ADAKAH GULA MENCURI KEBAHAGIAAN ANDA?

Gula mungkin manis, tetapi ia adalah kenikmatan yang paling tidak menggembirakan. Ketagihan gula boleh memperbaiki semula otak dan mencuri kebahagiaan anda. Pengambilan gula yang berlebihan boleh membawa kepada perubahan mental yang menyebabkan sukar untuk mencari kegembiraan dalam hidup.

Makan gula merangsang pusat keseronokan otak anda, mewujudkan lonjakan bahan kimia otak dopamin dan serotonin. Inilah yang dilakukan oleh dadah seperti kokain. Dan sama seperti dadah, tubuh mendambakan lebih banyak selepas permulaan yang tinggi. “Anda kemudian menjadi ketagih dengan perasaan itu, jadi setiap kali anda memakannya anda mahu makan lebih banyak,” jelas Gina Sam, M.D., M.P.H., Pengarah Pusat Motility Gastrointestinal Hospital Mount Sinai. (self.com)

Pengambilan gula yang berlebihan boleh merangsang otak secara berlebihan dan membawa kepada perubahan mood. Kajian menunjukkan bahawa paras glukosa darah yang tinggi mengurangkan keupayaan kita untuk memproses emosi dan boleh membawa kepada kebimbangan dan kesedihan. Kajian yang dijalankan ke atas lebih 20,000 individu juga mengaitkan kemurungan dengan pengambilan gula. Kajian menunjukkan orang yang mempunyai tahap pengambilan gula yang lebih tinggi juga lebih cenderung untuk didiagnosis dengan gangguan mental.