CAP meraikan 50 tahun

CAP meraikan 50 tahun

CAP dirasmikan pada 7 November 1969 di Dewan Bandaran di Pulau Pinang dan Allahyarham S. M. Mohd Idris dipilih sebagai Presiden dan hari ini dengan rahmat Tuhan, ia telah mencapai tonggak ke-50.

Pejabat pertama CAP adalah meja sederhana di ruang buku di Perpustakaan Pulau Pinang yang dikendalikan oleh Pengarah Buruh yang telah bersara, mendiang Naidu Kemudian di bawah kendalian Encik Idris, ia menjadi salah satu organisasi pengguna yang paling aktif dan berjaya di dunia. Ia menjadi inspirasi kepada pembentukan banyak kumpulan pengguna lain di seluruh dunia.

Kami beruntung kerana mempunyai Encik Idris sebagai pemimpin berwawasan dan pasukannya yang mendedikasikan usaha mereka untuk menjadikan CAP nama yang menjadi sebutan ramai. Mereka membina rekod prestasi yang tidak terkalahkan dalam memberi suara dan membantu pengguna kecil.

Sepanjang perjalanan, kami kehilangan ramai rakan sekerja yang berdedikasi. Antaranya ialah Rajeandran, yang mengetuai bahagian luar bandar kami dan SAM. Beliau sering bekerja siang dan malam serta sanggup tidur di atas tikar di pejabat. Encik Joo Teik pula melakukan perjalanan ke seluruh Malaysia dengan memandu kereta Hillmannya untuk mempromosikan kepenggunaan di sekolah-sekolah. Dan Kireen yang mengambil potongan gaji untuk bekerja di CAP dengan membongkar segala kesalahan dalam dasar kesihatan.

Dan hari ini saya dengan senang hati berkongsi dengan anda rakan dan penyokong kami - pencapaian, kemunduran, tonggak dan pelajaran perjalanan 50 tahun kami untuk menjadikan dunia sebagai tempat yang lebih baik untuk semua.

CAP telah memberikan dampak yang besar pada masyarakat Malaysia berkaitan dengan hak pengguna, perlindungan lingkungan, kesehatan dan pemakanan, sekolah dan pendidikan umum, pelebaran wawasan dan wacana intelektual, undang-undang kepentingan umum, dan pelatihan pemimpin masyarakat untuk melindungi mata pencaharian dan meningkatkan pendapatan.

Di antara banyak sumbangan penting dan positif yang diberikan kepada masyarakat Malaysia, termasuk:

 • Karya perintisnya yang membawa kepada penubuhan Kementerian Lingkungan Hidup dan pembesaran Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna.
 • CAP bekerjasama dengan Kementerian Pendidikan dan menubuhkan kelab pengguna di 600 sekolah.
 • Projek pertanian organiknya telah melatih keluarga, sekolah dan komuniti dalam pertanian semula jadi.
 • Kerjanya dalam perjanjian perdagangan memberikan input berharga kepada beberapa Kementerian dan pemimpin pemerintah dalam merumuskan dasar perundingan perdagangan.
 • CAP memiliki catatan “mendahului kurva”, misalnya mengubah sifat pergerakan pengguna, membangkitkan isu-isu alam sekitar, memulai kempen antitembakau dan antigula dan perubahan kebijakan di Kementerian Perumahan. 
 • Ini mendorong akses ke ubat-ubatan dengan menasihati pemerintah untuk memperkenalkan lesen wajib yang secara drastis menurunkan harga ubat untuk AIDS dan Hepatitis C (dari RM400,000 menjadi RM1,000 per pesakit).
 • CAP juga memiliki catatan mengagumkan untuk memperluas batasannya, misalnya mendirikan Sahabat Alam Malaysia untuk menangani isu-isu alam sekitar, membangun Jaringan Dunia Ketiga yang telah memberikan dampak besar secara global terhadap kebijakan mengenai perubahan iklim, perdagangan, keanekaragaman hayati, dan akses kepada ubat-ubatan. CAP juga membantu dalam mengubah pergerakan pengguna global, termasuk cabang baru di bidang kesihatan, makanan dan hak pengguna. Banyak persatuan pengguna di negara-negara membangun dibentuk sebagai hasil daripada program latihan serantau kami.
 • CAP juga telah membantu banyak masyarakat miskin untuk mempertahankan hak mereka. Nelayan Kuala Juru dan petani Kuala Kedah memerangi pencemaran. Orang-orang Papan dalam kes Asia Rare Earth. Petani TheanTeik menentang pengusiran. Orang Asli Penan dan Sarawak menentang pembalakan dan hak tanah adat asal mereka. Banyak komuniti miskin yang lain mendapat manfaat daripada bantuan CAP.

