Hidup Sederhana Lebih Bahagia

Oleh Martin Khor

Hidup sederhana lebih bahagia. Apa lagi, anda membantu orang lain dan menyumbang kepada kelangsungan dunia kita.

Ini mungkin seperti pesanan ringkas; sesetengahnya mungkin berkata “terlalu mudah”. Tetapi seperti yang anda tahu, perkara yang paling mendalam mungkin juga paling mudah.

Untuk menjalani kehidupan sederhana juga untuk hidup sederhana dan bahagia.

Orang sekarang menghabiskan begitu banyak tenaga dan masa berusaha untuk mendapatkan wang. Mereka mengumpulkan “harta” atau “kekayaan”. Tetapi ini hanyalah kebendaan: rumah besar, kereta besar, permaidani yang tebal, perabot dan pinggan mangkuk yang mahal, pakaian yang bergaya.

Begitu banyak wang dan masa digunakan untuk membeli perkara ini dan untuk menjaganya. Malah lebih banyak masa bekerja lebih masa atau melakukan dua pekerjaan untuk dapat membelinya.

Adakah ia benar-benar membuatkan kita gembira? Mungkin memiliki perkara ini meningkatkan status kita, dan rakan atau rakan seperniagaan kita akan mengagumi kita kerana memilikinya. Mereka menghormati (sebenarnya ia iri hati) kita kerana memiliki simbol kejayaan ini.

Tetapi kebahagiaan tidak membuat orang lain mengagumi harta benda yang kita ada. Kebahagiaan datangnya apabila orang menghormati dan menyayangi kita kerana menjadi diri kita sendiri.

Sepanjang sejarah, lelaki dan wanita yang bijaksana tahu bahawa makna kekayaan sebenar bukanlah kebendaan yang mereka miliki. Kekayaan adalah keupayaan yang ada dalam diri kita, mampu untuk menikmati persahabatan dan kasih sayang dengan orang lain, mampu untuk menghargai perkara yang baik dalam kehidupan seperti berjalan melalui pemandangan semula jadi yang indah, atau buku yang baik yang boleh memperkayakan lagi pengetahuan hidup kita dan orang lain.

Untuk menikmati bunyi aliran anak sungai yang menyenangkan serta deruan dan percikan air terjun; perbualan anak-anak dan pidato penceramah yang hebat.

Penemuan melalui buku dan pembelajaran, rahsia bumi dan asalnya serta mekanisme kehidupan; untuk mengungkap kegembiraan melalui hubungan (dan kadangkala kesedihan) emosi manusia.

Kebanyakannya, untuk mampu merasakan perasaan yang mendalam sesama manusia, dan sebagai balasannya mampu untuk menginspirasi rasa hormat yang tulus ikhlas dan kasih sayang pada orang lain untuk kita. Dan bersama rakan-rakan terlibat dalam pekerjaan yang memuaskan, untuk berkhidmat kepada orang lain dan membantu membina masyarakat yang sihat dan baik.

Jika kita mencurahkan usaha dan masa kepada mengejarnya, kita boleh benar-benar berkata kita “kaya”. Kita mungkin tidak kelihatan sekaya seperti mereka yang memandu BMW atau yang mengikuti perkembangan fesyen terbaharu. Tetapi kita memiliki sesuatu yang lebih bernilai: kekayaan dalaman. Kekayaan dalaman daripada keperibadian yang kaya.

Kita mungkin tidak begitu “berpengetahuan” sebagai seorang yang menguasai seni membuat wang, atau menaiki tangga sosial atau dijemput kepada pihak yang betul. Tetapi kita mempunyai pengetahuan yang jauh lebih mendalam dan lebih bermakna: pengetahuan mengenai kehidupan, orang seperti mereka, daripada pengalaman manusia.

Kita mungkin tidak mempunyai “keseronokan” untuk melancong ke negara luar, untuk menunjukkan gambar-gambar percutian kita di hadapan Disneyland atau Eiffel Tower kepada orang lain. Tetapi kita mampu untuk menghargai bumi ini dengan lebih menyeronokkan dan dengan cara yang berkekalan: kicauan burung, kehijauan hutan dan aliran air semula jadi yang terus kekal dalam minda dan jiwa kita.

Penulis hebat pernah berkata bahawa hanya apabila kita membuang harta benda kita maka kita boleh menghilangkan beban terpaksa mengumpul dan mengekalkan benda. Kemudian baharulah kita boleh melakukan perkara yang sangat penting, dan mempunyai masa untuk mengambil berat terhadap rakan-rakan dan keluarga serta orang lain, dan menikmati alam dan mempunyai ketenangan dalaman.

Malangnya dunia hari ini terperangkap dalam salah faham bahawa kejayaan itu datangnya daripada pemilikan perkara yang bergaya. Ini semua akan memusnahkan manusia kerana sumber dunia semakin lenyap hanya untuk memenuhi kemahuan bergaya golongan elit.

Tidak ada hutan, minyak, mineral, tanah atau sumber lain untuk diberikan kepada semua orang sebuah kereta atau 30 pasang kasut atau berus gigi elektrik.

Dunia ini sukup untuk keperluan semua orang, tetapi bukan ketamakan setiap orang,” kata Gandhi. Kini, beberapa tahun kemudian, apabila lebih banyak sumber telah lenyap untuk memenuhi kehendak segelintir orang, maka benarlah kata-kata ini.

Dunia kini berpotensi berhadapan dengan krisis ekologi yang sangat buruk, disebabkan oleh mengejar barangan, untuk menyokong gaya hidup membazir. Ironinya mereka yang memiliki kekayaan dan dalam kehidupan yang serba pantas tidak semestinya gembira.

Dan mereka yang benar-benar gembira tidak memerlukan kebendaan untuk menjaga harga diri mereka. Anda mungkin berkata “baiklah”, “biarkan mereka yang mahu memiliki barangan mahal berbuat demikian dan mereka yang mahukan kesederhanaan juga berbuat demikian. Serahkan pilihan kepada setiap orang.”

Ia mungkin baik, jika hanya pertama setiap orang berpeluang untuk menjadi kaya; keduanya terdapat sumber yang tidak terbatas untuk memenuhi kehendak keinginan setiap orang untuk kemewahan.

Tetapi kita tahu ini tidak begitu. Kekayaan kebendaan tidak dibahagikan secara sama rata. Dan dunia sedang kehabisan sumber semula jadi. Jadi gaya hidup kelas atasan tidak dapat dikekalkan.

Tetapi pada hakikatnya kita tidak memerlukan terlalu banyak benda untuk gembira; bahkan memilikinya dengan terlalu banyak akan mengurangkan kemampuan kita untuk menikmati kegembiraan.

Oleh sebab itu kita perlu mengubah konsep kita mengenai kekayaan: jauh daripada kekayaan kebendaan luaran, kepada kekayaan dalaman. Kekayaan persahabatan sesama manusia, memenuhi keperluan rohani, pekerjaan yang baik dan harmoni dengan alam.

Dan kekayaan itu boleh dikembangkan apabila kita hidup sederhan, tanpa kekusutan bergaya mewah, tanpa gangguan keinginan untuk status sosial.

Hidup sederhana dan pemikiran mendalam. Di atas segalanya, perasaan mendalam. Ia merupakan resipi asas bagi kekayaan dalaman dan hidup gembira. Dan mungkin juga bagi kelangsungan kemanusiaan.

Daripada “The Secret to Happiness” oleh Martin Khor, diterbitkan oleh CAP

Boleh diperolehi di sini: https://