HENTIKAN KELULUSAN PEMBERSIHAN BUKIT DI CAMERON HIGHLANDS

Sahabat Alam Malaysia (SAM) berasa sedih dengan kejadian tanah runtuh yang berlaku di Blue Valley, Cameron Highlands, awal pagi tadi yang menyebabkan 4 orang tertimbus setakat ini.

Walaupun punca tanah runtuh masih belum dapat ditentukan, SAM berasa amat bimbang dengan aktiviti pembersihan bukit di Cameron Highlands untuk semua jenis projek termasuk pembangunan pertanian dan pembinaan yang bertanggungjawab bagi pendedahan terhadap tanah runtuh di kawasan Tanah Tinggi, terutamanya semasa hujan lebat.

Malah, pada Januari tahun lalu, Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, mengarahkan supaya kajian semula semua projek di kawasan bukit dan tanah tinggi di Cameron Highlands, berikutan hujan lebat, kerana bimbang akan kemungkinan berlakunya bencana. Duli Yang Teramat Mulia menyuarakan kebimbangannya mengenai  aktiviti pembukaan tanah bukit secara meluas bagi pertanian dan projek-projek lain dan juga menggesa supaya mengkaji semula semua kelulusan sementara menambah bahawa ini sudah cukup!

Jelas sekali, arahan daripada pihak berkuasa tertinggi negara ini nampaknya tidak diendahkan.

Presiden SAM sendiri berada di Cameron Highlands pada tahun baharu tahun ini dan terkejut melihat terlalu banyak pembangunan, dengan pembukaan bukit untuk pertanian dan pembinaan besar-besaran sedang dijalankan, termasuk di kawasan Blue Valley.

Pesona lama Cameron Highlands telah hilang, hutan yang dulunya subur digantikan dengan pembukaan bukit dan landskap berparut untuk tanaman pertanian, perumahan dan projek pembinaan bangunan.

Keluhan daripada pelawat kedengaran mengenai pemandangan hodoh, serta bagaimana Tanah Tinggi itu tidak lagi sejuk dengan kehilangan kehijauan semula jadi.

Kerajaan Negeri dan pihak berkuasa tempatan mestilah dipertanggungjawabkan kerana membenarkan terlalu banyak pembangunan di kawasan yang sangat sensitif terhadap alam sekitar, terutamanya apabila kesan perubahan iklim kini lebih ketara, dengan intensiti hujan yang belum pernah berlaku sebelum ini.

SAM menyuarakan kebimbangan yang diutarakan oleh Raja kita, dan menyeru pihak berkuasa untuk menghentikan sebarang kelulusan lanjut mengenai pembersihan untuk semua jenis projek, dan untuk semakan menyeluruh terhadap kelulusan yang diberikan pada masa lalu.

Kami semua menggesa supaya Pasukan Petugas ditubuhkan bagi menjalankan kajian semula dan mendedahkan hasil penemuan itu kepada umum.

Selanjutnya, langkah segera mestilah diambil bagi memulihkan cerun berisiko dan tindakan pencegahan bagi mengelakkan kejadian tanah runtuh dan kegagalan cerun pada masa hadapan, termasuk oleh pihak berkuasa Persekutuan.

 

 

Meenakshi Raman
Presiden
Sahabat Alam Malaysia

Kenyataan Akhbar, 26 Januari 2024