Bandar memberi kita kekayaan, desa memberi kita KEHIDUPAN

“Semua penyakit yang meliputi segalanya dalam dunia moden adalah ketidakseimbangan antara bandar dan desa, ketidakseimbangan dari segi kekayaan, kuasa, budaya, tarikan dan harapan. Yang pertama telah meluas dan yang terakhir telah mengalami atrofi.

Bandar telah menjadi magnet sejagat, sementara kehidupan di luar bandar telah hilang unsurnya. Namun tetap menjadi kebenaran yang tidak dapat diubah bahawa, seperti akal sihat bergantung pada tubuh yang sihat, begitu juga kesihatan kota-kota bergantung pada kesihatan daerah luar bandar.

Bandar-bandar, dengan semua kekayaannya, hanyalah pengeluar sekunder, sementara pengeluaran utama, prasyarat semua kehidupan ekonomi, berlaku di luar bandar.

Kekurangan keseimbangan yang berlaku, berdasarkan eksploitasi yang begitu lama terhadap penduduk desa dan pengeluar bahan mentah, hari ini mengancam semua negara di seluruh dunia, yang kaya bahkan lebih daripada yang miskin.

Untuk mengembalikan keseimbangan yang betul antara kehidupan kota dan luar bandar mungkin merupakan tugas terbesar di hadapan manusia moden.”

E.F. Schumacher, Small Is Beautiful: Economics as if People Mattered