Complaint Details Malay

Khidmat Sokongan Pengguna

Ada soalan? Kami sedia membantu

Produk & Perkhidmatan

Jenis Aduan

Isu

Penyelesaian

Soalan Lazim Produk dan Perkhidmatan

Helpie FAQ

 • Tempoh Jaminan Dilanjutkan

  Isu
  Membeli alat elektronik bersama dengan lanjutan jaminan (contohnya, TV, mesin basuh, peti sejuk, dll). Masalah berlaku semasa jaminan dilanjutkan tetapi kedai tidak memberikan pertukaran 1 ke 1.

  Penyelesaian
  Terma dan syarat jaminan pembuatan sangat berbeza dengan jaminan yang dilanjutkan di kedai. Anda perlu memeriksa polisi jaminan yang dilanjutkan untuk melihat dengan tepat apa yang dilindungi.

 • Jaminan Kenderaan Bermotor

  Isu
  Membeli kereta baharu, pemilik pertama. Sekarang ada masalah yang perlu diperbaiki dan jaminan masih terpakai. Walau bagaimanapun, syarikat kereta telah menyatakan bahawa jaminan tidak sah.

  Penyelesaian
  Jaminan kereta boleh terbatal sekiranya anda telah membawa kereta anda ke bengkel pihak ketiga semasa masih di bawah jaminan atau anda tidak menghantar kereta anda untuk diservis mengikut jadual servis yang diberikan kepada anda. Dalam kes ini, ini adalah masalah kontrak antara anda dan syarikat kereta. Anda boleh memilih untuk menulis rayuan kepada HQ syarikat kereta, berunding dengan peguam atau menerima bahawa jaminan kini tidak sah.

 • Perumahan

  Isu
  Tidak setuju / tidak puas hati dengan pengurusan (MC / JMB) bangunan tinggi bertingkat (flat / apartmen / kondominium).

  Penyelesaian
  kemukakan aduan kepada Pesuruhjaya Bangunan (COB). Ia adalah jabatan di bawah majlis tempatan dan merupakan pihak berkuasa dalam hal harta tanah strata.

  —-

  Isu
  Membeli harta tanah (bertanah / bertingkat tinggi) dari projek baru dan sekarang ada kecacatan.

  Penyelesaian
  Sekiranya kecacatan itu muncul dalam tempoh tanggungan kecacatan (periksa Perjanjian Jual Beli), maka pembangun bertanggungjawab untuk menyelesaikan masalah tersebut. Sekiranya pemaju enggan menyelesaikan masalahnya, maka pemiliknya harus mengemukakan kes terhadap pemaju di Tribunal Perumahan dan Pengurusan Strata 
  https://www.kpkt.gov.my/index.php/pages/view/423 < / a>

  Isu
  Saya tinggal di bangunan tinggi bertingkat (flat, apartment, kondominium) dan ada air yang bocor dari siling saya.

  Penyelesaian
  Akta Pengurusan Strata  2013 menyatakan bahawa sekiranya berlaku kebocoran antara lantai maka unit di atas adalah unit yang bertanggungjawab untuk memperbaiki kebocoran tersebut dan jika anda tinggal di tingkat paling atas – yang bermaksud bahawa hanya ada bumbung di atas – pihak pengurusan bertanggungjawab untuk memperbaiki kebocoran. Namun begitu, kebocoran bukan semudah itu untuk diselesaikan. Oleh itu, jangan berhadapan dengan jiran di tingkat atas dan menuntut agar mereka menyelesaikan masalah tersebut. Sebaliknya, laporkan kebocoran itu kepada pihak pengurusan bangunan agar mereka dapat memudahkan pemeriksaan untuk mencari sumber kebocoran tersebut dan menentukan siapa yang bertanggungjawab untuk memperbaikinya. Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan bagaimana pihak pengurusan menangani perkara tersebut, laporkan ketidakpuasan anda secara terperinci kepada Pesuruhjaya Bangunan (jabatan di bawah majlis tempatan) dan mereka akan mengambil tindakan yang sewajarnya.