Isu Keutamaan kami merangkumi:

 • Di bidang kesihatan – kawalan ketahanan terhadap antibiotik, harga yang berpatutan untuk ubat-ubatan, keselamatan makanan dan produk, kawalan gula, tembakau dan makanan berbahaya.
 • Mempromosikan pertanian organik semula jadi dan pertanian bandar di peringkat keluarga, masyarakat, sekolah, dan petani.
 • Perlindungan alam sekitar – Kami akan membantu melestarikan hutan dan tanah bukit; menjimatkan sumber air; memerangi perubahan iklim; mempromosikan pengangkutan awam; mengurangkan sisa; mengatasi pencemaran; mengintegrasikan pembangunan lestari ke dalam rancangan nasional dan tempatan.
 • Ekonomi dan kewangan – mempromosikan celik kewangan termasuk untuk golongan muda; pengurusan hutang; mempromosikan dasar ekonomi, perdagangan dan kewangan yang kukuh, dalam konteks ketidaktentuan dan ketidakstabilan global.
 • Menangani masalah sosial – kos sara hidup, perumahan, kemiskinan, ketidaksamaan, upah pekerja dan harga hasil petani dan hak pekerja migran.
 • Membantu pengguna dan golongan muda untuk mempersoalkan gaya hidup dan pola penggunaan yang boros dan tidak mampan; budaya pengguna materialistik; kesan sosial ekonomi digital dan revolusi industri ke-4 th
 • Di kawasan luar bandar – Isu yang dihadapi oleh masyarakat petani iaitu mata pencarian, pendapatan dan keselamatan tanah mereka . Membangkitkan semula dan membangunkan ekonomi luar bandar. Melindungi alam sekitar di kawasan luar bandar iaitu pencemaran sungai dan laut, penebangan bukit, penebangan hutan, pengurangan sumber perikanan, dll.
 • Di kawasan bandar – penggunaan darat bandar, pengangkutan awam, perumahan untuk orang miskin, pencegahan banjir, dan memperluas ruang hijau sebagai bagian dari strategi “kota span”.
 • Membanyakkan penyertaan orang ramai – Membantu membina keupayaan masyarakat untuk memahami dan menyatakan kepentingan mereka, dan terlibat dalam polisi / rancangan tempatan, negeri dan persekutuan dan penguatkuasaannya.

Selain masalah keutamaan, CAP juga akan fokus pada bidang berikut:

 • Untuk menarik orang muda menjadi staf atau sukarelawan, dan mengembangkan penggunaan media sosial untuk menjangkau khalayak yang lebih luas dan lebih muda.
 • Untuk membantu mengembangkan komuniti dan pemimpin masyarakat untuk mengambil masalah mereka.
 • Menetapkan modul latihan dan pembangunan kesedaran, dan mendidik pengguna, komuniti, organisasi individu mengenai isu-isu CAP dan dengan itu membuat pengganda.
 • Membangun kelestarian CAP masa depan melalui mobilisasi dana dan dalam memperkukuhkan organisasi melalui penyertaan komuniti setempat, orang muda, wanita dan intelektual.

