Parkir di Pulau Pinang ‘Tidak Terkawal’

At China Street.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang menggesa Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) dan Polis Trafik untuk segera menangani isu pemandu yang tidak mengendahkan undang-undang tempat letak kereta, termasuk tempat letak kereta di zon larangan letak kereta dan lokasi sembarangan.

At China Street.

Tinjauan terbaharu kami yang dijalankan di pelbagai jalan di Pulau Pinang, terutamanya Jalan Utama, Jalan Residensi, Jalan Logan, Jalan Penang, Jalan Pasar, Lebuh Penang, Lebuh Pantai, dan beberapa kawasan di Air Itam, mendedahkan trend pengguna jalan raya yang meletak kenderaan tanpa mengambil kira pengguna jalan raya lain, dengan itu menimbulkan bahaya dan kesulitan.

Situasi ini telah meningkat ke tahap kronik, terutamanya jelas sekali di Jalan Residensi (berhampiran Hospital Besar Pulau Pinang), di mana kereta sering didapati diletakkan di sepanjang jalan walaupun terdapat garisan kuning berkembar.

CAP juga telah mengenal pasti beberapa tempat letak kereta awam di mana tong besar, kerusi plastik, pasu bunga atau barangan lain menghalang tempat letak kereta. Selain itu, kenderaan yang menceroboh kaki lima dan perhentian bas memburukkan lagi masalah kesesakan yang sudah berleluasa di jalan raya Pulau Pinang, menyebabkan masalah yang tidak wajar kepada pengguna.

At King Street.

Kekurangan tempat letak kereta, kebanyakannya di George Town, telah menyebabkan tempat letak kereta haram dan kesesakan lalu lintas di kawasan itu. Oleh itu, CAP juga mencadangkan untuk mengehadkan masa parkir di tempat letak kereta awam supaya mereka yang menggunakan ruang sepanjang hari dihalang daripada berbuat demikian.

 

At Lebuhraya Pykett.
At Lebuhraya Pykett.

Sehubungan dengan isu-isu ini, CAP dengan segera menggesa MBPP dan Polis Trafik untuk mempergiatkan lagi usaha penguatkuasaan dan mengambil tindakan tegas terhadap pemandu yang melanggar peraturan parkir dan meletak kenderaan sembarangan. Langkah segera dan tegas adalah penting untuk memastikan keselamatan dan kemudahan semua pengguna jalan raya di Pulau Pinang.

 

 

 

Mohideen Abdul Kader
Presiden
Persatuan Pengguna Pengguna Pulau Pinang (CAP)

Kenyataan Akhbar, 14 Mei 2024