  Isu
  Seorang pemilik harta tanah telah meninggal dunia. Dia telah membeli MRTA ketika mereka membeli harta tanah. Kenapa keluarganya masih perlu membayar pinjaman setelah dia meninggal dunia.

  Penyelesaian
  Sebelum syarikat insurans meluluskan tuntutan tersebut, keluarga masih perlu membayar pinjaman perumahan. Setelah mendapat persetujuan oleh syarikat insurans, bank akan mengembalikan lebihan pembayaran.

  Isu
  Tribunal Perumahan dan Pengurusan Strata  mengarahkan pemaju untuk memperbaiki kebocoran di bumbung rumah baru saya yang masih dalam Masa Liabiliti Kecacatan. Pemaju melakukannya tetapi kerja itu tidak dilakukan dengan baik, sehingga masalahnya berlanjutan.

  Penyelesaian
  Rujuk perkara itu kembali ke Tribunal Perumahan dan Pengurusan Strata  untuk tindakan selanjutnya.

 • Harga

  Isu
  Harga barang / makanan terlalu tinggi – lebih daripada “harga pasaran”

  Penyelesaian
  Sayangnya, tidak ada yang disebut “harga pasaran”.
  Hanya ada harga tetap untuk barang terkawal. Sekiranya barang terkawal dijual dengan harga lebih dari harga tetapnya, maka perkara tersebut dapat dilaporkan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).
  Sekiranya ia bukan barang terkawal, maka penjual boleh menjual barang tersebut dengan harga yang dipilih selagi mereka menunjukkan harga barang dengan jelas sehingga pengguna mengetahui kosnya dan dapat memilih sama ada mereka ingin melindungi kedai itu atau tidak . Sekiranya penjual tidak menunjukkan harga barang yang dijual maka dia juga boleh dilaporkan ke KPDNHEP di eaduan.kpdnhep.gov .my .

 • Produk yang rosak

  Isu
  Membeli produk yang mempunyai terlalu banyak masalah / mempunyai masalah yang cuba diperbaiki oleh syarikat berkali-kali.

  Penyelesaian
  Undang-undang pengguna Malaysia menyatakan bahawa anda mesti memberi peluang kepada syarikat untuk menyelesaikan masalah tersebut. Sekiranya masalah masih wujud setelah percubaan berulang kali oleh penjual / pengeluar untuk memperbaikinya, anda boleh mengemukakan tuntutan kepada Tribunal untuk Tuntutan Pengguna Malaysia / Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM)
  https://ttpm.kpdnhep.gov.my/portal/home .

  Isu
  Hantar motosikal untuk diperbaiki dan masalahnya tetap sama / teruk dan mekanik enggan melayan aduan.

  Penyelesaian
  Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) melalui e-mel ke eaduan.kpdnhep.gov.my .

  Isu
  Membeli kereta baru dari syarikat kereta tetapi kereta itu mempunyai kecacatan sejak awal.

  Penyelesaian
  Sekiranya anda mencari bayaran balik, tuntutan boleh dibuat dengan Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia / Tuntutan Tribunal Pengguna Malaysia (TTPM)
  https://ttpm.kpdnhep.gov.my/portal/home
  sekiranya kereta berharga RM50,000.00 atau kurang. Sekiranya lebih daripada itu, anda tidak mempunyai pilihan selain mengupah peguam jika anda ingin mengambil tindakan terhadap syarikat kereta tersebut.

 • Tarikh luput

  Isu
  Membeli makanan dalam bungkusan  yang sudah rosak dari pasar raya walaupun tarikh luputnya masih sah.

  Penyelesaian
  Menurut undang-undang pengguna di Malaysia, anda berhak mendapat gantirugi atau diganti makanan baharu  dalam kes ini. Cari maklumat mengenai cara menghubungi syarikat pada bungkusan atau dalam talian dan laporkan perkara itu kepada mereka. Sekiranya mereka enggan mengembalikan wang atau mengganti  barang makanan kepada anda, anda boleh mengemukakan tuntutan kepada Tribunal untuk Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM)
  https://ttpm.kpdnhep.gov.my/portal/home .

