Masyarakat Pengguna: Impian atau Mimpi Ngeri?

Perindustrian, kerajaan, pengiklan dan agensi Perhubungan Awam mahu kita percaya bahawa penggunaan adalah cara untuk mencapai kebahagiaan. Kita dijadikan pengguna untuk mengekalkan kilang dan aktiviti ekonomi berkembang. Mengejar status dan materialisme oleh penggunaan. Membeli barangan tidak perlu, mendapatkan model baharu, mendapatkan produk ajaib… kitarannya tidak pernah berakhir dan ketamakan kita tidak pernah puas. Dan kilang terus berkembang.

Kita tidak pernah memiliki gaya hidup pengguna dan konsumerisme yang dijual kepada kita terutamanya oleh Amerika Syarikat, oleh kerajaan, agensi pengiklanan dan perhubungan awam mereka. Nenek moyang kita berjimat cermat dengan menggunakan barangan yang boleh bertahan lama atau boleh diperbaiki. Mereka tidak berhadapan dengan tapak pelupusan sampah yang melimpah dan pencemaran plastik. Dan hanya terdapat sedikit masalah kemurungan, kesihatan mental atau bunuh diri.

Tetapi kita dijual dengan idea penggunaan dan kebahagiaan ini. Ya, kita mungkin lebih sihat, tetapi adakah kita lebih gembira dan kurang tertekan? Adakah kita berhadapan dengan lebih banyak masalah kesihatan dan alam sekitar? Kita mungkin berhadapan dengan masalah pandemik, krisis iklim, krisis antibiotik dan kepupusan spesies. Namun ramai dalam kalangan mereka yang berkuasa terus mengamalkan semuanya berjalan seperti biasa. Lebih banyak jalan dan lebuh raya, produk pelancongan, lebih banyak penambakan, projek mega dan lebih banyak pengeluaran dan pertumbuhan. Adakah kita mahu membiarkan bumi ini dimusnahkan oleh mereka?