Pemikiran Mendalam Perlu Diberikan kepada Katamaran Pulau Pinang

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) menganggap RM64 juta yang dibelanjakan untuk membeli feri baharu dan menaik taraf terminal feri sebagai membazir memandangkan feri yang sedia ada boleh dikekalkan pada kos yang lebih rendah.

Sebelum pengenalan ‘bas air’ katamaran, seharusnya terdapat siasatan awam untuk mencari jawapan bagaimana dan kenapa feri gagal. Sebabnya perlu dikenal pasti kerana tanpanya, feri baharu akan mengalami nasib yang sama.

Kami menggesa papan tanda yang mencukupi untuk menunjukkan waktu menunggu ditempatkan di hadapan tanjakan untuk memasuki feri. Papan tanda itu akan membolehkan pengguna kenderaan dan pejalan kaki untuk memilih perjalanan alternatif jika mereka fikir mereka tidak dapat menunggu.

Jelas sekali kumpulan feri sedia ada tidak diuruskan dengan baik dan kekurangan penyelenggaraan pencegahan melainkan boleh memberikan perkhidmatan feri berdaya maju dari segi kewangan. Lebih-lebih lagi, amat mengecewakan apabila maklumat kritikal mengenai pekhidmatan feri tidak diperolehi penumpang tepat pada masanya untuk mereka membuat pelan alternatif perjalanan mereka.

Dengan perkhidmatan yang cekap, lebih ramai orang digalakkan untuk menggunakan feri yang melainkan akan terus melihat kemerosotan dalam bilangan penumpang. Menurut laman sesawang Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang, terdapat 1.5 juta pejalan kaki; 498,922 kereta; 12,517 lori; 765,725 motorsikal; dan 11,964 basikal menggunakan perkhidmatan feri pada 2019.

 

Kenyataan Akhbar, 16 Disember 2020