UBI KELEDEK Boleh Menjadi SNEK YANG SIHAT

Semasa Pendudukan Jepun, apabila kekurangan makanan, ubi keledek (Ipomoea batatas) menjadi makanan ruji bagi kebanyakan rakyat Malaysia. Malangnya, sejak itu ramai orang menganggap ubi keledek sebagai makanan untuk golongan miskin, dan oleh itu beranggapan ia mempunyai sedikit nilai pemakanan. Ini tidak benar sama sekali.

Ubi keledek kaya dengan serat, vitamin dan mineral. Tahukah anda: Vitamin B yang terdapat dalam ubi keledek adalah setara dengan yang terdapat di dalam beras yang digilap. Dan ia adalah sumber yang kaya dengan Vitamin C – 125 kali ganda lebih banyak daripada beras. (Maklumat lanjut dalam Panduan CAP ini di:

https://consumer.org.my/ms/product/sayur-sayuran-panduan-pemakanan-2/)

Di Jepun, ubi keledek yang dimasak kini merupakan makanan ringan jalanan yang mudah dibeli. Malah, ia adalah snek kesihatan Jepun yang berkembang pesat selama berabad-abad. Menjadi kegemaran di negara itu sejak tahun 1600-an, ia adalah alternatif yang lebih wajar dan murah berbanding makanan manis lain yang halus yang ada pada masa itu.

Ubi keledek, biasanya dipanggang, secara semula jadi manis dan boleh dimakan terus daripada arang yang dibakar. Ia berkhasiat, mengenyangkan dan “alternatif snek yang hebat untuk makanan ringan,” kata Aiko Tanaka, Penyelidik Makanan dan Pengarah Kolej Pengajian Makanan Jepun di Osaka.

“Yaki-imo (ubi keledek yang dibakar atau dipanggang) dihidang sebagai sejenis makanan segera untuk orang biasa sehingga sekitar tahun 1970, apabila makanan ringan gaya Amerika dan restoran makanan segera mula muncul di Jepun,” kata Tanaka.

Ruangan Makanan Baik BBC mengatakan bahawa makanan semula jadi ini boleh: mengurangkan risiko kanser, menyokong kesihatan pencernaan dan fungsi imun, dan membantu menguruskan diabetes Jenis 2; dan juga bagus untuk kesihatan mata.

Hari ini trak mudah alih yang digunakan untuk menjualnya secara beransur-ansur hilang di Jepun. Walau bagaimanapun, ubi keledek yang dimasak boleh didapati di kedai serbaneka dan pasar raya. Terima kasih untuk itu, makanan ringkas dan berkhasiat ini masih mempunyai pengikut sehingga kini.

Kita sepatutnya melakukan perkara yang sama di sini supaya rakyat Malaysia akan mengenali dan menikmati manfaat kesihatan daripada ubi keledek yang sihat ini.

Baca lebih lanjut di: https://www.bbc.com/…/20220518-japans-beloved-sweet…

Nota: Orang yang mempunyai batu karang atau berisiko tinggi menghidapinya perlu mengurangkan pengambilan ubi keledek kerana ia mengandungi oksalat.