Amaran Ditingkatkan di Sydney Ekoran Sungkupan Tercemar Asbestos

Gambar: The Conversation

Sungkupan yang mengandungi asbestos ditemui di 41 lokasi di New South Wales, termasuk taman Sydney, sekolah, hospital, pasar raya dan sekurang-kurangnya satu tapak wilayah. Ujian sedang dijalankan di tapak lain, menurut laporan berita baru-baru ini.

Sebagai langkah berjaga-jaga, beberapa taman ditutup dan beberapa sekolah ditutup buat sementara waktu. Pihak berkuasa kesihatan memberi amaran kepada orang ramai supaya menjauhi kawasan tercemar, yang telah ditutup.

Pendedahan berpanjangan kepada asbestos yang pernah digunakan secara meluas dalam bahan binaan boleh membawa kepada bentuk kanser yang dipanggil mesothelioma atau penyakit paru-paru kronik asbestosis. Penyakit yang berkaitan mengambil masa bertahun-tahun, kadangkala berdekad-dekad, untuk berkembang dan secara amnya tiada ujian untuk orang yang mungkin terdedah dalam jangka pendek.

Asbestos paling berbahaya apabila dihidu dalam tempoh yang lama, kata Pegawai Kesihatan. (Gambar Getty melalui BBC)

Australia mula menghapuskan asbestos secara berperingkat pada 1980-an dan mengharamkannya pada 2003.

Taman di subbandar Chippendale, Sydney ialah salah satu tapak yang terjejas. (EPA melalui BBC)

Apakah Risiko Kesihatan Asbestos?

Asbestos ialah serat tahan haba semula jadi yang digunakan secara meluas dalam bahan binaan dari tahun 1940-an hingga 1980-an. Ia boleh didapati sama ada dalam bentuk terikat atau rapuh.

Asbestos terikat bermaksud serat diikat dalam matriks simen. Kepingan asbestos yang digunakan untuk dinding, pagar, bumbung dan cucur atap adalah contoh asbestos terikat. Serat tidak terlepas dari matriks ini melainkan produk itu rosak teruk atau haus.

Banyak serpihan asbestos daripada produk asbestos yang pecah masih dianggap terikat kerana seratnya tidak dilepaskan semasa ia terletak di atas tanah.

Gambar: EPA melalui BBC

Asbestos rapuh, sebaliknya, boleh hancur dengan mudah dengan sentuhan. Ia termasuk serat asbestos mentah dan produk terikat sebelum ini yang telah haus sehingga mudah hancur.

Risiko penyakit daripada pendedahan asbestos adalah disebabkan oleh penyedutan serat. Tidak kira sama ada serat itu daripada sumber rapuh atau terikat.

Walau bagaimanapun, serat lebih mudah menjadi bawaan udara, dan oleh itu boleh disedut, jika asbestos rapuh. Ini bermakna terdapat lebih banyak risiko pendedahan jika anda mengganggu asbestos rapuh berbanding jika anda mengganggu serpihan asbestos terikat.

Siapa yang Paling Berisiko daripada Pendedahan Asbestos?

Faktor yang paling penting untuk risiko penyakit ini adalah pendedahan dan anda sebenarnya perlu menyedut serat untuk berisiko penyakit. Hanya berada di sekitar asbestos, atau bahan yang mengandungi asbestos, tidak meletakkan anda pada risiko penyakit berkaitan asbestos.

Kepingan asbestos digunakan bagi dinding dan bumbung. (Tomas Regina/Shutterstock melalui The Conversation)

Bagi mereka yang mengakses kawasan yang tercemar, tahap pendedahan akan bergantung kepada gangguan asbestos dan berapa banyak serat yang dibawa ke udara akibat gangguan itu. Risiko penyakit daripada pendedahan bergantung kepada intensiti, kekerapan dan tempoh pendedahan itu. Iaitu, lebih banyak anda terdedah kepada asbestos, lebih besar risiko penyakit.

Kebanyakan penyakit berkaitan asbestos berlaku pada orang yang bekerja dengan asbestos mentah (contohnya, pelombong asbestos) atau produk yang mengandungi asbestos (seperti pekerja bangunan). Ini menjadi satu tragedi dan mujurlah asbestos kini diharamkan.

Terdapat kes penyakit berkaitan asbestos, terutamanya mesothelioma iaitu kanser pada lapisan paru-paru (kebanyakannya) atau peritoneum iaitu daripada pendedahan bukan pekerjaan. Ini termasuk orang yang melakukan pengubahsuaian rumah DIY dan mungkin hanya mempunyai pendedahan jangka pendek. Tahap pendedahan dalam kes ini tidak diketahui dan juga mustahil untuk menentukan sama ada aktiviti itu merupakan satu-satunya pendedahan.

Tiada tahap pendedahan yang selamat diketahui tetapi ini tidak bermakna bahawa satu serat akan membunuh. Asbestos perlu dirawat dengan berhati-hati.

Pencemaran sungkupan bukanlah perkara baharu. (gibleho/Shutterstock melalui The Conversation)

Bagaimana Jika Saya Pernah Berdekatan Sungkupan Tercemar?

Pendedahan daripada pencemaran sungkupan secara amnya jauh lebih rendah daripada aktiviti pengubahsuaian atau pembinaan semasa dan akan menjadi banyak urutan magnitud yang lebih rendah daripada pendedahan pekerjaan yang lalu.

Tidak seperti aktiviti seperti perobohan, pembinaan dan perlombongan, penjanaan serat bawaan udara daripada serpihan asbestos dalam sungkupan akan menjadi sangat rendah. Pencemaran asbestos akan jarang tersebar di seluruh sungkupan dan tidak mungkin terdapat gangguan yang mencukupi untuk menghasilkan gentian bawaan udara dalam kuantiti yang banyak.

Walaupun peluang pendedahan yang rendah, jika anda berada berhampiran sungkupan tercemar, jangan ganggunya.

– Petikan daripada The Conversation (19 Februari 2024) dan BBC (20 Februari 2024)

Laporan penuh di sini:

https://www.bbc.com/news/world-australia-68302052

https://theconversation.com/asbestos-in-mulch-heres-the-risk-if-youve-been-exposed-223729?