ELAKKAN PEMANIS INI!

ASPARTAME, pemanis tiruan kira-kira 200 kali lebih manis daripada gula, sering digunakan dalam minuman (contohnya: minuman ringan diet, jus rendah gula dan air berperisa), produk tenusu (contohnya: yoghurt dan susu berperisa rendah lemak), bar nutrisi, pencuci mulut (contohnya: puding dan gelatin tanpa gula, ais krim dan popsikel), gula-gula getah, sos, sirap dan perasa. Ia juga terdapat dalam pemanis (contohnya: Equal, Canderel dan Pal Sweet). Sesetengah ubat preskripsi dan di kaunter serta vitamin kunyah mungkin juga mengandungi aspartame. (Food Insight)

Aspartame terdiri daripada metil alkohol, asid aspartik dan fenilalanin. Metanol dalam aspartame dipecahkan kepada formaldehid dan asid formik. Formaldehid adalah agen penyebab kanser toksik yang merosakkan neuron di otak. (Organic Health Food)

Puluhan kajian mengaitkan aspartame iaitu pemanis tiruan yang paling banyak digunakan di dunia, dengan masalah kesihatan yang serius, termasuk kanser, penyakit kardiovaskular, penyakit Alzheimer, sawan, strok dan demensia, serta kesan negatif seperti disbiosis usus, gangguan mood, sakit kepala dan migrain. Bukti juga mengaitkan aspartame dengan penambahan berat badan, peningkatan selera makan dan penyakit berkaitan obesiti. (U.S. Right To Know)

Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan AS telah meluluskan penggunaannya sejak 1981.