Kami akan memerlukan banyak sumber untuk terus menjalankan program-program ini; justeru kami memohon kepada anda para dermawan agar sudi memberi sumbangan kepada kami untuk membantu mereka yang kurang bernasib baik, melindungi alam sekitar dan akhirnya membina generasi muda Malaysia yang idealis.

Hanya ada satu bumi dan masa depan kita bergantung kepada kita semua di sini dan di mana sahaja. Masalahnya kini global seperti biasa tetapi kesannya kini lebih jelas dan nampaknya tidak ada jalan keluar dari situ.

Kadar kanser semakin meningkat, kes kemurungan dan bunuh diri semakin bertambah, makanan menjadi racun, perang air dapat diramalkan, udara karsinogenik dan kita bernafas dalam zarah plastik dan bakteria tahan antibiotik. Dan tentunya tidak ada jalan keluar dari kesan perubahan iklim. Pulau-pulau dan bandar-bandar dan kawasan pesisir kita akan lenyap.

Namun kita terus menjalani kehidupan dengan bersikap seperti biasa. Ada pihak yang percaya bahawa dengan hanya menambahkan perkataan 'lestari' ke atas segalanya, keadaan akan menjadi baik. Kita mempunyai bandar-bandar lestari, pembangunan lestari, pertanian lestari, pelancongan lestari, pengangkutan lestari, perlombongan lestari dan banyak lagi ... pada dasarnya untuk memesatkan pertumbuhan ekonomi dengan mengorbankan nilai dan kehidupan manusia. Lebih menyedihkan,, apa yang disebut sebagai kemajuan membawa kita kepada rasa tidak puas, tidak bahagia dan mungkin punah.

Kita tahu kesihatan itu penting, namun kita tidak memberikan keutamaan yang mencukupi. Kita tidak cukup bersenam atau tidur dan sering meracuni diri kita, tanpa rasa curiga, dengan racun perosak, plastiser, antibiotik (pada tumbuhan dan haiwan), rokok, alkohol dan ubat-ubatan.

Kita tahu bumi rosak akibat perubahan iklim namun kita menebang pokok, mencemarkan, merebut tanah dan memusnahkan bumi. Kita tahu apa yang penting tetapi kita mempunyai keutamaan yang salah kerana ekonomi, hiburan, ketagihan dan sebab-sebab jangka pendek yang lain. Kita semua harus bangun untuk melihat bahawa kita hanya mempunyai satu kehidupan dan melakukan perkara-perkara hebat dengannya sebelum kita tamat. Hidup ini singkat dan berharga. Seperti kata Presiden kita ketika ditanya mengapa dia memimpin CAP, jawapannya adalah, "Tidak ada yang lebih baik untuk dilakukan". Maknanya adalah melakukan perkara-perkara yang paling penting bagi anda dan seluruh alam dan kemanusiaan ... dia tidak dapat mencari sesuatu yang lebih baik daripada itu.

Saya harap anda semua akan merasakan hal yang sama dan terus menyokong CAP dengan cara anda sendiri, sehingga kita dapat terus berusaha dalam usaha menuju dunia yang lebih baik - dunia yang benar-benar adil dari segi sosial dan ekologi.

Karya CAP selalu bergema dengan orang-orang dari semua lapisan masyarakat - ia telah diakui sebagai benteng untuk memperbaiki kesalahan dunia komersial, kerana ingin mengangkat yang tertindas, untuk melindungi alam sekitar dan untuk mencari dunia yang lebih bersih.

Dalam masa-masa bergelora dan dunia yang tidak menentu ini, di mana laju perubahan bergerak lebih cepat daripada kilat, di mana kesan teknologi merendahkan manusia, adalah penting bahawa CAP terus bersuara dan bertindak untuk melindungi dunia. Oleh itu kami meminta anda menyokong kami untuk terus berusaha demi manfaat bersama.