 • Deposit / Bayaran Balik

  Isu
  Membeli tiket penerbangan dari syarikat penerbangan tetapi penerbangan itu dibatalkan.

  Penyelesaian
  Syarikat penerbangan harus memberikan pengembalian wang tunai atau kredit syarikat penerbangan (yang akan mempunyai tarikh luput). Sekiranya syarikat penerbangan enggan memberikan bayaran balik, maka syarikat penerbangan harus dilaporkan kepada Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (MAVCOM). https://www.mavcom.my/en/consumer/make-a-complaint

  Isu
  Membayar wang kepada agensi pelancongan untuk lawatan ke luar negara / tempatan. Malangnya lawatan itu dibatalkan / ditunda berkali-kali dan syarikat tidak mahu mengembalikan wang yang telah dibayar.

  Penyelesaian
  Memfailkan tuntutan dengan Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia / Tuntutan Tribunal Pengguna Malaysia (TTPM)
  https://ttpm.kpdnhep.gov.my/portal/home .

  Isu
  Kakek / nenek / ibu bapa saya telah ditempatkan di rumah orang tua. Sekarang mereka tidak lagi tinggal di sana tetapi rumah orang tua tidak mahu mengembalikan deposit yang diberikan.

  Penyelesaian
  Dalam kes ini, deposit akan digunakan untuk menampung pembayaran bulanan tertunggak atau kerosakan yang disebabkan oleh mantan penduduk. Jika tidak, rumah orang tua harus mengembalikan deposit. Sekiranya mereka menolak, ajukan tuntutan kepada Tribunal untuk Tuntutan Pengguna Malaysia / Tuntutan Tribunal Pengguna Malaysia (TTPM)
  https://ttpm.kpdnhep.gov.my/portal/home

  Isu
  Membeli pakej rawatan muka yang terdiri daripada x bilangan sesi. Setelah menjalani satu sesi, saya dapati rawatan tersebut tidak sesuai untuk saya. Saya ingin mendapatkan bayaran balik.

  Penyelesaian
  Sekiranya dapat membuktikan bahawa rawatan muka tidak sesuai / telah merosakkan kulit anda, maka anda boleh mengemukakan tuntutan dengan Tribunal untuk Tuntutan Pengguna Malaysia / Tuntutan Tribunal Pengguna Malaysia (TTPM)
  https://ttpm.kpdnhep.gov.my/portal/home . Sekiranya anda ingin menuntut lebih daripada apa yang telah anda belanjakan (pampasan) maka anda perlu mengupah peguam dan menuntut pusat rawatan muka.

  Isu
  Saya membeli pakej kecantikan yang terdiri daripada x bilangan sesi di pusat kecantikan berhampiran dengan rumah saya. Kini pusat kecantikan berhampiran rumah saya ditutup dan saya diminta untuk pergi ke cawangan lain yang berjarak xx km yang tidak akan dapat saya lakukan. Oleh itu, saya ingin mendapatkan bayaran balik untuk sesi yang belum saya gunakan tetapi pusat kecantikan menolak.

  Penyelesaian
  Anda boleh mengemukakan tuntutan dengan Tribunal untuk Tuntutan Pengguna Malaysia / Tuntutan Tribunal Pengguna Malaysia (TTPM).
  https://ttpm.kpdnhep.gov.my/portal/home .

  — 

  Isu
  Bayaran deposit untuk perabot rumah baru kemudian menyedari bahawa perabot itu terlalu besar untuk masuk ke dalam dewan. Pesanan dibatalkan pesanan tetapi kedai enggan membayar balik.

  Penyelesaian
  Memfailkan tuntutan dengan Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia / Tuntutan Tribunal Pengguna Malaysia (TTPM)
  https://ttpm.kpdnhep.gov.my/portal/home .

