NILAI SEBATANG POKOK

Menurut “Growing Greener Cities”, sebuah buku yang diterbitkan pada 1992 oleh Persatuan Perhutanan Amerika (AFA), pokok mempunyai faedah kewangan yang ketara. Ia mendapati bahawa sebatang pokok menyediakan penghawa dingin bernilai $73, kawalan hakisan bernilai $75, tempat perlindungan hidupan liar bernilai $75 dan pengurangan pencemaran udara bernilai $50. Menggabungkan jumlah ini sebanyak $273 selama 50 tahun dengan faedah 5% menghasilkan nilai pokok sebanyak $57,151. (Utah State University)

Jika sebatang pokok mempunyai begitu banyak nilai dalam kehidupan kita, bayangkan apa itu hutan bagi manusia.

Tetapi pokok juga mempunyai nilai yang tidak boleh dinyatakan dalam dolar. Pokok adalah sebahagian daripada organisma hidup tertua di dunia dan mempunyai kesan yang begitu besar bukan sahaja kepada alam sekitar, tetapi juga tamadun manusia. Walau bagaimanapun, terlalu mudah untuk nilai pokok tergelincir ke belakang fikiran kita.

“Nilai alam semula jadi hanya diiktiraf apabila ia membawa kelegaan kepada kita dan seseorang itu terjejas secara langsung. Walau bagaimanapun, alam semula jadi melakukan lebih banyak lagi untuk manusia daripada yang ingin diakui oleh sesetengah orang.” – Hijau adalah sebuah Misi.