CAP: Kenapa Vaksinasi Covid-19 Tidak Perlu Diwajibkan – Ulasan Kajian Saintifik baru-baru ini

Close-up medical syringe with a vaccine.

CAP mengulangi pendirian bahawa Vaksinasi untuk Covid-19 tidak perlu diwajibkan dan orang ramai mempunyai hak untuk memilih sama ada divaksinasikan.

Penemuan saintifik baru-baru ini menunjukkan bahawa vaksin Covid-19:

  • Tidak mencegah jangkitan atau menyebarkan virus;
  • Mereka yang divaksinasi dijangkiti varian Delta Covid-19 mungkin dapat menyebarkan virus sebanyak individu yang tidak divaksinasi kerana jumlah virus yang serupa (atau berjangkit).
  • Imuniti vaksin dengan cepat menurun terutamanya apabila varian baharu seperti varian Delta menjadi dominan yang bermaksud bahawa imuniti kelompok tidak akan dicapai melalui vaksinasi.
  • Kekebalan semula jadi daripada jangkitan Covid-19 sebelumnya memberikan perlindungan yang lebih lama dan lebih kuat terhadap jangkitan, penyakit simptomatik dan kemasukan ke hospital yang disebabkan oleh varian Delta SARS-Cov-2 berbanding dengan imuniti vaksin dua dos BioNTech-Pfizer. Semua keterukan penyakit Covid-19 menghasilkan tahap imuniti semula jadi yang sihat.
  • Varian Delta SARS-Cov-2 mungkin akan menjadi tahan sepenuhnya terhadap vaksin Covid-19. Ini menimbulkan kebimbangan bahawa suntikan Covid-19 dengan vaksinasi beramai-ramai akan memburukkan lagi pandemik dengan mencetuskan varian baharu melalui pelarian imun.

Oleh itu, kewajipan untuk divaksin tidak mempunyai justifikasi kerana mevaksinasi individu tidak menghentikan atau bahkan memperlahankan penyebaran varian Delta. Alasan utama mewajibkannya adalah untuk melindungi orang lain daripada jangkitan dan kajian ini membuktikan bahawa tidak diragui lagi bahawa ia tidak akan dapat mencapainya.

Hujah bahawa hanya orang yang diberi vaksin sahaja yang akan dibenarkan di ruang awam, bekerja, bersekolah, kemasukan ke universiti atau kolej untuk dikenal pasti dan menjauhkan mereka yang tidak divaksinasi yang merupakan ancaman kesihatan awam tidak berkesan. Rasional bagi pasport vaksin (di Malaysia sijil vaksin di Aplikasi MySejahtera) menurut Profesor Sekolah Perubatan Harvard, Martin Kulldorf adalah tidak saintifik, tidak beretika, diskriminasi dan tidak masuk akal berdasarkan kajian baharu ini.

Ini menunjukkan bahawa seseorang yang mempunyai imuniti semula jadi daripada jangkitan sebelumnya adalah ‘lebih selamat berada di sekitarnya daripada seseorang yang mempunyai vaksin tetapi bukan dijangkiti sebelumnya’. Bagi orang yang tidak mempunyai Covid-19 dan memilih untuk tidak mengambil suntikan status mereka tidak menimbulkan risiko kepada orang lain melainkan diri mereka sendiri.

Walaupun divaksinasi sebenarnya mungkin boleh mendedahkan peningkatan risiko kepada orang lain kerana jika mereka dijangkiti semula dan gejalanya ringan atau tidak ada tetapi jumlah virusnya tinggi, mereka lebih cenderung meneruskan seperti biasa dan bukannya mengasingkan diri kerana mereka mengesyaki mereka dijangkiti dan berjangkit. Dalam proses ini, mereka menyebarkan virus kepada orang lain, baik yang divaksinasi dan tidak divaksinasi.

Kejadian baru-baru ini juga membantah penolakan yang sering diulang bahawa ini adalah ‘pandemik orang yang tidak divaksinasi’, iaitu mereka yang belum menerima suntikan Covid-19 yang merupakan sebahagian besar daripada mereka yang dirawat di hospital dan mati akibat varian Delta. Walau bagaimanapun, kami melihat anjakan kadar kemasukan ke hospital daripada yang tidak divaksinasi kepada mereka yang divaksinasikan sepenuhnya atau mendapat salah satu suntikan.

