Bebas daripada Plastik: Panduan Mudah untuk Mengurangkan Pendedahan Terhadap Toksin

Plastik memudaratkan kepada kesihatan manusia, jangan biarkan toksinnya menyerang tubuh anda. Ambillah tindakan untuk melindungi diri dan keluarga anda dengan bebas daripada plastik.

Terdapat banyak perkara kecil yang boleh dilakukan yang boleh membuat perbezaan besar dalam mengurangkan pendedahan anda kepada toksin dalam plastik. Mulakan dengan menghapuskan plastik sekali guna dalam kehidupan seharian dan bertujuan untuk mengelakkan penggunaan plastik sama sekali. Lihatlah di sekitar dalam kehidupan anda di mana penggunaan plastik adalah tinggi (contohnya: pembungkusan makanan, mainan kanak-kanak, alatan dapur, dan lain-lainl) dan carilah alternatifnya.

Berikut adalah apa yang boleh anda lakukan.

Elakkan Bekas Penyimpanan Makanan Plastik

Apabila perlu menyimpan makanan, menggunakan bekas plastik boleh menimbulkan risiko kesihatan kerana potensi resapan bahan kimia daripada plastik ke dalam makanan. Plastik boleh mengandungi pelbagai bahan kimia, seperti ftalat dan sebatian bisphenol (seperti BPA). Bahan kimia ini boleh meresap ke dalam makanan, terutamanya apabila plastik dipanaskan. Kajian menunjukkan bahawa pemanasan plastik, seperti dalam ketuhar gelombang mikro, meningkatkan kadar resapan kimia.

Bahan kimia yang meresap daripada plastik ke dalam makanan boleh memberi pelbagai kesan kesihatan. Contohnya, BPA dan ftalat adalah pengganggu endokrin yang boleh mengganggu fungsi hormon, yang berpotensi membawa kepada masalah pembiakan, masalah perkembangan dan kebimbangan kesihatan yang lain. Untuk meminimumkan risiko ini, adalah dinasihatkan untuk menggunakan bekas penyimpanan makanan yang diperbuat daripada kaca atau keluli tahan karat. Bahan ini tidak mengandungi bahan kimia berbahaya yang boleh melarut resap ke dalam makanan, walaupun dipanaskan.

Jika anda mesti menggunakan bekas plastik, jangan makanan dalam bekas plastik di dalam ketuhar gelombang mikro kerana habanya boleh menyebabkan lebih banyak bahan kimia meresap ke dalam makanan.  Biarkan makanan panas sejuk terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam bekas plastik untuk mengurangkan risiko larut resap bahan kimia, dan jangan mengisi bekas itu sehingga penuh. Tinggalkan sedikit ruang untuk mengelakkan makanan daripada terus menyentuh tudung, yang juga boleh menjadi sumber larut resap bahan kimia.

Elakkan Pembungkus Plastik

Gantikan beg plastik konvensional, pembungkus plastik dan balut dengan pembalut lilin lebah atau alternatif lain yang boleh digunakan semula. Balutan lilin lebah boleh terbiodegradasi dan boleh digunakan semula, menjadikannya pilihan mesra alam. Ia sesuai untuk menutup barangan makanan dan mengekalkan kesegarannya tanpa kesan berbahaya yang berkaitan dengan bekas plastik.

Balutan lilin lebah boleh terbiodegradasi dan terurai secara semula jadi. Tidak seperti pembalut plastik, yang boleh mengambil masa ratusan tahun untuk terurai, pembalut lilin lebah menawarkan alternatif yang mampan dan boleh digunakan semula beberapa kali. Hanya basuh dengan air sejuk dan sabun lembut, dan ia sedia untuk digunakan semula. Ia meliputi pelbagai jenis makanan, termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, sandwic dan keju, dan boleh dibentuk di sekeliling mangkuk atau bahan makanan untuk pengedap yang selamat.

Pembalut lilin lebah bersifat boleh menyerap udara bagi membantu mengekalkan makanan segar dengan mengurangkan pengumpulan lembapan dan kerosakan. Bebas daripada bahan kimia berbahaya seperti BPA atau ftalat, pembalut lilin lebah adalah pilihan yang lebih selamat bagi penyimpanan makanan, terutamanya bagi kanak-kanak atau mereka yang sensitif.

Elakkan Makanan Segera

Makanan segera, seperti burger, kentang goreng dan piza, sering didapati mengandungi tahap ftalat yang tinggi dan bahan pemplastik lain, yang boleh meresap ke dalam makanan daripada pelbagai sumber semasa penyediaan dan pembungkusan, yang berpotensi menimbulkan risiko kesihatan.

Satu sumber pencemaran yang ketara ialah sarung tangan vinil yang digunakan oleh pekerja makanan segera bagi tujuan kebersihan. Sarung tangan ini boleh mengandungi tahap ftalat yang tinggi, yang mungkin dipindahkan kepada makanan semasa pengendalian. Fthalat  dikenali sebagai pengganggu endokrin dan boleh menjejaskan kesihatan reproduktif secara negatif.

Selain itu, pembungkusan plastik yang digunakan bagi banyak barangan makanan segera mungkin mengandungi pemplastik yang boleh meresap ke dalam makanan, terutamanya apabila terdedah kepada haba daripada makanan panas. Peralatan pemprosesan dengan komponen plastik juga boleh menyumbang kepada pencemaran bahan kimia, dengan perolehan yang tinggi dan persekitaran penyediaan makanan segera yang pantas berpotensi memburukkan lagi pemindahan bahan kimia ini ke dalam makanan.

