APA ITU BIASA?

Apa yang kita anggap sebagai “biasa” ialah penerimaan banyak sistem pengeluaran makanan, pertanian, ekonomi, perindustrian yang tidak berfungsi dan sains yang membawa kepada kesihatan kita yang buruk, ketidaksamaan, ketidakadilan, dominasi dan kemusnahan bumi ini. kita menerimanya kerana ia adalah norma dan hanya dunia ini yang kita tahu.

Ia seperti ahli biologi yang hanya melihat tisu kanser dan silap memahami ia sebagai organisma sihat, gagal untuk membezakan antara patologi dan fisiologi.

Edward Goldsmith dalam “The Way: An Ecological Worldview”, menjelaskan:

“Manusia umum ini cenderung untuk menganggap hanya dunia yang kita tahu sebagai biasa digambarkan dalam disiplin yang diajarkan di sekolah dan universiti kita.

  • Oleh itu disiplin ekonomi moden berdasarkan andaian bahawa sistem ekonomi yang merosakkan yang beroperasi hari ini sebagai perkara biasa;
  • Disiplin sosiologi berdasarkan andaian bahawa masyarakat moden dan penuh dengan jenayah itu biasa;
  • Sains politik kita dengan andaian bahawa diktator yang dipilih yang memerintah negara moden itu hal biasa; dan
  • Sains pertanian kita dengan andaian bahawa pertanian berskala besar, mekanikal, berasaskan bahan kimia (yang dengan cepat mengubah tanah yang sesuai untuk ditanam menjadi gurun) itu adalah biasa.

Ramai ahli akademik tidak nampak bahawa apa yang mereka anggap sebagai biasa sebenarnya amat tidak biasa dalam pengalaman kemanusiaan sepenuhnya di dunia ini – semestinya singkat dan menyimpang daripada kebiasaan.

Mereka seperti ahli biologi yang hanya melihat tisu kanser dan silap memahami ia sebagai organisma sihat, gagal untuk membezakan antara patologi dan fisiologi.

Satu lagi alasan kenapa komuniti saintifik kita masih menerima paradigma sains ialah walaupun ia menggambarkan gambaran realiti yang paling mengelirukan, namun sangat koheren dan konsisten dengan diri sendiri secara keseluruhannya.

Ini ada benarnya, memandangkan teori saintifik tidak diterima pakai oleh sains arus perdana kerana ia telah terbukti benar melalui ujikaji dalam keadaan makmal terkawal, malah sebagai hasil simulasi pada model matematik, tetapi kerana, yang pertama dan terakhir, ia sesuai dengan paradigma sains.

Disiplin yang membentuk teori ini hanya dihakimi sebagai bersifat saintifik, dan bernilai untuk diajar di sekolah dan universiti kita, jika ia menepati paradigma reduksionis dan mekanistik yang diinspirasikan oleh fizik Newton – dan meskipun hakikat bahawa fizik Newton sepatutnya telah dilupuskan oleh teori quantum.”