Apa Pakar Psikologi Lakukan Waktu Pagi bagi Mempersiapkan Diri untuk Hari Yang Baik

Ya, cara anda memulakan hari anda sememangnya mempengaruhi mood dan tenaga untuk waktu terjaga anda yang berikutnya. Belajar daripada pakar bagaimana untuk memulakan hari anda dengan langkah kaki kanan.

 

Oleh Kate Lucey

Jika anda pernah dituduh bangun di sebelah katil yang salah pada waktu pagi, jangan terlalu cepat menolaknya. Memulakan hari anda dengan kaki kanan sebenarnya mungkin menjadi kunci untuk mengekalkan mood dan tenaga anda sepanjang hari. (Tetapi tidak bagi kebanyakan kita, mungkin tidak penting jika anda bangun daripada katil anda dari sebelah kanan atau kiri.)

Penyelidikan menunjukkan bahawa mood pekerja pada permulaan hari kerja sememangnya mempengaruhi sepanjang hari mereka. Satu kajian yang diterbitkan dalam Academy of Management Journal, contohnya mendapati bahawa mood prakerja yang lebih positif dikaitkan dengan kualiti prestasi dan produktiviti yang lebih tinggi sepanjang hari.

“Memberi perhatian kepada mood anda pada waktu pagi boleh memberi kesan yang berkekalan pada sepanjang hari anda,” kata Rebekah Tennyson, yang mempunyai ijazah kedoktoran dalam psikologi klinikal dan merupakan ahli psikologi klinikal untuk Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan (NHS) di Oxfordshire, England. “Memberi diri anda masa dan ruang untuk mendaftar masuk dan menjaga diri anda akan memastikan anda bersedia untuk hari hadapan dengan cara yang terbaik.”

7 Cara Pakar Kesihatan Mental Memulakan Hari Mereka Dengan Betul

Inilah perkara pertama yang dilakukan oleh Dr. Tennyson dan pakar kesihatan mental yang lain untuk memulakan hari mereka dengan betul.

1. Luangkan Masa untuk Fikirkan Apa yang Mereka Nantikan

“Saya menetapkan penggera saya lebih awal daripada saya mahu bangun dan berbaring selama satu atau dua minit,” kata Kate Mason, Doktor Psikologi Klinikal yang berpangkalan di Worcester, England. “Saya menarik nafas panjang dan memikirkan tiga perkara yang saya nantikan hari ini. Ia boleh jadi apa-apa sahaja daripada kopi dan sarapan pagi dengan tenang kepada episod sesuatu yang saya rancang untuk menonton di Netflix pada petang itu.” Ia pasti tidak semestinya sesuatu yang penting sama sekali, tambahnya.

2. Pastikan Pemberitahuan Dimatikan

Satu lagi yang tidak boleh dirundingkan untuk paginya ialah memastikan pemberitahuan telefon bimbit dimatikan, kata Dr. Mason. Dia mengambil langkah berjaga-jaga ini untuk memastikan tidak menyemak mesej atau media sosialnya. “Saya mempunyai mod waktu tidur pada telefon saya di mana dari pukul 10 malam sehingga 8 pagi saya tidak mendapat sebarang pemberitahuan,” katanya.

3. Mulakan Hari di Katil

“Saya mengembangkan tabiat yang saya lakukan sebelum bangun dari katil pada waktu pagi,” tambah Paula Gill Lopez, PhD, Profesor Madya Perundingan Psikologi dan Pendidikan di Universiti Fairfield di Connecticut.

Memastikan pemberitahuan telefon bimbit dan makluman media sosial dimatikan dan meluangkan masa untuk menyemak dengan fikiran dan perasaan pasti boleh membantu memulakan hari anda dengan betul, kata pakar. (Kike Arnaiz/Stoksy)

“Ia termasuk membaca bab seterusnya dalam Bible, melakukan latihan fisioterapi, dan menyemak kalendar untuk hari itu. Saya juga menghantar teks ucapan terima kasih atau kata-kata ringkas yang menaikkan semangat kepada seseorang, dan berdasarkan hari saya, saya memilih penegasan atau ayat Bible untuk menetapkan nada,” kata Dr. Lopez.

