopValue. Mereka mengambil masa sebulan selepas menghubungi ibu pejabat ChopValue sebelum akhirnya membuka kilang mikro mereka di Loyang.

ChopValue Singapura mempunyai kakitangan yang kecil dengan hanya tujuh pekerja pengeluaran dan tujuh kakitangan pentadbiran.

Proses ini bermula dengan mengumpul bahan mentah.

ChopValue bekerjasama dengan pusat membeli-belah Frasers Property, pusat penjaja di Yuhua dan Lau Pa Sat antara yang lain untuk mengumpul penyepit terpakai. Kadangkala, ia juga menerima penyepit terpakai dalam mel.

Pemandu syarikat itu, Encik Alagar Dhines Babu, 30, kemudiannya akan pergi mengambil penyepit

Setelah semuanya terkumpul, Encik Babu kembali ke kilang mikro untuk menyimpan trak yang penuh penyepit di sana.

Penyepit disimpan dalam sangkar logam di kilang mikro sebelum diproses.

Setiap beg penyepit boleh menimbang dari beberapa gram hingga kira-kira 15 kilogram.

Tukang kayu Zheng Liangqi memotong jubin yang baharu ditekan dengan gergaji meja.

Para pekerja memasukkan penyepit terpakai ke dalam mesin pengisih, yang akan mengasingkan sisa yang tidak diingini.

Kemudian ia direndam ke dalam damar berasaskan air.

Penyepit yang dicelup damar kemudiannya diletakkan di dalam pengering yang dipanaskan untuk sanitasi.

Seterusnya, jubin disusun dalam susunan yang kemas di kilang mikro Loyang.

Selepas proses pengeringan, pekerja memukul penyepit dengan tukul untuk memecahkannya sebelum ditimbang dan disusun dengan kemas.

Damar berfungsi sebagai agen pengikat dan diaktifkan apabila tekanan dan haba tinggi dikenakan pada jubin kayu. Bahan itu kemudiannya dipotong kepada pelbagai keadaan dan bentuk untuk ditukar kepada produk seperti kiub menu di Marina Bay Sands dan set coaster. Kemudian ia dihantar ke dalam penekan hidraulik yang dipanaskan.

“Ia adalah bahan binaan yang serba boleh,” kata Cik Hew.

Encik Lee dan Cik Hew percaya bahawa mengitar semula adalah membeli produk kitar semula. Encik Lee memuji usaha Kerajaan untuk menggalakkan kemampanan bagi perniagaan ChopValue yang semakin mendapat perhatian sejak 2021.

Seperti kata pepatah Cina lama: “Satu penyepit mudah patah, manakala seikat tidak.”

LEBIH KUAT BERSAMA

“Apabila ditekan, ia akan mempunyai sifat yang lebih kuat daripada kayu oak, lebih keras daripada kayu maple,” kata Encik Lee.

MASA DEPAN YANG LESTARI

“Kemahuan politik untuk kemampanan di Singapura adalah kuat, dan itulah sebabnya syarikat mengikutinya,” katanya.

 

Sumber: The Straits Times (14 February 2024)