Ia Membunuh 500,000 Orang Setiap Tahun, Mendedahkan 4 Bilion Lagi Kepada Risiko Kesihatan
Mengambil lemak trans yang terdapat dalam makanan harian seperti biskut, kek dan piza boleh membawa maut.
Lemak trans yang dihasilkan secara industri biasanya digunakan dalam makanan berbungkus, makanan yang bakar, minyak masak dan sapuan untuk meningkatkan jangka hayat dan kestabilan rasa. Faedah itu menjadikannya bahan popular dalam makanan ringan seperti kerepek, keropok, biskut dan gula-gula; makanan mudah seperti hidangan pembuka yang beku dan piza; serta makanan segera seperti kentang goreng, gegelang bawang dan nuget ayam.
Lemak trans dalam aliran darah boleh menyebabkan arteri tersumbat, penyakit jantung koronari dan strok. Menurut WHO, pengambilan lemak trans bertanggungjawab untuk sehingga 500,000 kematian awal akibat penyakit jantung koronari setiap tahun di seluruh dunia.
Pada 2018, WHO menggesa negara-negara untuk menghapuskan lemak trans secara beransur-ansur menjelang 2023. Walaupun sasaran ini belum tercapai sepenuhnya, setakat 2023, sejumlah 53 negara mempunyai dasar amalan terbaik untuk menangani lemak trans industri dalam makanan, WHO baru-baru ini melaporkan.
“Dasar ini telah meningkatkan persekitaran makanan untuk 3.7 bilion orang, atau 46% daripada bilangan penduduk dunia, dan boleh membantu menyelamatkan kira-kira 183,000 nyawa setahun.” (WHO, 24 Jun 2024)
Walau bagaimanapun, kemajuan tidaklah sekata, dan “lebih daripada 4 bilion orang kekal tidak dilindungi daripada bahan kimia toksik ini di seluruh dunia”, WHO memberi amaran.
Lemak trans tidak mempunyai manfaat pemakanan yang diketahui dan tidak ada jumlah yang selamat. Ia adalah jenis lemak terburuk yang boleh anda makan dan ia meningkatkan kolesterol “buruk” dan juga menurunkan kolesterol “baik” dan ia membawa kepada kematian awal. Oleh itu elakkan sepenuhnya.
Bagaimana untuk mengesannya? Lemak trans dinyatakan pada label makanan sebagai minyak terhidrogenasi separa dan sering terdapat dalam: makanan komersial yang bakar (kek, biskut dan pai), lelemak, bertih jagung gelombang mikro, piza beku, doh sejuk (biskut dan kuih gulung), makanan bergoreng (termasuk kentang goreng, donat dan ayam goreng), krimer kopi bukan tenusu, dan marjerin.