4 Jenis Bandar

 

Gehl Architects (pengkhususan dalam reka bentuk ruang awam) mengenal pasti empat jenis bandar.

BANDAR TRADISIONAL disesuaikan untuk penduduk bergerak dengan berjalan kaki dan petak yang disesuaikan untuk ke pasar, pertemuan, perbarisan, perarakan dan sebagainya. Ruang awam berfungsi serentak sebagai tempat pertemuan, pasar dan ruang lalu lintas.

BANDAR YANG DICEROBOH di mana lalu lintas kereta dan tempat parkir mengambil alih. Tidak banyak ruang ditinggalkan dan apabila kekotoran, kebisingan, pencemaran udara dan pemandangan alam sekitar yang merosot berlaku, kehidupan bandar menjadi miskin. Ia tidak menyenangkan dan sukar untuk bergerak dengan berjalan kaki dan menghabiskan masa di ruang awam menjadi mustahil dengan kekurangan dan masalah alam sekitar. Hanya aktiviti penting masih berjalan.

BANDAR YANG DITINGGALKAN di mana tradisi bandar lemah dan di mana budaya kereta masih mempunyai masa untuk berkembang. Sukar bagi pejalan kaki dan kehidupan awam di ruang awam lenyap. Pusat bandar dipenuhi lautan asfalt dan semua pergerakan berlaku dalam konteks lalu lintas kereta individu. Warganegara bandar yang ditinggalkan amat bergantung kepada kereta.

BANDAR YANG DITAKLUK SEMULA di mana ruang awam bagi kehidupan awam dicipta semula dan di mana usaha yang berdedikasi dibuat untuk menyusun semula lalu lintas dalam cara yang membolehkan pengangkutan yang lebih cekap tanpa menjejaskan ruang awam. Di bandar seperti Lyon, Curitiba, Portland, Melbourne dan lain-lain, ruang awam telah bertambah baik dan kualiti kehidupan bandar turut meningkat.

Sumber: Gehl Architects 2007