Adakah cecair pembersih senapang semburan nano selamat? KKM mesti menjawab

Senapang semburan nano (nano spray gun) biasanya digunakan di rumah dan tempat kerja semasa pandemik ini tetapi cecair pembersih yang terdapat di pasaran perlu disiasat oleh Kementerian Kesihatan (KKM). Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendesak KKM supaya menangani masalah ini dengan segera kerana penggunaan senapang semburan nano yang meluas.

Maklumat daripada KKM mengenai cecair pembersih untuk senjata ini sedikit tetapi cecair pembersih seperti itu mudah didapati. Sebilangan besar daripada mereka tidak menyatakan bahan-bahan pada label mereka dan ada juga yang menyebut “bahan aktif yang terbukti melawan virus yang disenaraikan dalam” Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Agensi Alam Sekitar Nasional, dan KKM.

Walaupun bahan kimia ini mungkin dinyatakan selamat dan berkesan oleh pelbagai agensi dan organisasi, ia juga mestilah diperlakukan dengan berhati-hati kerana aspek ‘keselamatan’ bahan kimia ini bergantung kepada jangka masa pendedahan serta kepekatannya dalam cecair. Lebih-lebih lagi, seseorang itu mungkin mempunyai tindak balas kesan sampingan  terhadap bahan kimia tertentu dalam cecair.

Sesetengah cecair yang dijual bahkan tidak mempunyai label amaran yang betul, arahan pengendalian, nama pengeluar atau pengedar, serta bahan dan kepekatannya. Oleh itu, kita tidak tahu sama ada siapa dan di mana cecair ini disediakan dan dibotolkan.

Kami bimbang kerana sesetengah orang telah menggunakan senapang ini untuk menyembur cecair aerosol ke seluruh badan mereka kerana penyedutan aerosol mungkin boleh memudaratkan sistem pernafasan orang itu, atau cecair itu mungkin bersentuhan dengan mata dan mulut mereka. Adakah selamat untuk menyembur ke permukaan yang dimaksudkan untuk makanan?

Terdapat peniaga yang mendakwa bahawa cecair yang mereka jual ini cukup selamat untuk disembur ke seluruh badan. Orang ramai mungkin boleh berkongsi maklumat ini secara tidak sengaja melalui media sosial dengan demikian boleh memberi maklumat yang salah kepada orang lain.

Oleh sebab itu, sekali lagi kami mengulangi gesaan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia  khususnya untuk menyampaikan maklumat secepat mungkin mengenai senapang semburan nano dan cecair pembersih yang mereka gunakan. Adalah amat berguna jika sekiranya ia boleh didapati dalam bentuk Soalan Lazim (FAQ) agar orang awam dapat memahaminya. Senapang semburan nano adalah antara barangan yang popular kerana ia dianggap sebagai kaedah pembersihan yang sesuai sekurang-kurangnya untuk kegunaan peribadi dan oleh itu orang ramai perlu tahu apakah bahan kimia yang mereka kendalikan itu selamat.

 

Kenyataan Akhbar, 19 September 2021