Trend penderaan haiwan semakin meningkat

Trend penderaan haiwan yang amat membimbangkan di negara ini memerlukan perhatian yang amat serius dan tindakan segera bagi menghentikannya. Menurut Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar Pulau Pinang, Dr Saira Banu, kes penderaan kucing dan anjing semakin meningkat di Pulau Pinang.

Penderaan boleh berlaku dalam pelbagai bentuk seperti memukul, melecur, melemaskan, bersifat kebinatangan, meracuni, menembak, memukul, mencacatkan, membiarkan kelaparan dan menyorok haiwan. Pada asasnya, kekejaman haiwan ialah sebarang bentuk layanan yang menyebabkan penderitaan dan trauma fizikal dan/atau emosi kepada haiwan yang menjadi mangsa.

Pada 2019, Jabatan Perkhidmatan Veterinar Pulau Pinang merekodkan 82 kes penderaan anjing; 86 pada 2020; 98 pada 2021; dan meningkat tiga kali ganda kepada 253 pada 2022. Begitu juga, terdapat peningkatan empat kali ganda dalam kekejaman terhadap kucing kerana ia dilaporkan meningkat daripada 31 kes pada 2021 kepada 134 kes pada 2022. Kuda, kambing, lembu, hamster dan arnab juga dimasukkan dalam senarai penderaan haiwan.

Walaupun penderaan haiwan adalah perkara biasa di Malaysia, skala sebenarnya adalah sebahagian besarnya tidak diketahui kerana kes yang tidak dilaporkan disebabkan oleh kejahilan orang awam dan sikap tidak peduli. Kekejaman, penderaan dan pengabaian haiwan merentasi semua sempadan sosial dan ekonomi di kawasan luar bandar dan bandar. Oleh itu, bilangan kes bukanlah penunjuk yang boleh dipercayai kerana bilangan sebenar kes penderaan tidak diketahui. Ini menyerlahkan lagi keperluan untuk program pencegahan yang berkesan berasaskan bukti.

Antara insiden terbaharu penderaan haiwan termasuklah anjing liar yang cedera dipukul sehingga mati, anjing dipukul dan dibiarkan mati semasa diikat pada tali cawak, anak kucing yang disiram cat, dan kaedah semasa yang digunakan pihak berkuasa untuk menangkap dan membunuh binatang liar.

Mengabaikan situasi seperti ini hanya akan menggalakkan lebih banyak tingkah laku yang luar biasa dan penganiayaan terhadap haiwan tidak boleh dibiarkan. Selain penderaan oleh orang awam, majlis tempatan seperti Majlis Perbandaran Klang (MPK) dan Majlis Perbandaran Petaling Jaya (MBPJ) juga terlibat dalam penderaan daripada cara haiwan yang berkeliaran ditangkap dan penakaian.

Tinjauan mencadangkan bahawa perbuatan penderaan haiwan selalunya didorong oleh emosi yang kuat dan tidak terkawal, seperti kebencian atau kemarahan, atau prasangka terhadap spesies tertentu (seperti anjing atau kucing), atau tindakan balas terhadap orang atau haiwan lain untuk memperoleh perasaan berkuasa dan mengawal atau untuk mendapatkan kesenangan daripada kesakitan dan penderitaan makhluk hidup lain (tingkah laku kejam). Kekejaman yang disengajakan terhadap haiwan sangat berkait rapat dengan jenayah lain, termasuk keganasan terhadap manusia.

Walaupun Akta Kebajikan Haiwan 2015 membolehkan hukuman ke atas sesiapa yang didapati mendera haiwan, ramai pendera haiwan tetap tidak dihukum kerana kes yang tidak dilaporkan atau kekurangan tindakan pencegahan. Oleh itu, kami menggesa agar hukuman yang lebih keras dikenakan kepada pendera haiwan.

Perjuangan menentang penderaan haiwan memerlukan usaha sama daripada individu, komuniti, kerajaan dan pertubuhan perlindungan haiwan. Untuk menghalang orang ramai daripada mendera haiwan dan untuk memberikan keadilan kepada haiwan yang dicederakan, adalah penting bahawa undang-undang perlindungan haiwan diperkukuhkan. Sementara itu, adalah penting untuk mempengaruhi inisiatif perundangan yang menyokong pemilikan haiwan peliharaan beretika.

Adalah penting bagi orang ramai untuk melaporkan sebarang kes yang diketahui kepada pihak berkuasa untuk mengajar pesalah terhadap keseriusan perbuatan mereka dan untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan orang ramai. Pihak berkuasa perlu memastikan pesalah tidak dapat lari dengan hukuman ringan.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Surat Kepada Pengarang, 23 November 2023