 • Penyalahgunaan Item / Iklan Palsu

  Isu
  Membeli produk atau perkhidmatan tetapi tidak mendapat apa yang dijanjikan / diiklankan.

  Penyelesaian
  Memfailkan tuntutan dengan Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia / Tuntutan Tribunal Pengguna Malaysia (TTPM)
  https://ttpm.kpdnhep.gov.my/portal/home .

 • Penyewaan (Penyewa)

  Isu
  Tuan tanah enggan mengembalikan deposit setelah penyewa berpindah keluar.

  Penyelesaian
  Penyewa mempunyai hak untuk mengemukakan tuntutan kepada Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM)
  https://ttpm.kpdnhep.gov.my/portal/home.

 • Penyewaan (Tuan Rumah)

  Isu
  Penyewa tidak membayar sewa selama x bulan dan tidak mahu berpindah.

  Penyelesaian
  Dapatkan peguam untuk memohon perintah mahkamah untuk mengusir penyewa.

  Isu
  Bolehkah saya menukar kunci rumah dan memotong bekalan utiliti apabila penyewa enggan pindah?

  Penyelesaian
  Adalah tidak sah untuk menukar kunci harta tanah, memotong bekalan utiliti, atau mengeluarkan harta penyewa dari tempat tersebut.

  Isu
  Penyewa merosakkan rumah dengan teruk.

  Penyelesaian
  Dinasihatkan untuk menyaman penyewa jika ada bukti bahawa harta benda anda telah dirosakkan dengan niat jahat (bukan melalui haus dan lusuh).

 • Telco

  Isu
  Perkhidmatan internet saya sangat teruk. Perkhidmatan selalu terganggu / sering tidak ada perkhidmatan.

  Penyelesaian
  Laporkan masalah tersebut kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM)
  https://aduan.skmm.gov.my

  Isu
  Telco kenakan caj untuk nada dering dan wall paper yang tidak diminta untuk telefon bimbit.

  Penyelesaian
  Buat aduan kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) di https://aduan.skmm.gov.my .

 • Tuntutan Hilang Upaya Kekal

  Isu
  Mengapa PERKESO membenarkan tuntutan kecacatan peribadi untuk dilalui tetapi syarikat insurans menolak tuntutan yang dibuat atas insurans kemalangan diri (PA) kerana hilang upaya kekal.

  Penyelesaian
  Kriteria PERKESO untuk melabel seseorang sebagai orang kurang upaya kekal berbeza dengan polisi kemalangan diri (PA) insurans peribadi; inilah sebabnya walaupun tuntutan PERKESO melalui tuntutan PA mungkin tidak. Anda sentiasa boleh membuat rayuan kepada syarikat insurans; memastikan bahawa semua bukti yang diperlukan juga dikemukakan. Sekiranya tuntutan ditolak untuk kali kedua, anda boleh mengemukakan kes kepada Ombudsman for Financial Services (OFS) dan mereka akan menyemak kes tersebut selagi ia berada di bawah bidang kuasa mereka.

 • Insurans

  Isu
  Terdapat kemalangan jalan raya dan pihak lain salah. Namun, sepertinya mereka tidak mempunyai insurans motor, jadi saya harus membuat tuntutan daripada insurans motor saya sendiri.

  Penyelesaian
  Sekiranya anda terpaksa menuntut pembaikan kerosakan dari insurans motor anda sendiri, anda akan kehilangan NCB anda (tiada faedah tuntutan). Namun, jika anda dapat membuktikan bahawa pihaknya salah dengan laporan polis maka ada kemungkinan bahawa NCB anda dapat dikembalikan.

 • Perniagaan / Kedai Haram

  Isu
  Terdapat perniagaan / kedai yang beroperasi secara tidak sah dari sebuah rumah di kawasan kejiranan.

  Penyelesaian
  Sekiranya anda mengesyaki ada perniagaan / Kedai yang beroperasi secara tidak sah di kawasan kejiranan anda, maka anda harus membuat aduan kepada majlis tempatan anda.

