Baja sintetik membunuh mikroorganisma dalam tanah!

Gambar melalui Eurostat

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggesa petani dan pengguna untuk mengelak daripada menggunakan baja sintetik. Ini adalah kerana ia sememangnya boleh memberi kesan negatif terhadap biodiversiti tanah, termasuk menghalang aktiviti bakteria pengikat nitrogen yang bermanfaat, dengan itu memberi kesan negatif kepada tanaman yang cuba ditanam oleh orang ramai.

Walaupun baja sintetik mampu untuk meningkatkan produktiviti tanaman dalam jangka pendek, penggunaan yang berlebihan dan penyalahgunaannya boleh menyebabkan kemerosotan jangka panjang biodiversiti tanah dan kesihatan ekosistem.

Baja sintetik boleh mengubah pH tanah. Sesetengah baja, terutamanya yang tinggi kandungan nitrogen, boleh menjadikan tanah lebih berasid dari semasa ke semasa. Perubahan pH ini boleh menjejaskan komuniti mikrob dalam tanah, termasuk bakteria pengikat nitrogen, yang sering lebih menyukai keadaan neutral kepada sedikit berasid.

Mikroorganisma sering disalah ertikan sebagai punca penyakit tetapi sebaliknya banyak yang bermanfaat seperti yang berkembang biak di dalam usus manusia dan di dalam tanah. Contohnya bakteria bermanfaat dalam usus manusia membantu dalam pencernaan dan penyerapan nutrien, sintesis vitamin tertentu, pengawalan sistem imun, perlindungan terhadap patogen, dan juga metabolisme dan pengawalan berat tubuh.

Dalam kes tanah, mikroorganisma yang terdiri daripada bakteria dan kulat berkongsi hubungan simbiotik dalam memperkayakan tanah. Adalah penting untuk mengekalkan hubungan simbiotik tanpa menggunakan baja sintetik yang memusnahkan persekitaran mikroorganisma yang halus ini.

Apabila tumbuhan mempunyai akses kepada nitrogen yang banyak daripada sumber sintetik, ia mungkin kurang bergantung pada hubungan simbiotik dengan bakteria pengikat nitrogen. Akibatnya, populasi bakteria pengikat nitrogen mungkin berkurangan disebabkan oleh pengurangan permintaan daripada tumbuhan untuk perkhidmatannya.

Selain itu, penggunaan baja sintetik yang berlebihan boleh menyebabkan ketidakseimbangan nutrien dan ketoksikan dalam tanah, yang boleh membahayakan bukan sahaja bakteria pengikat nitrogen tetapi juga organisma tanah yang lain. Ketoksikan ini boleh mengganggu keseimbangan halus komuniti mikrob tanah, yang membawa kepada penurunan kepelbagaian biologi.

Pergantungan berterusan terhadap baja sintetik ini boleh mewujudkan kitaran pergantungan di mana tumbuhan menjadi kurang berkemampuan untuk menggunakan nitrogen semula jadi daripada tanah dan semakin bergantung kepada input luaran. Ini selanjutnya boleh menghalang aktiviti bakteria pengikat nitrogen dan mikrob tanah lain yang bermanfaat.

Baja sintetik juga secara tidak langsung boleh memberi kesan kepada biodiversiti tanah dengan mengubah komuniti tumbuhan. Spesies tumbuhan tertentu yang bergantung kepada bakteria pengikat nitrogen bagi bekalan nitrogen mungkin merosot dengan banyak, menjejaskan keseluruhan kepelbagaian spesies tumbuhan dalam ekosistem. Ini, seterusnya, boleh memberi kesan melata pada organisma lain yang bergantung kepada tumbuhan ini untuk makanan atau habitat.

Secara keseluruhannya, walaupun baja sintetik boleh meningkatkan produktiviti tanaman dalam jangka pendek, penggunaan secara berlebihan dan penyalahgunaannya boleh menyebabkan kemerosotan jangka panjang biodiversiti tanah dan kesihatan ekosistem. Atas dasar inilah CAP menyokong sejak beberapa dekad yang lalu bagi amalan pertanian mampan yang menggabungkan perubahan kepada organik, penggiliran tanaman, dan pengurangan input baja yang boleh membantu mengurangkan kesan negatif ini dan menggalakkan ekosistem tanah yang lebih sihat.

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Surat Kepada Pengarang, 18 Mac 2024