ALAT MAINAN PLASTIK BERDERIT YANG MEMBAHAYAKAN

Tiada jaminan bahawa alat mainan untuk kucing dan anjing ini selamat kerana kekurangan peraturan bagi alat mainan haiwan peliharaan.

Alat mainan haiwan peliharaan plastik berderit didapati tercemar dengan bahan kimia toksik yang dilarang dalam alat mainan kanak-kanak, kumpulan pemerhati toksik Filipina Ecowaste Coalition memberi amaran. Alat mainan itu juga boleh menimbulkan risiko kepada manusia yang bersentuhan dengannya.

Berikut ialah butiran daripada siaran akhbar kumpulan itu pada 17 Mei 2024.

————————————————————————————————————————————–

BANDARAYA QUEZON. EcoWaste Coalition telah menemui paras ftalat toksik yang tinggi (disebut THAL-ates) dalam alat mainan plastik lembut bagi kucing dan anjing. Bahan kimia yang merosakkan kesihatan ini telah lama dilarang dalam alat mainan kanak-kanak dan artikel penjagaan kanak-kanak, tetapi tidak dikawal dalam alat mainan haiwan peliharaan.

Ujian makmal mendapati alat mainan haiwan peliharaan yang berderit ini tercemar dengan bahan pemplastik toksik yang tinggi yang dipanggil ftalat.

Sebagai permulaan, ftalat merujuk kepada sekumpulan bahan kimia sintetik yang ditambahkan pada plastik polivinil klorida (PVC) untuk menjadikannya lembut dan lentur, mengurangkan kerapuhan dan meningkatkan ketahanan. 6 ftalat khusus (iaitu DEHP, DBP, BBP, DINP, DIDP dan DnOP) dilarang dalam alat mainan kanak-kanak dan artikel penjagaan kanak-kanak pada tahap melebihi 0.1% atau 1,000 bahagian per sejuta (bps).

Berdasarkan siasatan pasaran yang dijalankan oleh EcoWaste Coalition, 33 daripada 50 sampel alat mainan haiwan peliharaan yang dibeli adalah diperbuat daripada plastik PVC. Kumpulan itu memperoleh sampel daripada penjual dalam talian dan dari kedai haiwan peliharaan dan kedai alat mainan di Caloocan, Makati, Malabon, Mandaluyong, Manila, Pasay, Pasig, Quezon dan Bandar Taguig. Seperti kebanyakan alat mainan kanak-kanak, sampel alat mainan haiwan peliharaan didapati tidak dilabelkan dengan secukupnya, kekurangan maklumat asas mengenai pengeluar, pengimport atau pengedar produk; negara pengeluaran; arahan penggunaan; amaran bahaya; kenyataan berjaga-jaga, dan sebagainya.

Kumpulan itu memutuskan untuk mendapatkan beberapa alat mainan haiwan peliharaan PVC bagi dianalisis kandungan ftalat. Memandangkan kos analisis ftalat agak tinggi, kumpulan itu hanya berjaya mendapatkan tiga alat mainan haiwan peliharaan yang diperiksa oleh SGS, sebuah syarikat ujian global.

Alat mainan untuk haiwan peliharaan seperti alat mainan untuk kanak-kanak mestilah bebas daripada bahan berbahaya, kata EcoWaste dan PAWS.

Menurut keputusan ujian, 3 alat mainan haiwan peliharaan yang dianalisis mengandungi tahap ftalat yang sangat tinggi melebihi had 1,000 bps. Alat mainan burger berderit diuji dengan 142,000 bps, DBP dan 35,800 bps DBP. Alat mainan anjing berderit itu mempunyai 372,000 bps DEHP (kemungkinan karsinogen manusia). Alat mainan ayam berderit itu mengandungi 98,400 bps DBP dan 206,000 bps DEHP. Alat mainan anjing dan alat mainan ayam kedua-duanya ditanda “Buatan China” (alat mainan burger tidak memberikan maklumat mengenai negara pembuatnya).

“Kami tidak nampak alasan mengapa kualiti dan keselamatan alat mainan haiwan peliharaan tidak perlu diperiksa dan dikawal. Memandangkan alat mainan haiwan peliharaan boleh digunakan oleh kanak-kanak, terutamanya yang comel berderit, kami mendapati penting bagi alat mainan seperti itu bebas daripada bahan berbahaya seperti ftalat dan bahan kimia pengganggu endokrin (EDC) lain,” kata Aileen Lucero, Penyelaras Kebangsaan, EcoWaste Gabungan. “Anak-anak haiwan kami berhak mendapat alat mainan yang tidak menimbulkan risiko kesihatan terhadap haiwan dan juga untuk anak-anak kami.”

Jauhkan bahan kimia berbahaya daripada alat mainan haiwan peliharaan.

“Alat mainan haiwan peliharaan sepatutnya selamat seperti alat mainan bagi kanak-kanak kerana haiwan peliharaan adalah sebahagian daripada keluarga kita. Adalah tidak boleh diterima bahawa alat mainan yang tidak akan tertakluk kepada piawaian keselamatan atas alasan semata-mata adalah untuk haiwan,” kata Anna Cabrera, Pengarah Eksekutif, Persatuan Kebajikan Haiwan Filipina (PAWS). “Disebabkan hubungan haiwan peneman dan manusia, apa sahaja toksin yang terdapat pada alat mainan haiwan peliharaan juga akan bersentuhan dengan haiwan dan anak-anak.”

Kajian terhadap haiwan dan manusia telah mengaitkan ftalat, yang dikenali sebagai EDC, dengan pelbagai isu kesihatan, termasuk diabetes, obesiti, asma, penyakit jantung, IQ rendah, gangguan pembiakan, kanser payudara, kekurangan perhatian/gangguan hiperaktif (ADHD) dan masalah tingkah laku yang lain.

Di Denmark, kajian penyelidik di Institut Penyelidikan Makanan dan Veterinar Denmark (DIFVR) mengenai bahan kimia dalam alat mainan kucing dan anjing yang dijual di pasaran tempatan dan di Internet menunjukkan mainan yang diperbuat daripada PVC mengandungi sejumlah besar DEHP dan DINP. “Pendedahan melalui alat mainan mungkin merupakan sumber utama pendedahan ftalat kepada anjing,” kata kajian itu.

“Namun bagi manusia, haiwan juga mungkin terdedah kepada ftalat melalui sumber lain (persekitaran, makanan, produk pengguna). Ini termasuk pendedahan kepada DEHP dan DINP, tetapi juga ftalat lain, contohnya: DBP di mana tindakan gabungan boleh dijangkakan.” Pemilik haiwan dinasihatkan untuk mengurangkan penggunaan terhadap alat mainan haiwan peliharaan sedemikian terutamanya semasa mengandung dan dalam kes anak anjing kecil.