GUNA SEMULA KULIT BAWANG PUTIH SEBAGAI SEMBURAN TUMBUHAN SEMULA JADI

Nenek kita adalah perintis sejati dalam kitar semula isi rumah, sentiasa mencari cara inovatif untuk menggunakan semula sisa harian. Di antara banyak kaedah lama mereka, salah satu yang paling berharga namun kurang diketahui ialah penggunaan semula kulit bawang putih.

Semburan kulit bawang putih adalah alternatif semula jadi yang sangat baik kepada bahan kimia racun makhluk perosak, menawarkan perlindungan terhadap kulat dan makhluk perosak sementara ia selamat bagi serangga yang bermanfaat. Dengan menggunakan semula kulit bawang putih, bukan sahaja mengurangkan sisa tetapi juga menyediakan penyelesaian mesra alam bagi penjagaan taman. Mari kita gunakan apa yang kita ada untuk memupuk apa yang kita tanam.

Berikut adalah bagaimana cara untuk membuat semburan kulit bawang putih, daripada artikel dalam Sharing Ideas.

1. Kumpul kulit daripada 4 ulas bawang putih. Lebih banyak kulit yang dimiliki, lebih baik, kerana ia kaya dengan minyak pati dan sebatian yang memberi manfaat kepada kesihatan tumbuhan.
2. Masukkan kulit bawang putih ke dalam periuk dan masukkan 1 liter air. Nisbah ini menghasilkan cecair yang kuat, berkesan terhadap pelbagai jenis patogen tumbuhan.
3. Didihkan air, kemudian kecilkan api dan biarkan mendidih lebih kurang 30 minit. Proses ini mengeluarkan sebatian mujarab daripada kulit bawang putih.
4. Biarkan adunan sejuk. Tapis untuk memastikan hanya cecair yang digunakan, yang akan menghalang sebarang penyumbatan apabila digunskan dengan botol semburan.
5. Tuangkan cecair yang ditapis ke dalam botol semburan. Ini menjadikan penggunaan yang mudah dan cekap.

CARA MENGGUNAKANNYA. Sembur cecair bawang putih terus ke daun dan pangkal tumbuhan. Beri perhatian khusus kepada kawasan yang terdedah kepada penyakit dan serangan makhluk perosak. Untuk hasil yang optimum, gunakan semburan setiap 2 minggu atau selepas hujan lebat, memandangkan air boleh membasuh lapisan pelindung.