Makan Makanan Segar, Kurangkan Makanan yang Diproses

Makan makanan segar yang diproses dengan secara sedikit ialah strategi yang sangat berkesan bagi mengurangkan pendedahan kepada pemplastik berbahaya, seperti ftalat dan Bisphenol A (BPA), yang biasanya digunakan dalam plastik untuk meningkatkan kelenturan dan ketahanan. Bahan kimia ini boleh melarut resap ke dalam produk makanan, terutamanya yang diproses atau dibungkus dalam bahan plastik. Buah-buahan dan sayur-sayuran segar kurang berkemungkinan mengandungi pemplastik kerana ia biasanya mempunyai sentuhan yang sangat sedikit dengan plastik semasa pengeluaran dan pembungkusan.

Implikasi kesihatan pemplastik adalah penting. Contohnya BPA, diketahui mengganggu fungsi endokrin, yang berpotensi membawa kepada masalah metabolik dan masalah kesihatan lain yang membimbangkan. Lebih-lebih lagi, pendedahan kepada bahan kimia ini dikaitkan dengan peningkatan risiko obesiti, diabetes jenis 2, dan penyakit kardiovaskular.

Untuk mengurangkan risiko ini, adalah dinasihatkan untuk mengutamakan penggunaan makanan segar dan makanan lengkap daripada pilihan yang diproses dan untuk meminimumkan penggunaan pembungkusan plastik dengan memilih alternatif seperti kaca atau keluli tahan karat. Dengan membuat perubahan diet dan gaya hidup ini, anda boleh mengurangkan pendedahan kepada pemplastik berbahaya dan risiko kesihatan yang dikaitkan dengannya.

Pilih Kayu, Keluli Tahan Karat dan Peralatan Dapur Lain yang Selamat

Memilih kayu dan keluli tahan karat bagi peralatan dapur ialah langkah proaktif untuk meminimumkan pendedahan kepada bahan berbahaya yang boleh melarut resap daripada peralatan dapur plastik. Barangan plastik, seperti papan pemotong, perkakas, dan bekas, diketahui dapat melepaskan mikroplastik dan bahan kimia lain ke dalam makanan. Peralatan  dapur plastik boleh merosot dari semasa ke semasa, terutamanya dengan penggunaan yang kerap dan pendedahan kepada makanan panas atau berasid. Proses degradasi ini boleh membebaskan mikroplastik iaitu partikel plastik yang kecil ke dalam makanan, yang mungkin menimbulkan risiko kesihatan apabila ditelan.

Papan pemotong dan perkakas kayu tahan lama dan boleh dibersihkan dengan mudah dengan penjagaan yang betul. Ia kurang berkemungkinan menjadi tempat bakteria berkumpul berbanding papan plastik jika dibersihkan dengan betul. Keluli tahan karat adalah bahan yang kuat dan tidak reaktif, bermakna ia tidak berinteraksi dengan makanan atau membebaskan bahan berbahaya. Ia tahan terhadap kotoran dan bau, menjadikannya pilihan terbaik bagi  perkakas, peralatan memasak dan kutleri.

Dengan memilih kayu dan keluli tahan karat, anda boleh mengurangkan risiko pencemaran mikroplastik dan memastikan persekitaran memasak yang lebih selamat.

Pilih Alat Mainan

Pilih alat mainan yang diperbuat daripada bahan alternatif, seperti getah asli, kayu, atau pilihan bukan plastik lain, untuk mengurangkan risiko pendedahan kanak-kanak kepada bahan kimia berbahaya. Bahan-bahan ini kurang berkemungkinan mengandungi bahan toksik dan boleh menyediakan persekitaran permainan yang lebih selamat bagi kanak-kanak kecil.

Adalah lebih baik untuk tidak memilih alat mainan yang diperbuat daripada plastik. Walau bagaimanapun, jika anda memilih alat mainan plastik bagi kanak-kanak, adalah penting untuk memastikan ia bebas daripada bahan kimia toksik seperti Bisphenol A (BPA). BPA ialah bahan kimia yang sering digunakan dalam pengeluaran plastik dan resin untuk meningkatkan ketahanan dan fleksibilitinya. Walau bagaimanapun, BPA dikenali sebagai pengganggu endokrin, bermakna ia boleh mengganggu sistem hormon tubuh, yang berpotensi membawa kepada masalah perkembangan dan pembiakan.

Kanak-kanak kecil kerap memasukkan alat mainan ke dalam mulut mereka, yang akan meningkatkan lagi risiko mereka untuk menelan BPA jika ia terdapat di dalam alat mainan. Proses menelan ini boleh memberikan implikasi kesihatan yang ketara, terutamanya bagi bayi dan kanak-kanak yang lebih cenderung untuk mengunyah atau menghisap alat mainan mereka.

Mengelakkan penggunaan plastik adalah melangkaui melindungi kesihatan. Mengurangkan jejak plastik anda adalah matlamat mulia yang diperlukan bagi melindungi planet kita.

Rujukan

Friedman, L. F. (2024, January 4). How to Reduce Your Exposure to Plastic in Food (and Everywhere Else). Consumer Reports.
https://www.consumerreports.org/health/food-contaminants/how-to-reduce-exposure-to-plastic-in-food-everywhere-else-a9640874767/

Giuliani, A., Zuccarini, M., Cichelli, A., Khan, H., & Reale, M. (2020). Critical Review on the Presence of Phthalates in Food and Evidence of Their Biological Impact. International journal of environmental research and public health, 17(16), 5655.
https://doi.org/10.3390/ijerph17165655

How to Avoid Harmful Chemicals in Plastic. (n.d.). PIRG.
https://pirg.org/edfund/resources/how-to-avoid-harmful-chemicals-in-plastic/

Jeon, G. W. (n.d.). Bisphenol A leaching from polycarbonate baby bottles into baby food causes potential health issues. NCBI.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9441614/