Kekebalan Antibiotik Jejas Rawatan Kanser

Jika kekebalan antibiotik berterusan – bagi pesakit kanser, ini mungkin bermakna kadar kematian yang lebih tinggi, lebih sukar dan lebih mahal rawatannya serta banyak kesan sampingan. Banyak pilihan rawatan akan lenyap.

Bakteria kebal antibiotik dengan itu akan menyebabkan rawatan kanser kembali selama beberapa dekad, manakala insiden kes kanser akan berterusan meningkat pada tahun-tahun akan datang.

Rawatan kanser seperti kemoterapi dan radioterapi boleh merosakkan sistem imun. Sudah tentu antibiotik dipreskripsikan untuk menyediakan rangsangan yang amat diperlukan bersama pertahanan tubuh anda sendiri.

Jangkitan bakteria merupakan salah satu komplikasi paling biasa dalam kalangan pesakit kanser. Sistem imun yang lemah dan jangkitan boleh mengancam nyawa pesakit dengan penyakit serius. Selepas pembedahan, ramai pesakit memerlukan antibiotik untuk merawat luka yang dijangkiti.

Selain sel-sel kanser, terapi radiasi dan kemoterapi turut membunuh sel yang menjadi sebahagian daripada mekanisme pertahanan kita terhadap jangkitan. Ini bermakna pesakit yang menerima radiasi atau kemoterapi sering mendapat jangkitan yang memerlukan rawatan dengan antibiotik.

Adalah dianggarkan bahawa 1 dalam 5 pesakit kanser memerlukan antibiotik ketika rawatan kanser mereka. Sesetengah jenis kanser contohnya seperti leukemia akut dan kanser tulang sumsum (multiple myeloma), tidak boleh dirawat tanpa antibiotik yang berkesan.

Diagnosis kanser juga akan menjadi lebih sukar. Terdapat kebimbangan besar bahawa biopsi prostat akan mendedahkan risiko tinggi bagi pesakit dengan bakteria kebal antibiotik dalam usus.