Ia merangkumi yang berikut:

  • Di Israel, yang menjalankan kempen vaksinasi terpantas dan besar-besaran di dunia, vaksin sepenuhnya merangkumi sebahagian besar kes serius dan kematian berkaitan Covid pada bulan Julai 2021. Pada pertengahan Ogos, 59% kes serius adalah di antara mereka yang sepenuhnya ‘divaksinasi’.
  • Data daripada UK menunjukkan kecenderungan yang sama dalam kalangan mereka yang berusia lebih daripada 50 tahun. Dalam kumpulan umur ini, sebahagian dan sepenuhnya orang yang disuntik merupakan 68% daripada kemasukan ke hospital dan 70% kematian akibat Covid.
  • Data daripada Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS (CDC) menunjukkan bahawa antara 6 Julai 2021 dan 25 Julai 2021, 469 kes Covid dikenal pasti dalam wabak di Barnstable County Massachusetts. Daripada mereka yang positif, 14% telah menerima dua suntikan Covid dan dianggap ‘divaksinasi sepenuhnya’. Sebanyak 80% kemasukan ke hospital berkaitan Covid juga berada dalam kumpulan ini.
  • Angka KKM menunjukkan bahawa antara 12 Ogos hingga 8 September, terdapat purata 34 kes harian dalam kalangan mereka yang divaksinasi sepenuhnya di ICU yang menunjukkan bahawa vaksin tidak mencegah Covid yang teruk.

Ini menunjukkan bahawa orang yang divaksinasi rentan terhadap penularan jangkitan yang bermaksud bahawa mereka tidak dilindungi daripada jangkitan selepas mereka divaksinasi. Kesimpulan yang boleh diambil ialah vaksin Covid tidak selamat dan tidak berkesan. Menyalahkan mereka yang tidak divaksinasi kerana peningkatan kes Covid, kemasukan ke hospital dan kematian adalah tidak masuk akal.

Seperti yang telah dilaporkan secara meluas, semua vaksin semasa dikaitkan dengan masalah darah yang serius, terutama pembekuan darah yang besar dan mikroskopik. Orang mati akibat pendarahan otak dan strok, dan kegagalan jantung. Terdapat juga banyak jenis kesan sampingan lain yang menyebabkan pelbagai masalah perubatan. Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit AS Vaccine Adverse Event Reporting Systems (VAERS) pada bulan Ogos mencatatkan 12,791 kematian; 16,044 hilang upaya kekal; 70,677 kunjungan ke bilik kecemasan; 51,242  kemasukan ke hospital; dan 13,139 kes yang mengancam nyawa di antara 682,873 yang dilaporkan cedera daripada 571,831 kes. Sebaliknya, VAERS telah mencatatkan kematian lebih daripada dua kali ganda berikutan kebenaran penggunaan kecemasan FDA terhadap percubaan suntikan Covid-19 selama lapan setengah bulan yang lalu daripada kematian yang dicatatkan berikutan semua vaksin yang diluluskan oleh FDA selama 30 tahun lalu.

Vaksin dilancarkan dengan begitu cepat sekali yang belum pernah terjadi sebelumnya, di bawah keadaan mendesak di mana pihak berkuasa kesihatan AS dan EU mengetepikan percubaan ke atas haiwan biasa, bahkan tidak meluluskan keselamatan tetapi memberikan ‘kebenaran penggunaan kecemasan’. Dengan kata lain, ini adalah percubaan ubat bukan vaksin, menggunakan kejuruteraan genetik atau teknologi mRNA. Kajian ketoksikan reproduktif yang sesuai, kajian teratogenisiti, kajian farmakodinamik (apa yang dilakukan oleh ubat kepada tubuh) dan kajian farmakokinetik (apa yang dilakukan oleh tubuh terhadap ubat) tidak dilakukan. Teknologi mRNA tidak pernah berjaya digunakan untuk menunjukkan kemampuannya untuk mengurangkan kejadian penyakit berjangkit pada manusia. Di samping itu, pembuat vaksin diberi pengecualian sepenuhnya daripada tanggungjawab dan litigasi kerosakan.

