Tinjauan global mendapati diabetes tidak didiagnosis dalam 40% kes

Ujian glukosa sedang dijalankan. Separuh daripada mereka yang disahkan menghidap diabetes tidak menerima rawatan. Gambar: Majority World CIC/Alamy

Penyelidikan menyimpulkan bahawa perbezaan dalam rawatan menunjukkan keperluan untuk meningkatkan akses kepada penjagaan, terutamanya di negara membangun

Kira-kira 40% orang yang menghidap diabetes di seluruh dunia tidak didiagnosis, menurut penyelidikan baharu.

Kebanyakan orang yang tidak didiagnosis tinggal di Afrika (60%), diikuti oleh Asia Tenggara (57%) dan wilayah Pasifik Barat (56%), kata gambaran keseluruhan industri diabetes 2023, tinjauan terbesar jenisnya setakat ini.

Separuh daripada mereka yang didiagnosis tidak menerima rawatan, kata laporan itu. Tiga daripada empat orang dengan keadaan ini tinggal di negara berpendapatan rendah dan sederhana di mana orang ramai tidak boleh sentiasa mengakses perkhidmatan penjagaan kesihatan.

Sasha Korogodski, Ketua Penyelidik laporan itu berkata lebih daripada 530 syarikat didapati mengkhusus dalam diagnostik diabetes di seluruh dunia tetapi hanya 33 terletak di Afrika, Asia Tenggara dan Pasifik Barat.

“Infrastruktur penjagaan kesihatan yang terhad termasuk kekurangan profesional penjagaan kesihatan dan peralatan diagnostik boleh menghalang diagnosis awal diabetes,” kata Korogodski.

Penyelidikan yang diterbitkan itu melihat lebih daripada 2,800 syarikat, 1,500 pelabur dan 80 hab penyelidikan dan pembangunan yang memberi tumpuan kepada keadaan itu.

Laporan itu berkata “perbezaan ketara” dalam rawatan “menyerlahkan keperluan mendesak untuk meningkatkan akses kepada penjagaan diabetes pada skala global”.

Caroline Mbindyo, Ketua Eksekutif Amref Health Innovations, sebahagian daripada NGO Amref Health Africa, berkata separuh daripada semua rakyat Afrika tidak mempunyai akses kepada penjagaan kesihatan yang mereka perlukan. Orang yang tinggal di kawasan terpencil boleh hidup berjam-jam atau berhari-hari daripada kemudahan.

“Realitinya ialah masa dan perbelanjaan untuk menjadikan perjalanan ini bermakna ia bukan satu pilihan bagi kebanyakan komuniti ini. Adalah mustahil bagi mereka untuk mendapatkan perkhidmatan ini,” katanya.

Pada 2021, hampir 7 juta kematian di seluruh dunia adalah akibat diabetes walaupun lebih daripada $970 bilion (£794 bilion) dibelanjakan untuk rawatan, menurut penyelidikan itu. Kebanyakan pertubuhan dalam laporan itu terletak di Amerika Syarikat (AS).

Lebih daripada 70 syarikat yang mengeluarkan ubat diabetes (55%) berada di AS dengan 17% di Eropah. Pasaran diabetes global terutamanya dibahagikan kepada empat monopoli gergasi, kata penyelidikan itu: Novo Nordisk, Sanofi, Eli Lilly dan Merck. Bersama-sama mereka menyumbang kira-kira 72% daripada pasaran.

Diabetes semakin meningkat. Perbandaran yang pesat dan kesan krisis iklim terhadap penuaian membawa kepada peningkatan dalam makanan diproses yang murah, yang telah menggantikan lebih banyak sumber makanan tradisional dalam diet.

“Digabungkan dengan peralihan kepada gaya hidup yang lebih tidak aktif, terutamanya di pusat bandar, ini membawa kepada peningkatan risiko menghidap diabetes jenis 2, tekanan darah tinggi dan kanser,” kata Mbindyo.

Sumber: The Guardian (29 September 2023)