Mulakan kesedaran alam sekitar di Hari Bumi dengan menanam herba

Presiden CAP menanam pokok herba sempena Hari Bumi Sedunia.

Hari Bumi Sedunia merupakan acara tahunan yang disambut di seluruh dunia pada 22 April. Hari bumi disambut sebagai peringatan yang menyedarkan kepada kita untuk menyedari betapa rapuhnya ekosistem kita, disebabkan aktiviti manusia yang tidak bertanggungjawab seperti pencemaran, penebangan hutan, pembaziran makanan dan banyak lagi.

Sempena Hari Bumi Sedunia 2023, Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menggalakkan orang ramai untuk menanam sekurang-kurangnya tanaman herba di rumah sebagai tanggungjawab alam sekitar mereka terhadap bumi.

Komuniti dan kanak-kanak mendapatkan pokok herba untuk Hari Bumi Sedunia.

CAP telah menyiapkan kempen #growwithcap dengan menyediakan tiga jenis tanaman iaitu lemuju yang dikenali sebagai lemuju, lemuju bercorak dan lemuju lemon bagi membantu orang ramai menanam tanaman di rumah masing-masing. Tanaman lemuju penuh dengan nilai perubatan yang boleh digunakan oleh semua ahli keluarga tanpa mengira kumpulan umur mereka.

Tanaman ini boleh didapati di CAP. Dengan hanya sedikit sumbangan kepada CAP, anda layak untuk memilih tanaman lemuju, buku kecil yang menarik Dari Kebun ke Pinggan, makanan segera dan sebungkus benih.

Terdapat pelbagai jenis aktiviti yang dijalankan semasa Hari Bumi seperti menjadi hari yang lebih bebas kereta, mencipta tong kitar semula, menyediakan kotak kompos, mengurangkan sisa makanan, menanam pokok dan lain-lain.

Kanak-kanak mendapatkan pokok herba untuk Hari Bumi Sedunia.

Sebagai aktiviti yang mudah dilakukan di rumah, CAP mencadangkan orang ramai agar menanam tanaman herba di rumah masing-masing. Kami telah memilih tanaman lemuju kerana ia adalah antara tumbuhan yang paling mudah ditanam dengan 80 hingga 90% kadar bertahan untuk hidup. Penglibatan anak-anak muda dengan aktiviti hari bumi ini adalah sangat penting dan menggalakkan mereka menanam tanaman juga akan mengajar mereka untuk bertanggungjawab terhadap tanaman dengan menjaga tanaman itu.

Seseorang yang tidak pernah menanam tanaman sebelum ini, tanaman lemuju akan menjadi tanaman terbaik kerana untuk menjaga tanaman ini agak mudah dan ringkas.

Cuti panjang ini sudah tentu memberi ruang dan masa yang cukup untuk semua orang melibatkan diri dalam menanam sesuatu di hari bumi.

Sambil menikmati cuti Hari Raya Aidilfitri, marilah kita laksanakan kewajipan untuk melindungi Bumi ini. #growwithcap

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Kenyataan Akhbar, 20 April 2023