Oleh sebab itu, mewajibkan orang ramai untuk mengambil vaksinasi percubaan ini yang telah menunjukkan kesan sampingan yang serius adalah berbahaya, tidak bermoral, tidak beretika dan merosakkan. Tidak ada cara untuk menyediakan atau mendapatkan persetujuan yang dimaklumkan. Mereka yang mewajibkan suntikan Covid-19 adalah bersalah dan bertanggung jawab atas potensi bahaya yang berpanjangan terhadap mereka yang ditekankan untuk mengambil percubaan terapi gen ini dengan ancaman pengecualian daripada pekerjaan, pendidikan dan penyertaan dalam masyarakat.

Lebih mengerikan adalah hakikat bahawa mewajibkan vaksinasi kini dilanjutkan pula kepada kanak-kanak berusia 12 hingga 17 tahun, walaupun fakta bahawa kanak-kanak hampir tidak  berisiko dijangkiti, menyebarkan virus, dan akibat yang teruk jika dijangkiti. Menyuntik kanak-kanak dengan ubat percubaan yang berbahaya, yang tidak mungkin diberikan kebenaran oleh ibu bapa dan penjaga akan melanggar Perlembagaan Malaysia; Konvensyen mengenai Hak Kanak-kanak; Perjanjian Antarabangsa mengenai Hak Sivil dan Politik (yang secara khusus menyatakan bahawa seseorang tidak boleh memaksa seseorang untuk mengambil ubat, bahawa mereka harus mendapat persetujuan yang dimaklumkan, dan  penyelidikan haiwan perlu dilakukan sebelum itu untuk membuktikan bahawa ia selamat); Kod Nuremberg yang melarang ujikaji perubatan berbahaya yang tidak beretika kepada manusia; dan Deklarasi Helsinki yang pada prinsipnya meliputi perlindungan terhadap kesihatan kelompok dan orang yang rentan, dan kewajiban kepada subjek penyelidikan.

Seperti yang dapat dilihat, dalam mengejar imuniti kelompok melalui vaksinasi beramai-ramai tidak akan dapat dicapai kerana vaksin tidak berfungsi, sementara keselamatan vaksin yang dipersoalkan dan potensi vaksinasi besar-besaran berubah menjadi bencana kesihatan global melalui ‘pelarian imun’, dengan jelas menunjukkan vaksinasi secara besar-besaran untuk menangani pandemik yang sedang berlaku bukanlah jalan penyelesaian dan juga tidak wajar. Oleh itu, sangat mustahak bahawa pilihan rawatan lain perlu dipertimbangkan dan dimasukkan.

Tindak balas yang berkesan dan berjaya terhadap pandemik Covid-19 memerlukan rawatan awal penyakit ini. Ramai pakar perubatan menganjurkan rawatan awal di rumah dan rawatan profilaksis virus dengan protokol berdasarkan generik yang selamat, murah dan berkesan seperti Ivermectin sambil meningkatkan imuniti semula jadi.

Menurut Dr Peter McCullough, 85% kematian Covid di AS dapat dicegah sekiranya protokol rawatan awal dilaksanakan secara meluas dan bukannya ditapis. Dr. McCullough adalah salah seorang pelopor dalam merawat Covid-19 dan salah seorang daripada lima penyelidik perubatan terkemuka yang paling banyak diterbitkan di AS. Memandangkan kadar kematian yang tinggi dan meningkatnya kes vaksinasi sepenuhnya di antara kes jangkitan Covid yang baharu dan yang dimasukkan ke hospital di Malaysia, Kementerian Kesihatan perlu mengkaji dan menyemak semula dasar dengan serius terutamanya berdasarkan penemuan saintifik baru-baru ini mengenai vaksin Covid-19 dan vaksinasi besar-besaran. Dasar kesihatan mestilah menggambarkan realiti saintifik dan perubatan.

 

Kenyataan Akhbar / Surat Kepada Pengarang, 24 September 2021