Tesla menarik balik 1.6 juta kenderaan elektrik di China

Sebuah kereta Tesla dipandu melepasi sebuah kedai pembuat kenderaan elektrik di Beijing, China [Florence Lo/Reuters]
Kereta itu dilaporkan mempunyai masalah dengan fungsi pemanduan berbantu dan sistem penguncian pintu.

Tesla menarik balik lebih 1.6 juta kenderaan elektrik Model S, X, 3 dan Y di China kerana masalah dengan fungsi pemanduan berbantu dan sistem penguncian pintu mereka.

Pentadbiran Negeri bagi Peraturan Pasaran (SAMR) China mengumumkan penarikan balik pada Jumaat dan berkata bahawa Tesla Motors di Beijing dan Shanghai akan menggunakan remote upgrades untuk menyelesaikan masalah.

“Bagi kenderaan dalam skop panggilan balik ini, apabila fungsi stereng bantuan automatik ini  dihidupkan, pemandu mungkin menyalahgunakan fungsi pemanduan berbantu gabungan tahap dua, meningkatkan risiko perlanggaran kenderaan dan menimbulkan bahaya keselamatan,” kata SAMR.

Penarikan balik itu juga termasuk 7,538 model Tesla import yang dibuat antara 26 Oktober 2022 dan 16 November 2023, yang didapati mempunyai “masalah dengan kawalan logik buka kunci pintu”.

Pada 2022, firma itu juga menarik balik hampir 128,000 kereta di China kerana kecacatan penyongsang motor belakang.

China ialah pasaran dan pusat pembuatan yang penting bagi Tesla, dan Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, Elon Musk, telah membina hubungan rapat dengan pegawai China walaupun hubungan AS-China semakin buruk.

Kemudahan pengeluaran Tesla di Shanghai, “kilang giga” pertamanya yang dibina di luar negara, menghantar kira-kira 947,000 kenderaan pada 2023, lapor agensi berita China Xinhua awal minggu ini.

Penarikan balik itu dibuat selepas penarikan balik di Amerika Syarikat pada bulan lepas di mana lebih daripada dua juta kenderaan elektrik Tesla untuk menambah baik sistemnya bagi  memantau pemandu.

Ia juga dibuat selepas penyiasatan selama dua tahun oleh Pentadbiran Keselamatan Lalu Lintas Lebuhraya Kebangsaan AS (USNHTSA) mendapati sistem itu rosak selepas beberapa siri kemalangan ketika kereta itu dalam mod autopilot.

Peningkatan ini bertujuan untuk mendapatkan pemandu yang menggunakan sistem Autopilot Tesla untuk memberi perhatian lebih dekat ke jalan raya, dan dokumen yang difailkan oleh Tesla dengan kerajaan AS mengatakan bahawa perisian itu akan meningkatkan amaran dan peringatan kepada pemandu untuk mengekalkan tangan mereka semasa pemanduan.

Sumber: Al Jazeera dan agensi berita (5 Januari 2024)