Manfaat Kesihatan Ubi Keledek Ungu

Bagi kebanyakan makanan lengkap, lebih gelap dan lebih dalam warnanya, lebih tinggi tahap antioksidan. Ubi keledek dengan isi oren kaya dengan beta karotena (sama seperti lobak merah), manakala yang mempunyai isi ungu kaya dengan antosianin (seperti beri biru), sejenis flavonoid. Antosianin dikaitkan dengan penurunan risiko untuk banyak penyakit kronik.

Ubi Keledek Ungu Membantu Melawan Penyakit

Dalam satu kajian yang diterbitkan dalam The Journal of Nutrition, lelaki yang makan ubi keledek ungu dan bukannya jumlah ubi keledek putih yang sama setiap hari selama 6 minggu  kurang mengalami keradangan, bersama-sama dengan paras karotenoid, antosianin dan asid fenolik yang lebih tinggi (semua antioksidan pencegah penyakit) . Dari masa ke masa, ini mungkin dikaitkan dengan menurunkan tekanan darah, menurunkan kolesterol dan mengurangkan risiko penyakit jantung dan juga jenis kanser tertentu. (Ekstrak daripada ubi keledek ungu ditunjukkan dalam kajian untuk menghalang pertumbuhan sel-sel kanser payudara, gastrik, kolorektal dan prostat dengan menggalakkan kematian sel-sel kanser ini.)

Ubi Keledek Ungu Menurunkan Tekanan Darah

Ya, betul. Ubi keledek ungu membuatkan anda sejuk. Satu lagi kajian dalam Plant Foods for Human Nutrition mendapati bahawa dalam hanya 2 minggu mengambil 1 ubi keledek ungu sederhana setiap hari dan bukannya 1 ubi keledek putih sederhana, tekanan darah menurun dengan ketara.

Ubi Keledek Ungu Juga Mengurangkan Gula Darah

Ubi keledek ungu mungkin lebih baik daripada sepupunya yang lebih pucat dari segi kesan gula darah juga. Penyelidikan dalam jurnal Food & Function mendapati bahawa tahap antioksidan yang lebih tinggi dalam ubi berwarna gelap ini mungkin berkaitan dengan indeks glisemik (GI) yang lebih rendah. Walaupun ubi keledek dari semua warna mempunyai lebih banyak gula, ia sebenarnya dianggap “rendah” pada skala GI berbanding dengan ubi keledek  putih biasa. Ini bermakna gula darah akan meningkat dengan lebih perlahan, menghalang lonjakan mendadak dan kemalangan seterusnya. (Penyelidikan menunjukkan tahap antioksidan yang lebih tinggi dalam ubi berwarna gelap ini mungkin berkaitan dengan GI yang lebih rendah. GI, diukur pada skala 0-100, menunjukkan bagaimana makanan yang mengandungi karbohidrat boleh menjejaskan paras gula darah. Bacaan yang lebih besar daripada 70 dianggap tinggi. GI ubi keledek rebus ialah 46.)

PANDUAN BERGUNA: Makan ubi keledek dengan kulit untuk mendapatkan jumlah maksimum manfaat kesihatan. Kulit ubi keledek kaya dengan serat, antioksidan, dan nutrien seperti kalium, mangan, dan Vitamin A, C, dan E, yang semuanya boleh membantu meningkatkan kesihatan.

– Disesuaikan daripada artikel dalam Nutritious Life