ALAM MELEGAKAN KESAKITAN

Manusia mempunyai kecintaan yang mendalam terhadap alam semula jadi yang merupakan dorongan intuitif dan semula jadi yang dicetak ke dalam DNA kita. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa alam semula jadi membantu kita mengatasi kesakitan.

Kita diprogramkan secara genetik untuk mencari pokok, tumbuhan, air dan unsur alam semula jadi yang lain yang mengasyikkan, kita diserap oleh pemandangan alam semula jadi dan mengalih perhatian daripada kesakitan dan ketidakselesaan, kata artikel Universiti Minnesota, “Bagaimana Alam Semula Jadi Memberi Kesan Kepada Kesejahteraan Kita?”

Ini ditunjukkan dengan baik dalam kajian klasik sekarang terhadap pesakit yang menjalani pembedahan pundi hempedu; separuh mempunyai pemandangan pokok dan separuh mempunyai pemandangan dinding. Menurut doktor yang menjalankan kajian itu, Robert Ulrich, pesakit dengan pemandangan pokok lebih bertolak ansur dengan kesakitan, kelihatan kepada jururawat mempunyai kesan negatif yang lebih sedikit, dan menghabiskan lebih sedikit masa di hospital.

Kajian yang lebih terkini menunjukkan hasil yang serupa dengan pemandangan alam semula jadi dan tumbuhan di bilik hospital.