JANGAN MAKAN “MAKANAN MATI”

Dalam masyarakat moden, orang ramai makan lebih banyak makanan yang diproses berbanding sebelum ini, yang rendah nutrien. Apa yang sering kita makan sekarang bukanlah makanan, Michael Pollan, Wartawan dan Pengarang Buku, In Defense of Food memberi amaran.

“Kita makan banyak… bahan seperti makanan… yang sangat diproses yang mungkin dipanggil yogurt, bijirin, atau apa sahaja, tetapi sebenarnya adalah produk sains makanan yang sangat rumit yang benar-benar makanan tiruan.

“Kebanyakan perkara yang membunuh kita hari ini sama ada penyakit jantung, diabetes, obesiti, kanser secara langsung dikaitkan dengan cara kita makan,” katanya.

Makanan yang sangat diproses ini melangkaui penggabungan garam, gula dan lemak untuk memasukkan warna dan perisa tiruan, pengawet, pemekat, pengemulsi dan pemanis tiruan yang menggalakkan kestabilan di rak, memelihara dan meningkatkan tekstur serta meningkatkan kesedapan, kata Fakulti Kesihatan Awam Harvard.

Makanan seperti itu sering dihasilkan secara besar-besaran dengan bahan-bahan kos rendah menjadikannya murah dan sangat menguntungkan. Makanan ini direka untuk meningkatkan keinginan secara khusus supaya orang ramai akan memakannya secara berlebihan dan membeli lebih banyak lagi.

Sesetengah makanan ini cenderung rendah serat dan nutrien. Contohnya ialah minuman manis, biskut, beberapa jenis keropok, kerepek dan bijirin sarapan pagi, beberapa makan malam sejuk beku dan daging makan tengah hari. Persatuan menyarankan antara peningkatan jualan makanan ultra proses dan peningkatan obesiti. (HSPH)

Makanlah makanan sebenar untuk kesihatan dan kesejahteraan, pilihlah “makanan hidup” yang sihat, makanan yang berasal daripada alam semula jadi (sayur-sayuran, bijirin, kacang, biji benih, kekacang dan buah-buahan). Elakkan makanan diproses yang tidak sihat (apa-apa sahaja yang terdapat dalam kotak, bungkusan, gel, minuman, bar, serbuk, pil, suplemen) kerana ini adalah “makanan mati”.

“Memilih makanan keseluruhan (ramuan tunggal, kebanyakannya makanan yang tidak diubah suai) boleh membantu anda makan dengan lebih sihat kerana ia lebih tinggi dalam nutrien dan serat untuk memastikan anda berpuas hati,” kata Pakar Kesihatan dan Kecergasan Holistik Kristen Jakobitz.