DARI KREN KE TIANG CERUCUK

Setiap kali insiden berlaku di tapak pembinaan dan mengakibatkan kematian satu atau lebih nyawa, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa kerajaan menjalankan siasatan sepenuhnya mengenai operasi Jabatan Kesihatan dan Keselamatan Pekerjaan (DOSH) tetapi malangnya tidak dipedulikan.

Kami sekali lagi membuat gesaan berdasarkan kejadian pasangan yang maut ditimpa tiang cerucuk ketika mereka melalui tapak pembinaan sepanjang Persiaran Astana, Klang, Jumaat lepas.

Tidak lama dahulu, mendiang Chin Khoon Sing, yang memandu di kawasan tapak pembinaan maut apabila dihempap cangkuk kren yang menimpa keretanya. Begitu juga dalam insiden baru-baru ini apabila pasangan Abdul Rahim Abdul Rahman dan isterinya, Nurhayati Rosli juga maut apabila keretanya ditimpa tiang cerucuk.

Menurut siasatan awal yang dijalankan oleh DOSH dan Jabatan Bomba Selangor, tiang cerucuk itu tumbang kerana ia bergerak di atas tanah yang lembut. Kren yang menggerakkan tiang cerucuk tidak dapat menampung berat dan tersangkut di tanah.

Persoalan utama ialah kenapa perkara ini berlaku sekali lagi? Kami berpendapat bahawa satu insiden seperti ini sudah pun terlalu banyak dan kami percaya Kerajaan Malaysia, DOSH terutamanya, perlu berkongsi pendapat kami. Bagaimanapun, kami amat kecewa untuk menyatakan bahawa kepercayaan kami kelihatan tersalah jalan memandangkan DOSH sekali lagi membenarkan insiden seperti itu berlaku lagi.

Dilaporkan bahawa insiden itu sedang disiasat di bawah Kanun Acara Jenayah Malaysia, Seksyen 304 (a) – Menyebabkan Kematian Dengan Cuai. Manakala sesetengah orang mungkin melihat ini sebagai satu langkah yang baik, CAP bimbang ini akan mengakibatkan pihak berkuasa menjadi lebih berpuas hati dengan kekurangan pemeriksaan keselamatan dan tindakan penguatkuasaan. Tujuannya di sini ialah untuk mencegah sebarang insiden seperti ini daripada berlaku lagi bukannya cuma dengan mendakwa pihak yang bertanggungjawab selepas membiarkan insiden berlaku.

Sementara itu kelihatan sikap umum mereka yang terlibat dalam industri pembinaan Malaysia terhadap keselamatan, kesan tindakan mereka dan nilai nyawa manusia adalah  penyebab krisis pembangunan industri ini, kami merasakan bahawa DOSH yang perlu dipersalahkan. Mereka gagal dalam tugas untuk memastikan kontraktor dengan membenarkan kontraktor ini percaya dengan mempunyai sikap seperti ini mengenai keselamatan adalah diterima melalui tindakan mereka atau kurangnya tindakan mereka.

Sekali lagi, semuanya adalah DOSH dan kelemahannya sendiri – terbukti tidak mencukupi apabila melibatkan pemeriksaan keselamatan di tapak pembinaan dan tindakan penguatkuasaan yang diambil terhadap kontraktor yang cuai.

Sejak awal lagi CAP menyatakan bahawa DOSH perlu menukar cara ia beroperasi dan sehingga kini tiada perubahan positif yang jelas.

Sehubungan itu, kami sekali lagi menggesa agar kerajaan menjalankan audit operasi DOSH dengan teliti, untuk mengenal pasti di manakah kekurangan dan kelemahannya untuk diperbaiki. Ini merupakan langkah penting ke arah memastikan keselamatan pekerja pembinaan dan orang awam.

 

Surat Kepada Pengarang, 8 November 2016