MAINAN PLASTIK BERDECIT JUGA TOKSIK KEPADA HAIWAN PELIHARAAN

Pemilik haiwan peliharaan perlu berhati-hati. Sesetengah mainan plastik haiwan peliharaan mengandungi bahan kimia berbahaya dan boleh membawa maut yang boleh menjadi toksik kepada haiwan kesayangan.

Kumpulan pemantau toksik Filipina BAN Toxics meningkatkan amaran mengenai mainan haiwan peliharaan plastik berdecit yang mengandungi bahan tambahan plastik toksik yang tidak didedahkan yang boleh menyebabkan manusia dan haiwan berisiko terdedah kepada bahan kimia yang merosakkan kesihatan. Baru-baru ini mereka menemui mainan haiwan peliharaan “chameleon” berdecit berwarna-warni yang mungkin mendatangkan bahaya ini, dijual di Manila.

Mainan haiwan peliharaan yang berdecit ini adalah popular kerana ia mengeluarkan bunyi unik yang menjadikan mainan itu menyeronokkan dan menghiburkan; dan sesuai untuk mempromosikan haiwan peliharaan, naluri memburu dan keperluan mengunyah.

Tetapi berhati-hatilah: Pemplastik seperti ftalat iaitu bahan kimia pengganggu endokrin (EDC) yang dikenali adalah bahan tambahan kimia yang paling biasa digunakan dalam mainan sedemikian. Bahan kimia ini digunakan sebagai pelembut, penstabil dan pewarna; serta untuk meningkatkan keanjalan dan ketahanan produk. EDC boleh meniru, menyekat, atau mengganggu hormon dalam sistem endokrin tubuh. Ia dikaitkan dengan pelbagai masalah kesihatan.

“Kami (menasihatkan) pencinta haiwan supaya berhati-hati dalam membeli mainan haiwan peliharaan yang berdecit dan sentiasa menyemak labelnya. Mainan seperti tidak berbahaya mungkin mendedahkan bukan sahaja kanak-kanak, tetapi juga haiwan peliharaan kepada EDC toksik seperti ftalat,” kata Thony Dizon dari BAN Toxics.