 • Perkhidmatan Kerajaan

  Isu
  Melaporkan masalah kepada agensi kerajaan tetapi tidak berpuas hati dengan bagaimana agensi kerajaan / pegawai kerajaan menangani aduan / masalah tersebut.

  Penyelesaian
  Mengemukakan aduan kepada Biro Pengaduan Awam (PCB). Anda juga boleh mengemukakan aduan anda secara dalam talian di http://www.pcb.gov.my/en . Setiap negeri di Malaysia juga mempunyai cawangan.

 • Perkhidmatan Kurier

  Isu
  Syarikat perkhidmatan kurier / logistik kehilangan pakej / bungkusan saya.

  Penyelesaian
  Syarikat perkhidmatan kurier / logistik harus memberi ganti rugi kepada anda. Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan pampasan / syarikat enggan memberi pampasan kepada anda, maka anda boleh membuat aduan mengenai perkara tersebut dengan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM)
  https://aduan.skmm.gov.my/
  Sekiranya anda ingin mendapatkan bayaran balik, anda boleh mengemukakan kes di Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM)
  https://ttpm.kpdnhep.gov.my/portal/home .

  Isu
  Syarikat perkhidmatan kurier  logistik tidak menangani bungkusan saya dengan teliti dan akhirnya rosak.

  Penyelesaian
  Mengemukakan aduan mengenai perkara itu kepada Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) di https://aduan.skmm.gov.my kerana mereka adalah pihak berkuasa dalam perkara ini. Sekiranya anda ingin mendapatkan bayaran balik, anda boleh mengemukakan kes di Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia  (TTPM)
  https://ttpm.kpdnhep.gov.my/portal/home .

 • Khidmat Pelanggan

  Isu
  Seorang penjaga kedai / petugas kedai itu sangat kasar.

  Penyelesaian
  Malangnya, undang-undang pengguna Malaysia tidak merangkumi perkhidmatan pelanggan. Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan bagaimana anda dilayan laporkan kepada pemilik kedai dan elakkan dari mengunjungi kedai itu lagi.

 • Penipuan

  Isu
  Memohon pinjaman RM xxxx.xx yang diiklankan di media sosial (mis. Facebook) tetapi setakat ini belum mendapat wang pinjaman daripada mereka. Sebagai gantinya, syarikat telah menerima RM xxxx.xx daripada saya.

  Penyelesaian
  Ini kemungkinan besar adalah penipuan. Pertama, jangan berikan wang lagi kepada syarikat. Kedua, buat laporan polis supaya mereka dapat menyiasat masalah tersebut – sertakan bukti yang anda ada (gambar, dokumen, maklumat, dll).

  Isu
  Ingin menjual kereta saya sehingga terjumpa peniaga kereta dan menyerahkan semua barang kepadanya. Tidak lama kemudian, bank mengejar saya untuk bayaran tertunggak.

  Penyelesaian
  Apabila kereta dibeli di bawah Perjanjian Sewa Beli, cara yang betul untuk menjual kereta adalah dengan memberitahu pihak bank mengenai niat anda untuk menjualnya dan kemudian memindahkannya ke nama   peniaga kereta di JPJ. Sekiranya anda tidak melakukan ini, kemungkinan pinjaman kereta dan kereta tersebut masih ada di bawah nama anda dan bank mengejar anda kerana peniaga kereta telah berhenti membayar pinjaman. Sekiranya ini berlaku, anda perlu mencari pengedar kereta untuk menyelesaikan masalah ini.

 • Pertikaian Harga

  Isu
  Dimasukkan ke hospital swasta dan semasa keluar dari hospital mendapati bahawa cajnya terlalu tinggi.

  Penyelesaian
  Bayaran hospital swasta dikenakan mengikut jadual 13; Peraturan Kemudahan dan Perkhidmatan Penjagaan Kesihatan Swasta yang menyatakan bayaran maksimum untuk perundingan / prosedur / rawatan. Oleh itu, jika anda merasa ditipu maka anda boleh membuat aduan kepada Kementerian Kesihatan
  https://moh.spab.gov.my/eApps/system/index.do .

