3 MINUMAN NYAHTOKSIK YANG SIHAT

Minuman nyahtoksik dikatakan mempunyai manfaat kesihatan semula jadi. Seperti namanya, nyahtoksik bertujuan untuk membantu tubuh menyingkirkan toksin. Tubuh manusia mempunyai banyak laluan semula jadi untuk membolehkan penyahtoksikan melalui hati, peluh, air kencing, najis dan banyak lagi. Tetapi proses pembandaran yang cepat dan pendedahan kepada bahan pencemar, logam berat, pengawet dan racun perosak membawa kepada purata pengambilan toksin oleh manusia ke tahap tertinggi sepanjang masa.

Toksin ini disimpan dalam tisu dan sel tubuh dan muncul dalam kesan metabolik, reproduktif dan kesihatan mental yang berbahaya. Dengan menyahtoksik tubuh, ia membantu organ penting membersihkan diri daripada toksin, dan membolehkan hati berfungsi dengan sewajarnya dalam mengeluarkannya. (Sumber: The 7-Day Datox Diet Plan: Time to Get Healthy & Active)

Walaupun ia tidak nyahtoksik dalam erti kata perubatan, minuman nyahtoksik boleh menyihatkan. Walau bagaimanapun, mungkin penerangan yang lebih baik mengenai minuman ini ialah minuman sihat atau smoothie, kata artikel dalam Medical News Today.

Biasanya, orang menggunakan pemproses makanan untuk menukar bahan mentah menjadi smoothie. Selain sebagai cara yang mudah untuk mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran, menggunakan bahan-bahan segar mengekalkan serat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, yang kekurangan jus sahaja (MNT).

Minuman nyahtoksik ini dikatakan baik bagi kulit, penghadaman dan penurunan berat badan. Berikut adalah 3 minuman nyahtoksik yang mudah daripada @NutritionGuide.