Haramkan Pewarna Ponceau 4R – CAP

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa Kementerian Kesihatan supaya mengharamkan pewarna Ponceau 4R.

Pewarna kemerah-merahan ini diketahui boleh menyebabkan kanser, tindak balas alahan, dan asma. Beberapa negara seperti  Kanada, Norway dan Amerika Syarikat telah mengharamkannya.  Ponceau 4R adalah pewarna azo yang dihasilkan daripada produk petroleum.

Dalam kajian terbaharu kami mendapati 5 sampel udang kering dan 2 sampel keropok ikan mengandungi pewarna merah ini. Sampel-sampel tersebut dibeli di Pulau Pinang, Kedah dan Perlis.

Dalam beberapa ujian terdahulu, kami mendapati pewarna ini digunakan di dalam kunyit dan serbuk kari.  Ia juga digunakan  untuk mewarnakan teh.

Warna merah jingga daripada pewarna ini digunakan dengan meluas dalam pelbagai makanan jualan penjaja seperti kuah mi rebus, kuah pasembur, cucur udang, dan ayam tadoori. Ikan dan ayam akan diperap dengan pewarna ini sebelum digoreng,  hasil nya makanan tersebut akan kelihatan berwarna kemerahan, yang memberi gambaran seolah-olah ia diperap dengan rempah  ratus yang mahal seperti saffron.

Penjaja menggunakan pewarna ini untuk memperdaya pengguna dengan mempercayai bahawa bahan ramuan yang baik dan berkhasiat telah digunakan. Namun sebenarnya makanan tersebut telah diwarnakan dengan pewarna yang boleh memudaratkan. Bahan pewarna tidak menambah kesedapan mahupun rasa makanan. Ia sekadar ditambah untuk memperdaya pengguna dengan mempertaruhkan kesihatan mereka.

Sehubungan dengan bahaya pewarna Ponceau 4R, CAP menggesa Kementerian Kesihatan agar mengambil langkah-langkah yang berikut:

  • Mengeluarkan Ponceau 4R daripada senarai pewarna yang dibenarkan di dalam Peraturan Makanan 1985
  • Menyiasat dan mendakwa sesiapa sahaja yang didapati menggunakan pewarna dalam makanan yang undang-undang tidak membenarkan makanan seumpamanya diwarnakan. (misalnya teh, rempah ratus dan udang kering)
  • Menghentikan penjualan pewarna gred industri (diharamkan untuk makanan) dalam jumlah yang sedikit untuk mencegah penyalahgunaannya. Pada masa sekarang ia masih dijual di kedai runcit.
  • Tidak menggalakkan pengendali dan pengeluar makanan daripada menggunakan pewarna kimia kerana ia berbahaya dan tidak perlu sama sekali.
  • Mengadakan kempen media untuk tidak menggalakkan pengguna daripada membeli makanan yang mengandungi pewarna dan mendidik mereka mengenai cara untuk membaca label dengan betul.
  • Menjalankan ujian ke atas makanan dari semasa ke semasa untuk memastikan ia tidak mengandungi bahan kimia dan pewarna yang diharamkan.

Kementerian Kesihatan perlu menyita kesemua makanan seumpamanya di pasaran. Sementara itu pengguna dinasihatkan agar mengelak makanan berwarna terang yang tidak kelihatan asli.

Kenyataan Akhbar, 14 April 2016