  Isu
  Didapati bahawa bil PBA / TNB terlalu tinggi.

  Penyelesaian
  Kirim aduan rasmi kepada syarikat utiliti itu sehingga mereka dapat menyiasat masalah tersebut dan mengenalpasti masalah yang ada. (Mereka akan memeriksa apakah meter dalam keadaan baik, jika ada kebocoran, dll.).

 • Agensi Pembantu Rumah

  Isu
  Mengupah pembantu rumah melalui agensi pembantu rumah. Pembantu rumah itu tidak pandai bekerja / melarikan diri.

  Penyelesaian
  Anda boleh mengemukakan tuntutan kepada Tribunal untuk Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM) terhadap agensi pembantu rumah
  https://ttpm.kpdnhep.gov.my/portal/home .

 • Membeli-belah dalam talian

  Isu
  Membeli produk melalui media sosial (Facebook, WhatsApp, dll) tetapi tidak pernah menerima produk tersebut. Penjual telah hilang.

  Penyelesaian
  Sekiranya penjual telah hilang maka kemungkinan besar ini adalah penipuan. Laporkan perkara itu ke platform media sosial (mis. Facebook, WhatsApp, dll); Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) di https://aduan.skmm.gov.my ; dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) di eaduan.kpdnhep.gov.my .

  Isu
  Membeli produk dari platform membeli-belah dalam talian (mis. Lazada, Shopee, dll) tetapi belum menerimanya walaupun anggaran tarikh ketibaan telah berlalu.

  Penyelesaian
  Hubungi penjual dan ketahui apa yang berlaku. Sekiranya penjual tidak dapat dihubungi / berjaya menghubungi penjual tetapi merasa bahawa mereka tidak boleh dipercayai, laporkan masalah ini ke platform membeli-belah dalam talian untuk meminta pembayaran balik. Sekiranya platform membeli-belah dalam talian tidak bekerjasama, maka anda boleh membuat tuntutan terhadap penjual dan / atau platform membeli-belah dalam talian dengan Tribunal  Tuntutan Pengguna Malaysia (TTPM)
  https://ttpm.kpdnhep.gov.my/portal/home .

 • Ketiadaan Perkhidmatan

  Isu
  Membayar kontraktor untuk kerja-kerja pengubahsuaian di rumah saya. Saya hampir membayar kontraktor sepenuhnya / sudah membuat pembayaran penuh. Walau bagaimanapun, kontraktor telah melakukan pekerjaan yang sangat buruk / enggan menyelesaikan pekerjaan tersebut.

  Penyelesaian
  Selagi kos pengubahsuaian yang dilakukan di bawah RM50,000.00 /jumlah  yang anda mahu dikembalikan adalah kurang dari RM50,000.00 maka anda boleh mengemukakan tuntutan kepada Tribunal Tuntutan Pengguna Malaysia  (TTPM).
  https://ttpm.kpdnhep.gov.my/portal/home
  Sekiranya jumlah tuntutan melebihi RM50,000.00 maka anda perlu mengupah peguam dan menyaman kontraktor.

 • Produk Tiruan

  Isu

  Saya percaya bahawa saya telah membeli makanan palsu (contohnya, telur palsu, beras palsu, rumput laut palsu, dll.).

  Penyelesaian

  Sebelum kita dapat menentukan sama ada jenis makanan itu asli atau bukan, ia mesti diuji di makmal terlebih dahulu. Oleh itu, anda boleh menghantar makanan ke Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan Kementerian Kesihatan untuk diuji.

  http://fsq.moh.gov.my/v6/xs/index.php atau menghantar barang makanan ke makmal persendirian untuk diuji.

 • Hubungi Kami

  Masa untuk maklum balas:
  10am - 4pm

  Hari kerja:
  Isnin hingga Jumaat
  (Tidak termasuk Cuti Umum)