Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa pengambilan makanan daripada bekas plastik bawa pulang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung. Satu kajian yang dijalankan oleh penyelidik China, yang diterbitkan dalam jurnal Ecotoxicology and Environmental Safety, meneliti lebih 3,000 individu dan mendapati kaitan yang ketara antara penggunaan bekas makanan plastik yang kerap dan peningkatan insiden kegagalan jantung kongestif.
Kajian menunjukkan bahawa bahan kimia yang melarut resap daripada bekas plastik ke dalam makanan boleh mengubah mikrobiota usus, yang membawa kepada keradangan dan kerosakan seterusnya kepada sistem peredaran darah. Dalam ujikaji makmal, tikus yang terdedah kepada air yang direbus dalam bekas plastik menunjukkan perubahan dalam bakteria usus dan kerosakan otot jantung, tanpa mengira tempoh pendedahan.
Penemuan ini mendedahkan potensi risiko kesihatan yang dikaitkan dengan bahan kimia yang biasa ditemui dalam plastik, seperti Bisphenol A (BPA) dan ftalat, yang dikenali sebagai pengganggu endokrin yang dikaitkan dengan pelbagai isu kesihatan, termasuk penyakit kardiovaskular.
Untuk mengurangkan risiko ini, pakar mengesyorkan agar mengelakkan daripada penggunaan bekas plastik untuk makanan dan cecair panas, kerana haba boleh meningkatkan larut resap bahan kimia berbahaya ke dalam makanan. Memilih alternatif seperti bekas kaca atau keluli tahan karat boleh mengurangkan pendedahan kepada bahan yang berpotensi berbahaya ini.
Sumber: Collective Evolution