AMALKAN FLEXITARIAN: Ia Baik untuk Kesihatan

Ingin kurangkan makan daging, tetapi tidak berminat untuk menjadi vegetarian sepenuhnya? Diet flexitarian (Fleksibel + vegetarian) mungkin sesuai untuk anda. Diet flexitarian boleh memberi kesan positif kepada kesihatan, sementara kurang ketat berbanding 100% diet vegetarian atau vegan.

Tujuan utama diet ini adalah untuk secara perlahan meningkatkan pengambilan satu tumbuhan dalam sesuatu masa tanpa meninggalkan makanan berasaskan haiwan. Dengan penekanan kepada tumbuhan dan makanan berasaskan tumbuhan, diet flexitarian terdiri daripada vitamin, mineral dan makanan mengandungi serat yang bermanfaat dikaitkan dengan pengurangan risiko diabetes Jenis 2, penyakit kardiovaskular dan kanser, kata European Food Information Council (EUFIC) dalam artikel di dalam Food Insight (17 Mei 2021).

Apa itu Diet Flexitarian

  • Diet flexitarian secara amnya boleh ditakrifkan sebagai diet separa vegetarian, pola diet tumbuhan.
  • Secara lebih khusus, diet flexitarian ialah gaya pemakanan fleksibel yang menekankan penambahan makanan dan minuman berasaskan tumbuhan atau tumbuhan, menggabungkan tenusu dan telur serta menggalakkan daging dimakan dengan kurang kerap dan/atau dalam bahagian yang lebih kecil.
  • Tiada matlamat kalori atau makronutrien yang ditetapkan dalam diet flexitarian.
  • Falsafah pola diet tumbuhan bagi diet flexitarian adalah sejajar dengan Garis Panduan Pemakanan bagi Rakyat Amerika 2020-2025 yang menyarankan agar memilih lebih banyak makanan yang kaya dengan nutrien (buahan, sayuran, kekacang, bijirin tulen, tenusu rendah lemak, protein tanpa lemak dan lemak sihat) dan kurangkan daging merah dan yang diproses, makanan dan minuman manis dan bijirin halus.

Kajian Menunjukkan ia Memberikan Manfaat kepada Kesihatan

Ulasan maklumat berasaskan bukti pada 2016 daripada 25 kajian (4 ujian kawalan secara rawak dan 21 kajian secara pemerhatian) meneliti kesan amalan diet flexitarian.

Ulasan itu menjelaskan kemunculan bukti yang menyarankan bahawa diet flexitarian boleh membantu menambah baik penanda kesihatan metabolik, mengurangkan tekanan darah dan menurunkan risiko diabetes Jenis 2.

Ulasan yang sama mendapati bahawa diet separa vegetarian atau flexitarian mungkin juga mempunyai peranan untuk dimainkan dalam rawatan penyakit radang usus seperti penyakit Crohn.

Kesan perlindungan makanan yang ditekankan dalam diet flexitarian dikatakan disebabkan pelbagai nutrien bermanfaat yang terkandung dalam makanan ini termasuk asid lemak poli tak tepu dan mono tak tepu, asid lemak omega-3, vitamin antioksidan, mineral, fitokimia, serat dan protein.

Menyediakan Sumber Pemakanan Vitamin dan Mineral

Makanan berasaskan tumbuhan mengandungi banyak vitamin dan mineral yang baik untuk kesihatan termasuk Vitamin A, C, E, K dan folat dan mineral seperti kalium, fosforus, magnesium dan mangan. Nutrien ini yang sering tidak diambil dalam jumlah yang mencukupi, penting untuk kesihatan mata, sistem imun, otot, jantung, saraf, kulit, usus, otak dan banyak lagi.

Sementara penekanan utama diet ini adalah mengenai manfaat makanan berasaskan tumbuhan, tenusu dan telur juga membenarkandan menyediakan protein berkualiti tinggi sebagai tambahan kepada nutrien lain. Tenusu mengandungi vitamin B, kalium, kalsium dan vitamin D dan telur menyediakan Vitamin A, D, E, kolin, zat besi, lutein dan folat.

Panduan untuk Mencuba Diet Flexitarian

Diet flexitarian adalah gaya makan yang menjadikan lebih mudah untuk beralih kepada pilihan pemakanan dengan memberikan tumpuan lebih kepada apa yang boleh ditambah kepada diet daripada apa yang perlu dikeluarkan.

Berikut adalah beberapa panduan berguna daripada EUFIC mengenai bagaimana untuk mengamalkan diet ini:

  • Pada setiap hidangan penuhkan pinggan dengan buahan, sayuran, bijirin tulen, kekacang dan lemak sihat.
  • Apabila memilih sumber protein, pilihlah makanan berasaskan tumbuhan (contohnya makanan berasaskan soya kekacang, kekeras dan biji bebih), tenusu dan telur setiap masa.

Mengambil kebaikan daripada fleksibiliti pelan ini – daging boleh dimasukkan dari semasa ke semasa, tetapi beringatlah mengenai saiz bahagiannya.

Masukkan lebih banyak makanan yang kaya dengan nutrien, tulen, yang mungkin secara semula jadi mengurangkan pengambilan makanan atau minuman yang tinggi kalori, lemak tepu, garam dan gula yang ditambah.