500+ Kumpulan Antarabangsa: Biden Mesti Hentikan Pengembangan Bahan Api Fosil Menjelang Sidang Kemuncak Iklim September

WASHINGTON (15 Jun 2023) – Lebih 500 kumpulan, dari 6 benua, menghantar surat kepada Presiden Biden menuntut beliau menghentikan pengembangan bahan api fosil menjelang Sidang Kemuncak Iklim Hasrat Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres September ini.

Surat itu menuntut pencemar utama dunia mengambil tindakan segera untuk menghentikan pengeluaran bahan api fosil secara berperingkat dan memperlahankan malapetaka iklim global.

Sains iklim terkini jelas bahawa sebarang pembangunan bahan api fosil baharu tidak serasi dengan matlamat antarabangsa untuk mengehadkan pemanasan global kepada 1.5 darjah Celsius. Menghentikan penggunaan bahan api fosil global adalah perlu untuk mengelakkan kesan perubahan iklim yang paling dahsyat dan negara-negara yang mempunyai sumber kewangan yang paling banyak erta yang telah menyumbang paling banyak kepada kecemasan iklim mestilah memimpinnya. Sehubungan itu, Guterres berkata Amerika Syarikat dan negara kaya lain perlu menamatkan pengembangan bahan api fosil dan memulakan fasa keluar daripada pengeluaran bahan api fosil sedia ada.

Pada masa ini, Amerika Syarikat ialah pengeluar minyak dan gas utama dunia dan pengeksport bahan api fosil utama. Ia juga merupakan penyumbang terbesar dalam sejarah pencemaran bahan api fosil di dunia. Pentadbiran Biden telah mengukuhkan legasi ini dengan rekod kelulusan penggerudian di tanah awam dan senarai kelulusan yang memalukan bagi bom iklim seperti projek Willow di hutan belantara Alaska.

Presiden Biden mempunyai tanggungjawab yang besar untuk memimpin peralihan global dan adil daripada bahan api fosil. Ini termasuk menghentikan kelulusan bagi projek bahan api fosil, menghentikan pengeluaran bahan api fosil secara berperingkat di tanah dan perairan awam, menghentikan eksport bahan api fosil setakat yang dibenarkan di bawah undang-undang dan menyediakan sumber yang diperlukan untuk negara yang paling terjejas dan paling kurang bertanggungjawab terhadap krisis iklim terutamanya yang berada di Selatan Global.

(Persatuan Pengguna Pulau Pinang adalah salah satu yang menandatangani surat itu.)

Baca surat penuh di sini:
https://foe.org/…/06/Biden-Climate-Ambition-Letter-1.pdf