Menjadikan Penyokong Bolasepak Keliru dan Ketagih Adalah Tidak Beretika

Adalah amat memalukan bagi Persatuan Bolasepak Selangor, Kad Pasukan Red Giants untuk beralih kepada Vape Empire Distribution untuk penajaan. Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendapati penajaan seperti itu adalah satu tindakan sabotaj usaha kerajaan untuk mengekang ketagihan nikotina dan persoalannya ialah apa kena mengenanya campuran pelbagai bahan kimia berbahaya dalam vape dengan sukan yang sihat seperti bolasepak.

Amat memalukan bahawa Persatuan Bolasepak mula mempromosikan syarikat vape sejak 2019 untuk menunjukkan menghisap vape lebih sihat berbanding menghisap rokok konvensional sedangkan menghisap vape dikaitkan dengan penyakit paru-paru bahaya  seperti EVALI, atau ‘penggunaan e-rokok atau produk vape dikaitkan dengan kecederaan paru-paru’. Adakah ini yang Kad Pasukan Red Giants membayar kembali kepada lebih 269,000 penyokong setianya? Meskipun ia memerlukan dana untuk menjalankan persatuan, ia seharusnya dilakukan secara beretika.

Walaupun produk vape tidak diharamkan, Malaysia mendesak peraturan yang lebih ketat terhadap vape dan e-rokok sejak 2019. Ia mahu meletakkan e-rokok dan vape bersama dengan produk tembakau di bawah satu undang-undang. Undang-undang yang dicadangkan itu akan mengharamkan promosi dan pengiklanan semua produk ini termasuk penggunaannya di tempat awam dan oleh mereka yang di bawah umur.

Di bawah Peraturan Kawalan Produk Tembakau 2004 pada masa ini, “tiada seorang pun boleh menjual atau menawarkan untuk menjual sebarang objek atau perkara berkaitan dengan sebarang produk tembakau sebagai hadiah”. Vape Empire Distribution mungkin berhujah bahawa vape bukan rokok konvensional tetapi banyak cecair vape boleh mengeluarkan nikotina yang menagihkan untuk dihisap seperti rokok.

Di bawah Seksyen 11(1) (p) ia menyatakan bahawa “Tiada seorang pun boleh merokok di mana-mana kawasan di stadium, komplek sukan, pusat kecergasan atau gimnasium” dan lebih menarik, adalah tugas pemilik atau penghuni premis untuk “memastikan bahawa tiada seorang pun menghisap rokok di dalam premis atau kenderaan.”

Pemilik atau penghuni premis “hendaklah menjadi pembela bagi mereka yang didakwa untuk membuktikan bahwa mereka telah mengambil semua langkah yang munasabah untuk memastikan bahawa tiada seorang pun yang merokok di dalam premis…” di bawah Seksyen 12(4). Daripada Seksyen 12(4), ia bermaksud bahawa Kad Pasukan Red Giants menjadi pihak kepada apa yang berlaku di stadium jika mana-mana penyokongnya menghisap rokok atau vape. Adalah sesuatu yang tidak dapat dipertahankan bagi Persatuan Bolasepak untuk membenarkan menghisap vape di dalam stadium sementara menghentikan perokok daripada memuaskan tabiat mereka.

Menurut mantan Menteri Kesihatan Dzulkefly Ahmad pada November 2018, pengharaman merokok di bawah Peraturan 11 Kawalan Produk Tembakau (PPKHT) 2004 terpakai untuk rokok dan semua produk tembakau dengan nikotina termasuk shisha dan vape.

Kami menuntut agar Kad Pasukan Red Giants memutuskan hubungan dengan Vape Empire Distribution atau mana-mana syarikat yang menjual/mempromosikan vape atau produk e-rokok. Kad Pasukan Red Giants perlu memohon maaf kepada para penyokongnya kerana bekerjasama dengan syarikat yang mempromosikan menghisap vape yang membawa kepada ketagihan nikotina dalam usaha membuat keuntungan.

 

Kenyataan Akhbar,30 Julai 2020