Kajian terbaharu mendedahkan kehadiran dengan meluas bahan kimia yang bersentuhan dengan makanan (FCC) di dalam tubuh manusia, mengenal pasti 3,601 bahan kimia yang digunakan dalam pembungkusan makanan dan produk berkaitan yang terdapat di dalam tubuh manusia. Kajian itu juga menunjukkan kekurangan yang besar dalam biomonitoring dan ketersediaan data ketoksikan.
Kajian terbaharu yang diterbitkan dalam Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology meneroka pendedahan manusia yang meluas kepada bahan kimia yang bersentuhan dengan makanan (FCC). Penyelidikan mengenal pasti bahan kimia yang digunakan dalam pembungkusan makanan dan bahan lain yang bersentuhan dengan makanan telah dikesan dalam sampel manusia, termasuk air kencing, darah dan susu ibu.
Selain itu, kajian itu juga menggariskan jurang yang ketara dalam data biomonitoring dan ketoksikan. Penemuan ini boleh diakses melalui pangkalan data FCChumon, alat interaktif yang dicipta oleh penyelidik dari Forum Pembungkusan Makanan (FPF) dengan kerjasama rakan sekerja daripada empat institusi akademik.
Metodologi dan Penemuan Penyelidikan
Dalam pendekatan sistematik, pengarang membandingkan lebih 14,000 FCC yang diketahui dengan data daripada lima program biomonitoring manusia, tiga pangkalan data metabolome/eksposome dan kajian lepas saintifik. Ini mendedahkan bukti 3,601 FCC yang terdapat pada manusia, mewakili 25% daripada FCC yang diketahui.
Dr Birgit Geueke, Pengarang pertama kajian itu, menekankan kepentingan kerja ini: “Penyelidikan kami mewujudkan hubungan antara bahan kimia yang bersentuhan dengan makanan, pendedahan dan kesihatan manusia. Ia juga menyerlahkan bahan kimia yang diabaikan dalam kajian biomonitoring setakat ini. Dan ia menawarkan peluang penting bagi pencegahan dan perlindungan kesihatan.”
Kumpulan bahan kimia tertentu, seperti bisphenol, PFAS, ftalat, logam dan sebatian organik meruap, dikesan secara meluas dalam sampel manusia dan bahan yang bersentuhan dengan makanan (FCM). Kebanyakan bahan kimia ini mempunyai sifat berbahaya yang membimbangkan dan dikaitkan dengan memudaratkan kesihatan manusia.
Dr. Jane Muncke, Pengarang kanan, menyuarakan kebimbangan terhadap pendedahan yang meluas ini: “Kerja ini menyerlahkan fakta bahawa bahan yang bersentuhan dengan makanan tidak selamat sepenuhnya, walaupun ia mungkin mematuhi peraturan, kerana ia memindahkan bahan kimia berbahaya yang diketahui kepada manusia. Kami inginkan asas bukti baharu ini digunakan bagi meningkatkan keselamatan bahan yang bersentuhan dengan makanan baik dari segi peraturan tetapi juga dalam pembangunan alternatif yang lebih selamat.”
Selain itu, bagi bahan kimia lain yang dipindahkan daripada pembungkusan ke dalam makanan, seperti antioksidan sintetik dan oligomer, amat sedikit diketahui mengenai kehadiran dan nasibnya pada manusia. Dr Ksenia Groh dari Institut Sains Akuatik dan Teknologi Persekutuan Switzerland (SFIAST) mengulas mengenai jurang pengetahuan ini: “Kajian kami menyerlahkan bahawa antioksidan, walaupun jumlah pengeluarannya yang tinggi dan penggunaan yang meluas dalam plastik, sebahagian besarnya tiada daripada program pemantauan. Pengetahuan mengenai metabolisme, nasib, dan kesan bahan-bahan ini secara amnya adalah terhad.”
Tindakan Segera bagi Bahan yang Lebih Selamat
Di samping itu, kajian itu menunjukkan bahawa banyak potensi bahaya bahan kimia belum disiasat dengan secukupnya. Walaupun pembungkusan makanan bukan satu-satunya sumber pendedahan, data daripada kajian ini akan meningkatkan pemahaman mengenai bagaimana bahan yang bersentuhan dengan makanan menyumbang kepada pendedahan terhadap manusia. Kemungkinan bilangan sebenar FCC yang terdapat pada manusia adalah lebih tinggi daripada yang dikesan pada masa ini kerana hanya sebahagian FCC yang disiasat secara terperinci.
Prof. Dr. Martin Scheringer, Pengarang bersama dari ETH Zurich, menekankan keperluan mendesak bagi menangani isu ini: “Terdapat banyak bahan kimia berbahaya yang digunakan dalam bahan yang bersentuhan dengan makanan, dan ia bukan sahaja kekal di sana, tetapi sebahagian daripadanya mencapai, sedikit sebanyak, tubuh manusia. Ini amat membimbangkan, dan jelas terdapat keperluan bagi bahan yang bersentuhan dengan makanan yang lebih selamat dan mudah.”
Keputusan ini bertujuan untuk membantu penyelidik menumpukan kepada jurang penting dalam pengetahuan kami mengenai pendedahan terhadap manusia kepada FCC dan lebih memahami kesan kesihatan bahan kimia ini.
Seperti yang dinyatakan oleh Pengarang bersama Olwenn Martin dari University College of London, “Kami sudah mengetahui bahawa bahan kimia yang bermasalah dalam pembungkusan makanan tidak terhad kepada bahan terkenal seperti bisphenol dan ftalat, tetapi kami terkejut dengan bilangan bahan kimia yang bersentuhan dengan makanan yang tinggi. yang mana beberapa bukti pendedahan terhadap manusia wujud. Ini menunjukkan bahawa perlu ada lebih banyak penyelidikan mengenai ketoksikan dan pendedahan kepada banyak bahan kimia dan peraturan di sekitar penggunaannya dalam pembungkusan makanan.”
Rujukan: “Evidence for widespread human exposure to food contact chemicals” oleh Birgit Geueke, Lindsey V. Parkinson, Ksenia J. Groh, Christopher D. Kassotis, Maricel V. Maffini, Olwenn V. Martin, Lisa Zimmermann, Martin Scheringer dan Jane Muncke, 17 September 2024, Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.
DOI: 10.1038/s41370-024-00718-2
Sumber: Sci Tech Daily (18 September 2024)