GULA PENYEBAB UTAMA WABAK PENYAKIT JANTUNG. Bukan Lemak

Gula penyebab utama serangan jantung dengan mengubah kelakuan platelet darah, menyebabkan ia melekat kepada dinding saluran darah. Ia boleh menyebabkan tekanan darah tinggi (yang memainkan peranan penting dalam kesihatan jantung), arteriosklerosis (arteri mengeras), jantung berdebar-debar, dan penyakit jantung iskemik (yang mengakibatkan bekalan darah lemah ke jantung).

> Lewat 1960-an, John Yudkin, bekas Pengerusi Jabatan Pemakanan Queen Elizabeth College London yang kini tidak lagi befungsi, terganggu oleh ketidakkonsistenan dalam bukti yang mengaitkan lemak haiwan kepada penyakit jantung.

Beliau mula mencari penyebab bagi pemakanan lain. Beliau menemui sukrosa meningkatkan paras kolesterol darah, trigliserida, asid urik, insulin dan kortisol hormon stres. Semua bahan ini dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung.

Beliau juga menemui sukrosa meningkatkan tekanan darah dan meningkatkan kerapuhan sel platelet darah, menjadikan ia lebih terdedah kepada pembekuan.

Apabila Yudkin menggantikan fruktosa halus dengan sukrosa dalam ujikajinya, kesannya jelas. Beliau merumuskan bahawa “pengambilan gula berlebihan, bukannya lemak, penyebab utama peningkatan wabak penyakit jantung di negara bertamadun”. (Sumber: The Ecologist, November 2003)

> Di Iceland penyakit jantung, seperti diabetes hampir tidak didengari sehingga 1930-an, walaupun orang Iceland memakan diet yang amat tinggi lemak.

Bagaimanapun, pada awal 1920-an, karbohidrat dan gula halus terdapat dalam diet orang Iceland, dan menjelang 1940-an penyakit jantung semakin meningkat.

Begitu juga dengan perkembangan kadar penyakit jantung yang tinggi pada pertengahan abad ke 20 di Yugoslavia dan Poland berlaku pada masa apabila kadar gula empat kali ganda dan pengambilan lemak haiwan menurun di negara ini. (Sumber: The Ecologist, November 2003)

Beberapa tahun yang lepas, beberapa kajian menunjukkan pengambilan gula berlebihan meningkatkan paras gula darah dan ini melibatkan risiko penyakit jantung. Berikut adalah dua kajian itu.

> Merendahkan paras gula darah boleh mengurangkan risiko penyakit jantung koronari bagi penghidap dan bukan penghidap diabetes, menurut penyelidik di Sekolah Kesihatan Awam Johns Hopkins Bloomberg dan lain-lain institusi.

Penyelidik mendapati bahawa Hemoglobin A1c (HbA1c) – pengukuran jangka panjang paras glukosa darah – meramalkan risiko penyakit jantung bagi penghidap dan bukan penghidap diabetes.

“Bagi mereka yang menghidap diabetes, kita tahu bahawa faktor risiko kardiovaskular seperti tekanan darah tinggi dan kolesterol tinggi, perlu dirawat secara agresif. Hasil kami juga menyarankan bahawa menambah baik kawalan glukosa darah mungkin selanjutnya mengurangkan risiko penyakit jantung,” kata Elizabeth Selvin, PhD, MPH, pengarang utama kajian dan felo pasca doktoral di Jabatan Epidemiologi Sekolah Kesihatan Awam Bloomberg di Amerika Syarikat. (Sumber: Archives of Internal Medicine, 12 September 2005)

> Beberapa tahun lebih awal, kajian lain yang diketuai oleh Profesor Gerontologi Klinikal di Universiti Cambridge, Kay-Tee Khaw dan rakannya menemui perkara yang sama iaitu kaitan antara paras gula darah dan penyakit jantung.

Pasukan itu mengikuti 10,030 lelaki dan wanita berusia antara 45 hingga 79 tahun yang tinggal di Norfolk yang mempunyai hemoglobin terglikasi (HbA1c) yang diukur pada 1993-1997.

Sementara bacaan HbA1c bawah 7% dianggap “biasa”, pasukan itu mendapati peserta kajian dengan bacaan 5% atau lebih mempunyai peningkatan risiko penyakit jantung.

Lebih penting, pasukan itu mendapati bahawa setiap mata melebihi 5, risiko penyakit jantung meningkat sehingga 20% malah dengan tekanan darah, kolesterol, obesiti, merokok dan serangan jantung sebelum ini atau strok diambil kira.

Mereka dengan tumpuan kurang daripada 5% mempunyai kadar penyakit jantung dan kematian paling rendah. Kebanyakan subjek terlibat yang diukur melebihi 5 walaupun kebanyakan daripada mereka tidak menghidap diabetes atau dianggap mempunyai gula darah yang tinggi.

> Pada manusia, terdapat satu laporan bahawa pengambilan gula pemakanan yang  tinggi meningkatkan risiko penyakit jantung koronari bagi penghidap diabetes yang menggunakan diuretik (Sumber: “Metabolism of sugars and physical performance” oleh Sherman WM, American Journal of Nutrition, 1995).

Untuk menambah risiko, makanan proses (kini menjadi sebahagian besar diet moden), yang tinggi kandungan gula, menggantikan diet sayuran dan buahan, yang mengandungi nutrien penting yang membantu untuk mencegah penyakit peredaran darah dan jantung.

 

Untuk maklumat lanjut: Gula Memudaratkan Kesihatan