
Jangan buang kulit pisang. Anda boleh menggunakannya sebagai baja semula jadi untuk tanaman. Kulit pisang kaya dengan nutrien seperti kalium, magnesium, dan kalsium yang menggalakkan pertumbuhan tanaman yang lebih kuat.
Kalium dan magnesium menyumbang kepada pertumbuhan batang dan akar tanaman yang lebih kuat serta meningkatkan pengagihan nutrien. Kalsium menyokong pertumbuhan tanaman dengan membantu memecahkan nutrien dalam tanah dan mengedarkannya ke seluruh sistem tumbuhan.
Kulit pisang sangat bermanfaat terutamanya bagi pokok tomato. Kalium dalam kulit pisang adalah penting bagi pengeluaran buah yang sihat, dan kalsium yang terkandung di dalamnya boleh membantu mencegah kereputan pada hujung bunga (apabila bahagian bawah tomato mula menjadi coklat), masalah biasa yang dihadapi oleh pokok tomato.
Cara mudah untuk menggunakannya ialah menyimpan kulit pisang dalam bekas bertutup atau balang air selama 1-2 hari kemudian tuangkan air itu di pangkal pokok tomato (atau lain-lain).
Menurut sumber berkebun, anda boleh mengisi semula bekas atau balang itu dengan air mengikut keperluan, dan menambah kulit pisang baharu setiap kali anda memakan pisang. Apabila kulitnya menjadi coklat dari semasa ke semasa, gantikannya dengan yang segar, ia mewujudkan kitaran baja organik yang kaya dengan nutrien yang mampan.
Air kulit pisang ialah cara yang mudah, berkesan dan selamat untuk memberikan baja tanaman anda dengan dos nutrien yang rendah secara tetap sepanjang tahun. Mengapa tidak mencubanya?