4. Mulakan dengan Senaman

Senaman kardiovaskular mempunyai banyak manfaat kesihatan mental, jadi tidak hairanlah ia berada dalam senarai cara untuk memulakan hari dengan betul. Joshua Coleman, PhD, ahli psikologi dalam amalan persendirian di kawasan Teluk San Francisco, bermula setiap hari dengan larian luar. “Ini perkara pertama yang saya lakukan pada waktu pagi,” katanya. “Saya memakai pakaian larian dan pergi berlari, hujan atau cerah. Ia menjernihkan fikiran dan meletakkan hari di hadapan saya dalam fokus.”

Petua daripada Dr. Coleman, jika anda ingin menjalani rutin senaman pagi tetapi ragu-ragu anda akan mempunyai motivasi: Mulakan sahaja, ini adalah bahagian yang paling sukar. “Saya katakan saya hanya akan berlari selama 10 minit, dan jika saya terlalu letih, maka saya akan berpatah balik. Jarang sekali saya berhenti selepas 10 minit, jadi ini biasanya membantu saya keluar dari pintu,” katanya.

5. Luangkan Masa untuk Yoga (Amalan 15 Minit Boleh Memberi Faedah Besar)

Mason berkata latihan yoga pada waktu pagi selama 15 minit membantu memulakan harinya dengan cara yang betul. Tetapi dia sering mendapati sukar untuk bangun daripada katil tepat pada masanya untuk menyesuaikannya. Penyelesaiannya: “Saya meletakkan tikar yoga saya di sebelah katil [pada malam sebelumnya], jadi apa yang perlu saya lakukan ialah berguling daripada katil ke tikar.” Beliau menekan butang main pada rutin yoga YouTube kegemarannya, kemudian bersedia untuk pergi. “Melakukan yoga pada waktu pagi membawa kedamaian dan menghilangkan beberapa tekanan sepanjang hari,” katanya.

6. Bergerak Dengan Cara Yang Bermakna

Bagi Seth J. Gillihan, PhD, ahli psikologi klinikal di Haverford, Pennsylvania, bergerak adalah perkara pertama yang paling penting. “Rutin pagi saya hari ini termasuk latihan yoga ringkas (10 hingga 25 minit), serta berjalan kaki selama 45 minit di denai alam semula jadi kami yang berdekatan dengan isteri atau rakan,” katanya. “Saya mendapati bahawa latihan yoga minda badan membantu untuk berhubung dengan diri sendiri dan menetapkan kursus untuk hari itu. Latihan sosial dalam alam semula jadi juga satu asas.

7. Daftar Masuk

Tennyson mengatakan bahawa terlalu kerap orang hanya memulakan hari mereka tanpa membuat daftar masuk sendiri. Dia memulakan harinya dengan bertanya kepada dirinya sendiri: Bagaimana keadaan saya? Bagaimana perasaan saya? Adakah saya cuba mengatasi perasaan tertentu yang pasti saya rasai?

“Dapat mengenali perkara seperti ‘Saya lebih mudah marah hari ini’ daripada berfikir ‘Orang itu benar-benar menjengkelkan hari ini’ akan memberi kesan kepada interaksi kita,” katanya. “Ia boleh menjadi sangat sukar untuk mengenali emosi anda sendiri,” katanya, sambil menambah bahawa ia hampir selalu membantu apabila kita melakukannya.

Cara Mencari Rutin Pagi yang Sesuai bagi Anda

Memperkenalkan rutin baharu akan mengambil masa untuk membiasakan diri. Jika anda ingin mengubah rutin pagi untuk memulakan hari dengan lebih baik, bersabarlah, kata Mason. “Mulakan dengan sesuatu yang kecil dan secara beransur-ansur membina.”

Pilih sesuatu yang anda akan nantikan. Ingat, tujuan rutin pagi yang berasa gembira adalah untuk meletakkan anda dalam mood yang baik, tambah Mason. “Jika yoga bukan perkara anda, jangan lakukannya! Ia mesti sesuai untuk anda.”

Jika sesuatu dalam senarai ini kelihatan tidak menarik, cuba sesuatu yang lain. “Ia mungkin menyaring majalah atau buku dengan teh, atau menulis dalam jurnal. Ini mengenai melakukan sesuatu perkara yang membawa kedamaian perkara pertama dan tidak meletakkan tekanan yang tidak perlu kepada diri anda untuk mempunyai rutin yang sempurna,” kata Mason.

Sumber: Everyday Health (Disemak: 24 Ogos 2021)