DIHARAMKAN di Malaysia: 5 Produk Kosmetik yang Mengandungi Racun Berjadual

 

5 produk kosmetik didapati mengandungi racun berjadual, kata Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) Kementerian Kesihatan Malaysia.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata produk tersebut ialah: Sweet 13 Skincare Treatment Cream, Ninaskincare Skin Puteh Moisturiser dan Skin Dessert Cream,, yang mengandungi merkuri; Karisma Birdnest Gel, yang mengandungi hidrokuinon dan tretinoin; dan Haemun Cream, yang mengandungi miconazole.

Beliau juga menggesa orang ramai untuk mengelak daripada membeli produk ini, yang telah dibatalkan status pemberitahuannya dan tidak lagi dibenarkan dijual di Malaysia.

Hidrokuinon boleh menyebabkan kemerahan kulit, ketidakselesaan, perubahan warna dan hipersensitiviti.

Ia juga boleh menghalang proses pigmentasi (depigmentasi), yang mengurangkan keupayaan kulit untuk dilindungi daripada sinaran UV yang berbahaya, meningkatkan risiko kanser kulit.

“Merkuri dilarang dalam produk kosmetik kerana ia boleh membahayakan kesihatan seseorang,” kata Dr Noor Hisham dalam satu kenyataan pada Ahad (23 Okt).

“Ia boleh diserap ke dalam badan dan menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan sistem saraf, serta mengganggu perkembangan otak kanak-kanak kecil atau belum lahir, selain menyebabkan ruam, kerengsaan dan perubahan lain pada kulit.

“Penggunaan antikulat (miconazole) yang tidak terkawal boleh meningkatkan risiko rintangan dan dengan itu mengurangkan keberkesanannya dalam merawat jangkitan pada masa depan.”

Baca lebih lanjut:
https://www.thestar.com.my/…/npra-bans-five-cosmetic…

(Gambar: Pengumuman Twitter Kementerian Kesihatan)